imageSziasztok!

Bizonyára emlékeztek, hogy nem is olyan régen írtam két cikket a fiatalok szexuális felvilágosításáról és egy újabb kezdeményezésről, hogy legyenek óvszerautomaták az iskolai wc-kben.

Most ismét előveszem egy kicsit ezt a témát, mert a második, az óvszerautomatákról szóló cikkem eljutott Langmár Bettinához is. Ahogy fogalmazott ő az az “őrült”, aki szeretné ezeket az automatákat felszerelni az iskolákba. Egyébként Bettina nagyon kedvesen írt, hogy szeretné megosztani a cikkemet és ezen kívül leveleztünk még egy-két dologgal kapcsolatban, amire majd ezen cikk második felébe fogok kitérni.

Mivel a múltkori facebookos megosztásom alkalmával csak két komment érkezett, ezért a napokban megkértem az ismerőseimet és a hivatalos oldalam követőit, hogy néhány szóval véleményezzék kicsit ezt a kezdeményezést.

Második alkalommal szerencsével jártam, mert nagyon sokan hozzászóltak, mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály közül. Eleinte kezdtem elveszíteni a hitemet, hiszen első körben többen azt írták, hogy nem támogatják az ötletet. Többek szerint az automaták megjelenésével megnövekedne az iskolai nemi aktusok száma és, hogy a diákokat inkább csak ösztönöznék, hogy lehetséges az iskola területén szexelni. Volt olyan, aki a nem megfelelő használatot kifogásolta. Szerinte a diákok zöme vadulásra és vizibomba készítésre használná az óvszereket. Ők úgy gondolják, hogy az iskola tanítson és ne az emberek szexuális életével foglalkozzon.

Egyik ismerősöm megjegyezte, hogy az ő volt iskolájában volt ilyen automata, viszont nem megfelelően volt feltöltve, így értelmét vesztette a létezése.

Szerencsére többen voltak azok, akik úgy vélekedtek, hogy ez egy nagyon jó kezdeményezés. Szerintük ezáltal nem fog növekedni az iskolai aktusok száma, hiszen, aki korábban akart az iskolában szexelni az óvszer nélkül is megtette. Az egyik ismerősöm szerint ez már csak azért is jó, mert a 16-18 évesek még cikinek tartják, hogyha boltban kell megvenni, emellett mai napig van több olyan bolt, ahol 18 év alatt nem adnak ki óvszert, annak ellenére, hogy erre semmilyen szabályozás nincs. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a minőségibb márka nem is olyan olcsó. A 3 darabos Durex a legtöbb helyen már 1000 Ft felett van. Az automaták sokkal diszkrétebbek, a diákok kevésbé érzik cikinek. Inkább óvszert vigyen haza a gyerek, mint kankót, vagy terhességi tesztet.

Még annyit szeretnék reflektálni az egyik kommentre, hogy nem vagyunk ösztönlények, de ennek ellenére a középiskolások élnek nemi életet. Ezt nem lehet nekik megtiltani. Ugye, amit tiltanak, azt már csak azért is csinálják. Sokkal jobb hogyha megtanítjuk nekik hogyan tudják megelőzni az STD-t vagy a nem kívánt terhességet. Az iskolákban nem csak magyar irodalmat, nyelvtant, matematikát és történelmet kell oktatni. Biológia óra keretein belül muszáj lenne erről is beszélni. Mint korábbi cikkemben említettem régen létezett egy olyan tantárgy, hogy egészségtan. Ez ma is sokkal hasznosabb lenne, mint a kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatás.

Bettina felhívta a figyelmem, hogy ez a program nem csak az automatákról szól. Létezik egy okostelefonokra ingyenesen letölthető applikáció, a Loveinfo, ami hiteles információkat tartalmaz. Nem csak diákok, hanem szülők és tanárok is használhatják. Most egyelőre nem szeretnék többet írni az alkalmazásról, mert én is csak nemrég töltöttem le. Erre szeretnék majd egy külön cikket áldozni a következő napokban.

Továbbra is az a véleményem, hogy nem szabad prűdnek lennünk a fiatalokat. Inkább segítsük őket, minthogy álszent módon félrevezessük őket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s