SziasztokIMG_3810_3

A napokban ismét elfoglaltabb voltam és amiatt sajnos az írásra is kevesebb időm jutott. Idén ismét Finn barátaimmal és kollégáimmal tölthettem pár napot. Újra itt volt Aulikki, Seppo és a Käppärä iskola igazgatója Tero és természetesen hoztak magukkal egy rakás gyereket is.

A választások napján, vasárnap érkeztek. A szervezők közül már mindenki izgatott volt, hiszen hetek, sőt hónapok óta az ő érkezésükre készültünk már. A repülőgépük kivételesen időben érkezett, nem is késtek és a poggyászokra sem kellett sokat várniuk, mert legtöbbjük csak kézipoggyásszal jöttek, nem volt feladott bőröndjük.

Első nap a Szőnyi Lovasegyesületnél telt. Itt a gyerekek különböző tevékenységeket próbálhattak ki. Első körben lovaglásra volt lehetőség, majd sorverseny következett. A finn és a magyar gyerekeknek is a nap fénypontja az ebéd volt. A gyerekek még kicsit félénkek és fáradtak voltak, számukra megterhelő volt a nagy meleg. Náluk Finnországban csak 2 fok volt, amikor elindultak.

A második nap először Ópusztaszerre mentünk, ahol a csoport megtekintette a Feszty Körképet. Mindenkinek nagyon tetszett, kimondottan Aulikkinek, aki mindenre kíváncsi volt az alkotás elkészítésével kapcsolatban. Délután Kecskemét felé vettük az utunkat, hogy a finn gyerekek kiélhessék vásárlási mániájukat.

Harmadnap, délelőtt a sportlövészetet próbálták ki a gyerekek, ami nagyon tetszett nekik is és nekem is, mert én is lőttem egy párat. Délután Császárra látogattunk el a Henryx western városba. Itt volt minden, mi szem-szájnak ingere. A gyerekek rodeózhattak, célba dobhattak és megtapasztalhatták milyen lehetett annak idején egy vadnyugati város. Az este folyamán az iskolánk aulájában egy búcsúestet szerveztünk. Eljöttek szülők, finn és magyar gyerekek, tanárok és más meghívott vendégek is, közöttük régi barátom és egyben az igazgatóm, Zsidi Heni is. Henivel annak idején együtt csináltuk a Komáromi Magyar-Finn Baráti kört.

A búcsú esten többen is felléptek. A műsorszámot Musitzné Márti és diákjai kezdték, akik magyar dalokat énekeltek zongorakísérettel. Sok kritika ellenére én úgy gondolom, hogy ez egy aranyos produkció volt és semmi ledegradáló nem volt benne, még ha valaki nem is így gondolja (kinek nem inge…). Ezután a finn gyerekek közül az egyik kisfiú adott elő egy Sibelius művet, majd a többi diák mutatott be egy finn táncos koreográfiát. Későbbiekben a vendégeink Horsa István népzenekarának a kíséretével Pőcze László néptáncosainak az előadását tekintették meg, majd László tartott táncházat, ahol mindenki csatlakozhatott a táncosokhoz.

Későbbiekben oldódtak a további gátlások és a gyerekek egyre jobban összehangolódtak. Sajnos ma visszamentek Finnországba, Poriba. Nagyon jól érezték magukat és várnak minket szeptember elején.

Számomra itt nem ért véget a munka, mert Teronak, a Käppärä iskola igazgatójának a repülőgépe később indult, mint a gyerekeké. A rengeteg időt kihasználva felajánlottam neki egy városnézést, amit nagyon kedvesen elfogadott. Ő most volt először Magyarországon, így próbáltam megmutatni neki rengeteg nevezetességet. Meglátogattuk a Budai várat, felmentünk a Halászbástyára és a Mátyás templom belső terét is megtekintettük. Utána a Fővám téri nagy Vásárcsarnokba mentünk ami nagyon tetszett neki, majd a Bécsi szelet vendéglőben egy nagyszerű marhapörköltet fogyasztottunk nokedlivel. A későbbekben a Parlament és környékét jártuk be. 17 órakor pedig visszamentünk a reptérre.

Marha fáradt vagyok. Ebben a 4 és fél napban összesen, ha 8 órát aludtam. Holnap délelőtt nem is megyek az Alapyba tanítani, mert muszáj aludnom. Igaz fáradt vagyok, de megérte kipurcanni, mert ismét egy hatalmas dolog része lehettem. Bár sokan nem becsülik, amit teszek ennek ellenére több pozitív visszajelzést kaptam, ami nagyon jól esik.

Most pedig, ha nem haragszotok most itt befejezem és megyek aludni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s