13442654_10205221513138024_5978514089071947550_oSziasztok!

Éppen a napokban merült fel a szó az egyik tanítványommal, hogy annak idején 10-20-30 éve mennyire cikinek gondolták az emberek, hogyha szemüveget kellett hordani, pláne általános iskolában a gyerekek között számított ez nagyon cikinek.

De miért is ciki, ha valaki szemüveges? Ez számomra egy örök rejtély marad.

Én 13 éves koromtól vagyok szemüveges, vagyis pontosabban 13 évesen állapították meg az iskolában, hogy szemüvegre van szükségem. Az első szemüvegemet 15 évesen kaptam csak meg. Először, amikor hazamentem, hogy szemüveg kell, anyukám azt hitte, hogy ez csak egy hóbort és nincs semmi bajom, csak divatból szeretnék szemüveget viselni. Mindez 2005-ben, amikor az általános iskolában a gyerekek szét szívatták az osztálytársukat, ha az szemüveget kapott. Igaz én soha nem éreztem cikinek, ha szemüveget viselt valaki.

2007-ben nagy unszolásra elmentem szemorvoshoz és ott már szüleim is látták, hogy sajnos tényleg szükség van a szemüvegre, mert családilag örököltem a rossz látást. Emlékszem, hogy az első szemüvegem egy akkoriban nagyon divatos damilos, vagy ahogyan mások ismerik “félkeretes” szemüveg volt. Szerencsére középiskolában már senki nem cikizett miatta. Na jó, azért egy-két “tudósbagoly” beszólást kaptam, de ez csak olyan kis vicces csesztetés volt, nem vettem komolyan.

Tény, hogy régebben a, 80-as és 90-es években kevésbé volt olyan választék férfi és női keretekből, mint manapság. Akkoriban a tipikus szódásüveg és vastag fekete keret volt a sztenderd. Ezután megjelentek a keskenyebb és egyre kevésbé feltűnőbb keretek.

A szemüvegkeret a 2000-res évek folyamán már kiegészítőként is funkcionált és egyre több ember kezdett el dioptriamentes szemüvegkereteket hordani, ezzel feldobván az öltözéküket.

Az évek folyamán nekem is többfajta szemüvegem volt. A “félkeretes” modellek után jött a fúrt keret, ami tulajdonképpen már nem is volt keret, hiszen a lencse két oldalába volt fúrva a szemüveg két szára. 2012-ben tértem át a teljes keretes szemüvegekre, kicsit felvettem ezt a hipster stílust és én is elkezdtem a vastagabb keretek közül válogatni. A nagy fogyásom alatt a fejformám is megváltozott, sokkal hosszúkásabb lett az arcom és másfajta stílust is ki tudtam már próbálni.

Magam részéről szerintem egyáltalán nem ciki szemüveget viselni. Ma már nagyon sokfajta divatos keretet lehet kapni, amik közül mindenki megtalálhatja azt a stílust, ami neki jól áll. Ti se érezzétek cikinek. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s