sullen-teenSziasztok!

Régen írtam már ilyen elmélkedős cikket. Sokszor szoktam hétköznapi dolgokkal, érzésekkel foglalkozni, gondolkodni azon, hogy miért is vagyunk olyanok, amilyenek. A napokban megint előjött egy olyan téma, ami szintén az életem része volt egy időben. Azért szeretem az ilyen típusú írásokat, mert ilyenkor többen szoktatok kommentelni és ezek azok a témák, amiket jól ki lehet vesézni.

Rengeteg embernél tapasztalható, hogy már-már irreálisan fontosnak tartja azt, hogy mások mit gondolnak rajta. Ezek az emberek általában mindig úgy próbálják alakítani az életüket, ahogyan azt mások elvárják tőlük, így tulajdonképpen maximálisan sosem lehetnek boldogak. Ez a jelenség leginkább a tinédzser korban alakul ki, amikor a fiatalok próbálják megtalálni az útjukat és még nem tudják azt, hogy mi az ami nekik igazán jó. Még mielőtt leszednétek a fejemet, nem szeretném a befolyásolhatóságot és a megfelelési kényszert összemosni. Az két külön dolog. A tiniket is lehet befolyásolni, sőt a szülők előszeretettel teszik is ezt, de az esetek többségében nem ártó szándékkal teszik. Az én szüleim gyerekkoromban sosem korlátoztak semmiben, sőt mondhatnám azt is, hogy szinte semmi korlátozás nem volt, hiszen sosem kértem engedélyt, hogy elmehessek valahová, vagy megrendeljek valamit a saját pénzemből, de az is tény, ha nagyon nagy hülyeséget készültem csinálni, akkor arról próbáltak (néha erélyesebben is) lebeszélni. Ez nem is megfelelési kényszer, ha a gyerekek próbálják betartani a szüleik által felállított reális szabályokat.

A megfelelési kényszer az egy nagyobb probléma. Sokszor lehet tapasztalni, hogy rengetegen nem mernek kiállni a saját véleményük mellett csak azért, mert a család, barátok, vagy éppen a társadalom mást vár el tőlük. Sokszor tapasztalható, hogy családokon belül is az alacsonyabb kvalitással rendelkezők meghunyászkodnak a magasabb iskolázottságú személyekkel szemben, még akkor is, ha nincs igazuk, csak azért, mert X-nek diplomája van, Y-nak meg “csak” érettségije. A mi családunkban is volt ilyenre példa, igaz én csak külső szemlélője voltam az esetnek hosszú éveken keresztül, de el kell mondanom, hogy rohadt megalázó volt a szituáció. (Kinek nem inge…)

Én is nagyon sokáig próbáltam megfelelni a környezetemnek, ezért egy álarcot kreáltam magamnak és hosszú éveken keresztül éltem úgy, hogy nem önmagamat adtam. Mindig próbáltam úgy viselkedni, úgy öltözködni, amit azt a körülöttem levők és a társadalom elvár, ezáltal a középiskolai éveim úgy szálltak el, hogy 18 éves koromra egy barátom sem volt, nem jártam sehová és a depressziómnak köszönhetően majdnem 120 kilóra híztam.

Érettségi után, amikor szinte semmi célom nem volt és kezdtem azt érezni, hogy csak értelmetlenül tengődöm a világban, akkor kezdtem el gondolkodni, hogy én tényleg így akarom leélni az életemet? Hogy mindig mások mondják meg, hogy mit csináljak, mit egyek, milyen ruhákat hordjak, milyen zenéket szeressek??? Vagy pedig választom a nehezebbik utat, a sarkamra állok és nem hagyom, hogy elnyomjanak. Azt kell mondanom, hogy már akkor is szerettem a kihívásokat és elhatároztam, hogy onnantól kezdve nem érdekel, hogy ki mit gondol rólam és úgy fogom élni az életemet, hogy azt élvezzem.

Az évek során levetkőztem minden gátlásom (gátlástalan azért nem vagyok 😛 ), lefogytam, fotós lettem, lettek barátaim, belevágtam a tanárkodásba és lesz*rom, hogyha valakinek nem tetszik, ahogyan kinézek, vagy, amit csinálok. Elhatároztam már nagyon régen, hogy nem fog érdekelni, hogy ki mit gondol rólam, én mindig az őszintét fogom mondani mindenkinek és csak magamat fogom adni.

Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy ne másoknak akarjunk megfelelni, mert akkor sosem lehetünk igazán boldogok, ne azért tegyünk dolgokat, hogy mások jónak lássanak minket, hanem magunknak akarjunk megfelelni. Mindig az a legfontosabb, hogy úgy éljük az életet, hogy az nekünk legyen jó. Sokan mondják, hogy túlon-túl optimista vagyok néha, de be kell látni, hogy amióta nem akarok másoknak megfelelni, azóta sokkal szebbnek látom a világot. Próbáljátok ki ti is, tényleg így van.

Nektek mi a véleményetek erről a témáról. Véleményeteket a cikk alatt egy komment formájában osszátok meg másokkal is. 😉

5 gondolat “Megfelelési kényszer” bejegyzéshez

 1. Az őszintét fogod mindenkinek mondani és csak magadat adod??? idézet az írásodból! Akkor a szüleid szemében miért nem ezt teszed?
  Már mindenki rajtuk röhög a hátuk mögött!
  Te nagyon őszinte ember!
  Vállald már fel előttük is azt a nagyon őszinte énedet!
  Ha ezt megtetted én is be mutatkozom majd személyesen neked!

  De szeretem a szalámit!

  Kedvelik 1 személy

  1. Kedves Valaki! Hidd el nem kell bemutatkoznod, nagyon jól tudom, hogy ki vagy és nincs szükség a szarkavarásodra! Ha nem tetszik, amit írok, vagy, amit mondok, akkor nem szükséges velem foglalkoznod. Irigyellek, hogy ilyen sok szabadidőd van, hogy ilyenekkel tudsz foglalkozni.
   Ezen kívül szeretném figyelmedbe ajánlani a Magyar Helyesírás Szabályai című könyvet, kimondottan azt a részt, ahol az igekötők használatával foglalkoznak. Amúgy azért sem értelek, mert soha nem ártottam neked semmivel, hogy most itt faszkodni kelljen.

   Kedvelik 1 személy

  2. Kedves Titkos Ilonka!

   Elmélkedni azért szoktak az emberek, mert foglalkoztatja őket valamilyen téma. Az már nem megy, hogy kedden nagymosás, csütörtökön babgulyás, buktával, szombaton házasélet…
   Nem vagyok egy nagy helyesírás tudó, de bemutatkozás előtt kérem, egy gyorstalpaló nyelvi kurzuson vegyen részt, annyi van ilyen mint égen a csillag.
   A cikkből egyébként pontosan az ellenkezője derül ki, mint amit Ön állít.
   Bizonyos helyzetekben valóban nehéz úgy élni az életet véleményem szerint, ahogy a cikkben írva vagyon, de ez elenyésző.
   A nem őszinte ember előbb-utóbb lelepleződik, és a társadalom sajátossága miatt beskatulyázódik…

   Maradok őszinte híve…

   Kedvelik 1 személy

  3. Nagyon jól ismerem Gergőt és rosszul látod a helyzetet kedves Valaki. Arról már nem is beszélve, hogy, amit kiemeltél, annak semmi köze nincs a cikkhez. Gergő tényleg úgy éli az életét, hogy nem akar megfelelni senkinek sem.

   Kedvelik 1 személy

 2. Vélemény, megfelelés, gyerekkor, jelen, muti milyen.
  Azt gondolom, hogy manapság az emberek valójában saját maguknak sem tudnak megfelelni, akármilyen atrocitás kibillenti az embert a saját komfortzónájából, olykor észrevehetetlen, felmérhetetlen az az icipici történés, tudat alatt természetesen megmarad, betokosodik, megpróbál növekedni.
  Nem szükséges felhozni megszokott, sablon témákat, hagyatkozzunk akár a mindennapi élet zajlására, a társasághoz való hozzácsapódáshoz, a “beilleszkedésről”. Ismerkedések, kapcsolatok tömkelege, kinek mi a jobb, kinek van az újabb, ki, mit, hol, kivel csinál, tesz.
  A saját értékrend kialakítása nagyon fontos. Sajnos a legtöbben úgy gondolják, hogy először a külsőségeket kell rendezni, rendszerezni, aztán jöhet a belső, vagyis tévhitben élnek; nem a külső megfelelést kell teljesíteni elsőként, hanem a belső, saját megfelelést. Rettenetes hatással van egymásra a kettő, akár a sorrend keveredése miatt , élő példaként, bármit tehet az illető, ha nem elégedett magával, bármilyen sminket felvihet magára, bármennyi pénzt költhet magára.
  Próbál kompenzálni, szorong, az irracionális álmok, a valótlanságok.
  Hihetetlen, hogy mennyire összefügghet ez minden egyes személyiségalakító tényezővel, minden egyes ember által kiváltott érzelmekkel, a cselekedetek következményeivel és ezeknek felfogásával.
  Könnyen lehet bárki egy értéktelen, gyorsan faragott fabábu. Előbb utóbb elrohad. – Addig szép, jó, csodálni való.
  Keresztes Csaba

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s