Teen couple kissing at streetSziasztok!

Bizonyára közületek is rengetegen átélték már kamaszkorukban, hogy milyen is szerelmesnek lenni. Az első nagy szerelem mindig meghatározó az ember életében, hiszen egy olyan dolgot tapasztalhatnak meg a fiatalok, ami igazán új nekik és nem feltétlenül a testiségre gondolok most.

Őszintén szólva, nekem ez teljesen kimaradt. Úgy csináltam végig a középsulit, hogy egyszer sem voltam szerelmes. Lehetséges, hogy már akkor is kicsit King of Cruelty voltam és ilyesfajta érzések nem keletkeztek bennem? Na, de most vonatkoztassunk el tőlem és az én magánéletemről, arról talán majd máskor fogok írni, ha olyan hangulatomban leszek. 😀

Nagyon szép dolog tud lenni a szerelem, pláne, ha kamaszkorban két fiatal úgy talál egymásra, hogy hosszabb távon egymás társai tudnak lenni. Viszont, mint mindennek, ennek is megvannak az árnyoldalai, amiről manapság sem otthon, családi körben, sem az iskolában nem esik szó. Sajnos rengeteg esetben a fiatalok többsége nincs tisztában a veszélyekkel, amik egy kapcsolattal járnak. Most jön el az idő, hogy a fiatalkori szexualitás kerüljön a cikk középpontjába.

Valami miatt manapság megint kezd tabu témává válni a szexualitás, és sem a szülők, sem a tanárok nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy a gyerekeket kellő módon felvilágosítsák. Annak idején, amikor én voltam általános iskolás még létezett egy olyan tantárgy, hogy egészségtan, ami tulajdonképpen a biológiaórák része volt és ott beszéltünk mindig ilyen dolgokról. Mára ezt a tantárgyat felváltotta a heti 5 testnevelésóra és a hit- és erkölcstan. Egyszóval részben a szülők és tanárok miatt is, de a fiatalok nagy része elég felelőtlenül éli a szerelmi életét.

Nem nagy dolog, de rengeteg mindent meg lehetne előzni, ha a fiataloknak megtanítanánk mi az a biztonságos szex és hogyan lehet védekezni. 2018-at írunk és rengetegen azt hiszik a fiatalabb és idősebb generációból is, hogy csak a nem kívánatos terhesség miatt kell a szexben védekezni. Sokan megfeledkeznek a szexuális úton terjedő betegségekről.

A nem kívánatos terhesség is egy hatalmas probléma, hiszen egy “véletlen” éjszaka után akármi is történik lelkileg óriási teher mindenkinek. Rengeteg abortuszt, vagy örökbe adást lehetne megakadályozni a helyes óvszer vagy fogamzásgátlótabletták használatával. Természetesen 100% védelem nincs. Az óvszer elszakadhat, a fogamzásgátló tabletta is lehet hatástalan, ez sajnos benne van a pakliban, de védekezéssel ennek a valószínűségét is a minimumra lehet csökkenteni.

A szexuális úton terjedő betegségekről méltatlanul keveset, sőt szinte semmit nem említenek az iskolákban. 10 kamaszból, talán 1, ha tudja mi az a HIV, gonorrhea (tripper), vagy chlamydia-fertőzés. Nagyon hasznos lenne ezekről az iskolában, biológia órákon beszélgetni, vagy külön előadásokat tartani. A prevenció mindig jobb, mint utólag kezelni a gondokat.

Mi magyarok nagyon szemérmesek vagyunk és szeretünk kényesebb témákat tabuként kezelni, ilyen például a homoszexualitás is. Én úgy gondolom, hogy a szexuális orientáció olyannyira magánügy, mint a vallás, vagy, mint a politikai hovatartozás, viszont egy picit közügynek is számít. Attól, hogy nem beszélünk róla, a jelenség még létezik és rengeteg kamasz 14-15 évesen fedezi fel a “másságát”. Kérlek ne mondjátok azt, hogy ezt ők választották, mert manapság Magyarországon igencsak hülye az, aki szándékosan akar meleg lenni. Muszáj lenne erről is beszélni az iskolákban, hiszen mint mondtam a jelenség létezik és a meleg kapcsolatokban is nagyon fontos a védekezés és a kellő higiénia. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy heteroszexuális kapcsolatokban is ugyanolyan eséllyel fordulhatnak elő szexuális úton terjedő betegségek, mint homoszexuális kapcsolatok esetén, ezért fontos a megfelelő védekezés.

Úgy érzem ismét egy olyan témát hoztam fel, amiről kevesen mernek beszélni, pedig muszáj lenne. Elsősorban a szülők felelőssége, hogy gyerekeiket ellássák jó tanácsokkal, másodsorban, pedig a miénk, tanároké, hiszen ezeknek a gyerekeknek az iskola a második otthonuk, ahol rengeteg időt töltenek el és diáktársaikon kívül csak velünk tudják megosztani örömüket és bánatukat. Szeretnék olyan tanár lenni, akihez a diákjai bármikor odajöhetnek, ha örömük, vagy bánatuk van. Fiatal tanárként nagyon jól át tudom érezni a kamaszok problémáit és szívesen meghallgatom őket bármikor.

Köszönöm, ha elolvastad ezt a kis szösszenetem. Szívesen várom a kommenteket, véleményeket vagy akár saját tapasztalatokat is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s