c8fd8248cee11c8bfb981745988946ceSziasztok!

Bizonyára ti is többször gondolkodtatok azon, hogy miért mondják mindig azt, hogy az a magyar mentalitás. Na, de mi is az a magyar mentalitás és mit gondolnak a külföldiek rólunk és mit is gondolunk mi magyarok magunkról?

Rengeteg vélemény született már rólunk magyarokról, amik eléggé megoszlanak. Vannak pozitív és negatív vélemények. Én tapasztalataim alapján sajnos az utóbbiak táborába tartozom.

Korábban, amikor még a Slice of America blogomat csináltam többször megkaptam, hogy hazaáruló vagyok, mert nem a saját hazámról írok cikkeket, hanem az Amerikai Egyesült Államokról, ami egy csúnya kizsákmányoló ország. Ezen kívül megkaptam azt is, hogy Magyarország több, mint ezer éves történetében sokkal több mesélni való van, mint az USA-éban.

Sajnálom, hogy így vélekedtek akkor néhányan, de rám nagy hatással volt az Egyesült Államok gyerekkoromban, annak ellenére, hogy sosem jártam ott.

Azt még el kell árulnom, hogy most is, mint sok más esetben, a facebook-on olvasott kommentek és véleménynyilvánítások bosszantottak fel és adták meg a löketet, hogy ezt a cikket megírjam.

Nagyon nagy hazugság azt állítani, hogy nem szeretem a hazámat és, hogy nem szeretek magyarnak lenni. Szeretem a hazámat és bár gondolkodom külföldre költözni, azt nem amiatt tenném meg, mert olyan szívesen hagynám itt Magyarországot, a szüleimet és a barátaimat. Viszont az tény, hogy a magyarok gondolkodását sokszor nem tudom elfogadni. Ítélkezünk anélkül, hogy gondolkodnánk. Egyből hazaárulónak és gyávának nevezzük azt az embert, akiben van egy kis kurázsi és külföldön próbálja meg a szerencséjét.

Nem  szabad hazaárulónak nevezni azt az embert, akin nem foglalkozik 0-24-ben a magyar történelemmel. Becsülöm és tisztelem a magyar történelmet, viszont be kell látnunk, hogy a történelem a múlt része, azon változtatni nem lehet. A magyaroknak sajnos a fő pesszimizmusa a történelmünkből származik, mert azon nem tudunk túl lépni. Nem lehet a múltban élni, mert különben megrekedünk, előre felé kell nézni és tervezi. Lehet túl optimista vagyok, de én mindig úgy kelek fel, hogy biztos jó napom lesz, még akkor is, ha nem. Sokan először mindennek a sötét oldalát látjuk meg ahelyett, hogy észrevennénk az apró kis örömöket.

Nemzetünknek másik nagy problémája az irigység. Külföldiek a pesszimizmusunk mellett az irigységet szokták felhozni negatív jelzőként. Ezt sajnos megerősíthetem én is. Soha nem értettem, hogy az irigység és a rosszindulat mire jó. Ha a szomszédnak van valami, akkor egyből megy a rosszindulat és az ármánykodás, hogy a másiknak honnan van rá pénze. Soha egyik barátomtól, ismerősömtől sem irigyeltem semmit, örültem, ha saját erőmből sikerült valamit megvennem. De sokszor azt sem értem, ha valaki a kisujját nyújtja, akkor miért akarjuk egyből az egész karját.

Sokszor van az, hogy külföldön már előítéletesek az emberrel már csak azért, mert magyar.

Szeretném leszögezni, hogy nem rosszindulat vezérelt, azzal, hogy ezt a cikket megírtam, senkit nem szerettem volna megbántani vele, de kicsit észhez kell kapnunk, hogy nem jó úton haladunk előre. Szeretem és tisztelem a hazámat, de az igazságot szeretem.

4 gondolat “Az a bizonyos magyar mentalitás” bejegyzéshez

  1. Az ilyen magyarkodás hazaárulózással súlyosbítva leginkább azokra jellemző, akik a fél országot kiirtanák vagy elüldöznék, ha tehetnék. Bár utóbbit teszik is. Nem szeretnek ezek senkit és semmit, csak a felfuvalkodott egójukat vetítik ki fogalmakra, mint pl. haza, vagy akár egy focicsapat. Így a kivetítésnek köszönhetően még nagyobb lesz az egójuk, és nem annak a senkinek érzik magukat, mint akik valójában. A magyarkodás leginkább a teljesítmény, tehetség és szorgalom nélküli nullákra jellemző, akik attól akarják magukat felsőbbrendűnek érezni, hogy voltak szívesen megszületni.
    Ha majd megtanulok angolul egyszer…akkor mondhatom azt külföldön, hogy “európai ember vagyok, és ennyi”? Amúgy meg aki kapásból lenéz másokat származás alapján, az elmaradott, akkor meg mire olyan büszkék?

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s