GraduationSziasztok!

Remélem jól vagytok. Beköszöntött az igazi nyár, tegnap Budapesten is megdőlt a májusi hőség rekord. Én kevésbé viselem jól, mindig is a hidegebb időjárást szerettem. Ma megint egy kicsit a múltba fogok elmélyülni, mégis aktuális a téma. Ma a ballagásokról fogok írni.

A hétvégén minden középiskolában ballagtak a végzős diákok, s a mai napon megkezdték az érettségi vizsgáikat. Ma volt a magyar nyelv és irodalom, holnap a matematika, szerdán a történelem, csütörtök-pénteken pedig az idegennyelvek következnek. Nekem az érettségi és a ballagás már csak nagyon haloványan van meg, hiszen mindez már nyolc éve történt. Nekem amúgy az érettségi komplikáltabb volt, mert akkoriban még volt lehetőség előrehozott érettségire minden tantárgyból, és amiből tudtam előrehozott vizsgát tettem. Így eshetett meg, hogy én kilencedik osztályos koromtól minden tanévben érettségiztem, s a tizenkettedik évfolyam végére már csak két tantárgyam maradt.

Maga a ballagásom nagyon vicces volt. Nem szokványos módon ballagtam el középsuliból. Szó szerint elballagás volt, de ezt majd csak két év múlva fogom elmesélni nektek, amikor a 10 éves évfordulónkat fogjuk ünnepelni. Nekem a ballagás nem volt olyan nagyon számottevő része az életemnek. Úgy fogtam fel, hogy vége van, és kész.

Persze általában ilyenkor mindenki nagyon büszke, hogy a gyerekük, vagy családtagjuk elballagott, s elkezdi az érettségi vizsgákat, Mondjuk én ezzel a ballagós dologgal annyiban nem értek egyet, hogy ilyenkor mindenki előre ünnepel, pedig igazából nem is a ballagást kéne ünnepelni, hanem a sikeres érettségi vizsgát. Én sem szerettem volna nagy felhajtást, de végül mégis volt egy vacsora utána.

Érdekes dolog ez a ballagás is. Egyre jobban jön elő itt is évről-évre, hogy a rokonok, családtagok egymásra licitálnak, hogy ki ad több pénzt, vagy ki vesz nagyobb ajándékot. Emlékszem én 2010-ben 200000 Ft-ot kaptam összesen a ballagásomra. Ez akkor pont elég volt arra, hogy vehessek egy új laptopot Microsoft Windows 7 operációs rendszerrel. Az sem ritkaság, hogy a tehetősebb szülők autóval, vagy akár saját lakással lepik meg a csemetéiket.

Lehet kicsit régimódi vagyok, de továbbra is úgy gondolom, hogy a húsvéti locsolásért, ballagásért, vagy egyéb jelentéktelen dolgokért pénzt adni felesleges, ezek az események nem erről szólnak. Születésnapra, vagy karácsonyra pénzt adni nem ciki, hiszen akkor abból az illető azt vesz, amire tényleg szüksége van.

A ballagásnak nem az a lényege, hogy a szülők versengjenek az ajándékok miatt, hanem, hogy gyerekeikkel együtt legyenek, s támogassák őket a vizsgák alatt, és segítsék őket a továbbtanulásban. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s