Sziasztok!

Tavaly májusban írtam egy szép hosszú, és hatásos cikket arról, hogy mit is gondolok a magyar szakmunkáskápzésről, s annak helyzetéről. A cikk rekord olvasottságot ért el és rengeteg ember gondolta úgy, hogy igazam van. Most úgy gondoltam egy év távlatából ismét foglalkozom egy kicsit a témával.

Akkor első körben nézzük meg újra a szakmunkásképzést. Ez a képzési forma leginkább a 60-as, 70-es, és a 80-as években volt nagyon népszerű. Ugye akkoriban teljesen más volt a középiskolai rendszer, akkor még tanulmányi átlag, s nem pontrendszer, és nem központi felvételi alapján dőlt el, hogy a 8 általános iskolai osztály elvégzése után milyen képzési formában van lehetőség a továbbtanulásra. Ezekben az években a szakmunkás képzés is teljesen más volt, mindössze 3 évig tanultam a diákok. Szüleim mindketten szakmunkásképzőben végeztek. Anyukám könyvkötő, apukám pedig szobafestő-mázoló. Az ő elmondásuk szerint amikor ők jártak a 80-as években, akkor a szakmunkások képzése sokkal színvonalasabban zajlott. Ezzel egyet is kell, hogy értsek. Sőt akkoriban jobban meg is becsülték azt, akinek egy jó szakmája volt.

A nagyobb változás a rendszerváltás utáni időszakban érkezett, a 90-es években. Ekkortájt egyre több szakmunkásképző intézmény indított érettségit adó, szakközépiskolai osztályokat. Ezen kívül lehetőség nyílt a szakmunkás vizsga elvégzése utáni érettségire is. Először 2 éves, majd a 2000-res években 3, és 2010-es évek után ismét egy 2 éves képzéssel lehet elsajátítani az érettségi vizsgához szükséges tudást.

Míg szüleim idejében szívesen választották ezt a képzési formát, és büszkén tanulták a szakmájukat, ez manapság már szégyennek számít nagyon sok embernek. A szakközépiskolák sokaságával, a középiskolai felvételi rendszer megkönnyítésével rengeteg ember jelentkezett inkább érettségit adó intézményekbe, míg a szakiskolai tanulók száma egyre inkább csökkent. Sokszor mondtam már, s nemrég egy hosszabb cikkben is kifejtettem, hogy a magyar oktatás helyzete katasztrofális, és a jelenlegi szakmunkásképzést teljes egészében át kéne szervezni. Egyre kevesebb lehetőség van a gyakorlati oktatásra, s inkább itt is a lexikai tudás dominál már.

Ezen kívül a jelenlegi szakmunkásképzésben részt vevő tanulók szörnyen alulmotiváltak, már csak abból adódóan is, hogy egyre többen nézik le a képzést. Sajnos azt is ki kell mondanom, hogy rengeteg olyan tanár is van, akik azt sulykolják ezekbe a tanulókba, hogy ők kevesebbet érnek. Pedig NEM! Manapság hiány van a szakemberekből, és a jó szakemberekre pedig van, hogy hónapokat kell várni. Anyukám pályaelhagyó volt, a születésem után nem foglalkozott többet könyvkötéssel, apukám viszont mai napig a tanult szakmájában dolgozik, s szinte semmi szabadideje nincs. Ennek az egyik oka az utánpótláshiány.

georgia-workers-compensation-remedy-law

2015 és 2017 között a komáromi Pannon Kincstár Tanodában tanítottam, 2017-től pedig a TSZC Alapy Gáspár Szakiskola és Szakközépiskola óraadó angoltanára vagyok. Tavalyi tanévben tanítottam szakma után érettségiző és szakmunkás osztályokat is. Nekem mindig is fontos volt, hogy odafigyeljek a tanítványaimra. Mindig is szerettem volna olyan tanár lenni, akiben feltétel nélkül megbízhatnak, s bármikor fordulhassanak hozzám tanácsért, vagy, hogy elmondják nekem, ha gondjuk van.

Próbáltam mindig azt sulykolni beléjük, hogy nem az a szégyen, hogy ki mit tanul, hanem az aki nem tanul. Soha nem kell szégyellni semmilyen szakmát. A szakembereket meg kell becsülni. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi minden múlik rajtuk. Ha nincs jó kőműves, akkor nem évülnek házak, festők nélkül nincsenek szép, tiszta dekoratív falak. Vagy, ha csak a szépségünkre gondolunk, akkor egy jó fodrászhoz az ember akár Komáromból még Egerbe is elmegy. Minden esetben becsülendő, ha valaki dolgozik, s vn egy tisztességes szakmája.

Tudom lehet mondani, hogy én is a könnyebb utat választottam, leérettségiztem, fotós lettem, majd az egyetemi tanulmányaim elkezdésével becsücsültem egy szerkesztőségi irodába, ahol számítógép előtt dolgoztam, s soha nem végeztem fizikai munkát. Én már csak ezért is becsülöm a szakmunkásokat, mert tudom magamról, hogy azokat a munkákat nem tudnám elvégezni, amiket ők csinálnak. Nekem kimondottan jól esik, ha találkozunk valakivel és apukámat dicséri, hogy milyen szép lett a ház belülről.

Az idei 2017/18-as tanévben mindösszesen heti 3 órában tanítok csak az Alapyban. Idén két végzős HÍD-programban résztvevő osztályt kaptam. A HÍD-programban olyan fiatalok tanulnak, akik már betöltötték a 16. életévüket, és nem fejezték be az általános iskolai 8 osztályt. Ők két év alatt kapják meg a 8 általános bizonyítványt és mellé egy szakmát is lehet szerezni. Az én osztályaimban a tanulók varrónői, és elektródával hegesztői szakmát kapnak, és ezután még jelentkezhetnek szakmunkás, vagy szakgimnáziumi osztályokba. Sajnos itt is nagyon rossz a helyzet.

“Minek tanuljak, hiszen én csak egy hidas vagyok?”

Ezt a kérdést egyik hidas tanítványom szegezte nekem, miután megkérdeztem, hogy mik a céljaik a jövőben. Nagyon vegyes érzelmeim vannak ezzel a képzéssel kapcsolatban, hiszen tényleg vannak itt olyan tanítványaim, akik tényleg nem szeretnének semmit sem kezdeni magukkal, s csak azért vannak ott, mert pénzt kapnak érte, de többjükben viszont ott van az, hogyha kicsit jobban odafigyelnének, s ha mi tanárok sem skatulyáznánk be őket, akkor tán ők is több mindent ki tudnának hozni magukból.

Senkit nem kell lenézni, s elítélni amiatt, amit tanul. Sőt a hidasokat sem kell leírni, hiszen nagyon sokan vannak úgy, hogy önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe. Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget a helyzet javítására.

Ez egy jó hosszú cikk lett ismét. Véleményeiteket, tapasztalataitokat a cikk alatt egy komment formájában szívesen fogadom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s