Sziasztok!

Most bizonyára többen arra gondolhattok, hogy ezzel a cikkel Dancsó Pétert szeretném majmolni, aki ebben a témában már készített videót néhány éve. Nem szeretném Petya mestert ezzel a cikkel utánozni, én a saját emlékeimet szeretném leírni most, hogy gyerekként hogyan is emlékszem a ’90-es évek TV műsoraira.

television

A televíziós játékok

Sokunk kedvenc délutáni, vagy kora esti programjai a TV-s játékok voltak. Halvány emlékeim vannak Rózsa György Zsákbamacska című játékáról, ahol igazából az emberek úgy tudtak nyerni különböző háztartási dolgokat, hogy csak szerencse kellett hozzá, tudás pedig nem. Emlékszem a műsorvezető általi “Egyes színpad! Nyílj ki!” felkiáltásra és mindig szerettem volna én is egy olyan fekete plüss Lucifert.

A másik már-már ikonikus esti játék a Szerencsekerék volt, amit mi minden este néztünk és amikor tudtuk a megfejtést, csak fogtuk a fejünket, hogy a stúdióban még nem jöttek rá. Itt azért, már egy kis gógyira is szükség volt, nem volt elég számokat és ábrákat mondani ahhoz, hogy bármit megnyerjünk. A műsorszám korai verziójában a játékosok pénzt nyertek, de azt nem vihették haza, hanem még ott a stúdióban el kellett költeni mindenfajta haszontalan dologra, amiket már természetesen régen kidobtak.

A 90-es évek végén, a kereskedelmi televíziózás megjelenésével két olyan quiz műsort tudnék megemlíteni, ami úgymond forradalmasította a magyar pénznyerős játékokat. Az egyik ilyen a TV2-n Jakupcsek Gabriellával a Multimilliomos, a másik pedig az RTL Klubon futó Legyen Ön is milliomos volt Vágó Istvánnal. Én az utóbbit néztem rendszerességgel, hiszen nagyon tetszett a műsor struktúrája. Először 25 millió forint volt a fődíj, majd ezt a későbbiekben 40 millióra emelték. Egy játékosnak 15 kérdésre kellett helyesen válaszolni, ahhoz, hogy megnyerje a fődíjat. Minden ötödik kérdés egy szakaszkérdés volt, ahol egy garantált összeget lehetett megnyerni. A játék során három segítség is a játékosok rendelkezésére állt. Szerintem ez az egyik legjobb quiz műsor volt a magyar kereskedelmi televíziózásban, ahol tényleg tudásra volt szükség ahhoz, hogy az ember pénzt vigyen haza.

Sorozatok és telenovellák

Nem szabad megfeledkezni a délutáni idősávban sugárzott magyar és délamerikai sorozatokról sem. Elsősorban nekem inkább magyar sorozatok jutnak eszembe, hiszen kéthetente csütörtökönként mindig vártuk a Szomszédokat és izgulhattunk, hogy Vágási Feri mikor ver meg valakit, vagy, hogy éppen mi történik a számítógépével, vagy, hogy Mágen doki mikor fogja már zsebre rakni egy szép kövér borítékot miközben életet ment.

A Szomszédokon kívül egy másik ikonikus magyar sorozat is a képernyőre került az évtized elején, ami 8 évet élt meg. Ez nem más volt, mint a magyarok Rém rendes családja, a Família kft. Nálunk ez volt az első sit-com stílusú műsor és sokan kétkedve fogadták, de végül a kedvencünk lett. Itt érdemes megjegyezni, hogy a sorozatot rengeteg cég és vállalat szponzorálta, ezért rengeteg termékmegjelenítés volt.

Bár sokunknak hihetetlen, mert még egy ma is futó sorozatról van szó, de a Barátok közt is a 90-es évek szülöttje, hiszen az RTL Klub 1998-ban indította útjára az első, saját gyártású napi sorozatát. A Barátok közt idén ünnepli a 20-ik születésnapját, és még mai napig rengetegen nézik. 20 év alatt a szereplők szinte teljesen lecserélődtek, és az eredeti gárdából is csak kevesen maradtak. Mindenesetre, ha valaki évente 1, nagyon maximum két részt lát belőle, akkor is tudja, hogy hol tart a sztori.

A magyar teleregényegen kívül természetesen megjelentek a különféle mexikói és egyéb dél-amerikai produkciók is. Emlékszem nagymamámmal rengeteg szappanoperát meg kellett nézni, ez volt mindig a délutáni program, vagy ha szünet volt, akkor délelőtt is. Két olyan sorozat van, amire a mai napig emlékszem. Az egyik a Paula és Paulina volt, ahol Gabriela Spanic ikreket játszott. Az egyik gonosz volt, a másik túlontúl jó és helyet cseréltek. A másik pedig a Guberálós Maria volt, amiben Thalia egy szegény lányt játszott, akit egy gazdag család fogadott be és úri dámát csináltak belőle.

Gyerekműsorok

Sokatok bizonyára itt a Disney mese délutánokat tudná felhozni, hogy az egy olyan meghatározó dolog volt, de nekem sokkal meghatározóbb gyerekműsor volt a Kölyök klub, Jónás Ritával. Ez is az RTL Klub saját gyártású gyerekműsora volt, szellemi és ügyességi vetélkedőkkel. Minden szombat és vasárnap délelőtt ez szegezett minket a képernyő elé.

Ezen kívül, mivel akkoriban még csak egy mesecsatornát lehetett fogni, én sokat néztem a Cartoon Networkot, akkoriban még angolul. Mára már klasszikusnak mondható rajzfilmeket vetítettek ott, mint a Tom&Jerry, Dexter’s Laboratory, Johny Bravo és a Scooby-Doo.

A sok-sok emlékem ellenére nem töltöttem olyan rengeteg időt a TV előtt, rengeteget jártunk kirándulni és esténként inkább a társasjáték, vagy a mesekönyv kapott nagyobb szerepet.

Nektek milyen emlékeitek vannak a 90-es évekből? Ti hogy TV-ztetek, milyen műsorokat szerettetek? Élményeiteket hagyjátok meg egy kommentben! 🙂

Egy gondolat “A ’90-es évek TV műsorai” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s