Sziasztok!

Bizonyára más fórumokon olvastátok már, hogy a kecskeméti vadasparkban elpusztult Zara, a vemhes szurikáta. Egy sajnálatos dolog történt. Nem írom, azt, hogy baleset volt, mert erre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy baleset.

Van egy nagyon rossz szokásom, amivel le kéne állnom. Minden nap híreket olvasok, ezen kívül van még egy rosszabb dolog. Általában megnézem a kommenteket is a cikkek alatt. Tegnap este jött velem szembe ez a hír. Nézzük is, hogy miről van szó:

Május 14-én a Kecskeméti Vadaskertben egy kisfiú a tiltás ellenére benyúlt a vemhes Zarához, aki ösztönösen beleharapott a fiú kezébe. A kisfiú valószínűleg a rémülettől földhöz csapta a szurikátát. Zara és utódai azonnal elpusztultak.

  • írja a Baon.hu.

A vadaskert vezetője egy saját közleményben számolt be az esetről, ahol megemlíti, hogy a vemhesség alatt a szurikáta viselkedése megváltozott és ezért jól látható helyekre táblákat helyeztek ki, hogy ne nyúljanak az állathoz. Egy kisiskolás gyerek a tiltás ellenére benyúlt az állathoz, amelyik védekezésből megharapta a kisfiút, aki ezután az állatot földhöz vágta. Zara az utódaival együtt elpusztult.

20084742_27fe17bf7d6b265e7207db6a49e4c64e_x

Nem is részletezném tovább a történteket, mert aki szeretné az több hírportálon is megtalálja a történteket. Én csak szeretnék itt néhány olyan dologra reflektálni, amiket a komment szekcióban láttam leírva.

Többen példát statuálnának, s megbüntetnék a gyereket is, és a szüleit is, ezzel elrettentve másokat, hogy ilyeneket csináljanak, ezen kívül rengeteg emberből váltott ki a cikk olyan érzéseket, hogy a gyereket is földhöz vágnák. S természetesen a harmadik csoport sem maradhatott ki, akik a gyereket ártatlannak titulálják, s a felügyelő tanárokat hibáztatják, hogy nem tudnak odafigyelni és, hogy a gyereket nem szabad emiatt megbüntetni.

 

UPDATE – 2018. május 16.

A vadaskert igazgatójának az elmondása szerint nem egy egyszerű baleset történt, hanem az ötödikes diák többszöri tanári tiltás ellenére is zaklatta a kisállatot. Eleinte megfogni akarta, majd bottal kezdte el piszkálni, ami eredményeként megharapta a szurikáta. A gyerek ezek után ragadta meg az állatot és vágta a földhöz. Zara halálát aortarepedés okozta.

Balatoni József, vagy ahogyan többen ismerik Jocó bácsi a Facebook oldalán tette közzé felháborodottságát, a gyerek megbüntetésével kapcsolatban. A heves kommentelők többsége ugyanúgy csapná földhöz a gyereket, mint ahogyan ő tette a kis állattal. Mindenki mást hibáztat a történtekért. Valaki a gyereket, valaki a szülőket, többen a tanárokat, s még többen az állatpark vezetőjét.

Szerintem mindenki hibázott:

  • Hibázott az állatpark vezetője, mivel nem gondoskodott a vemhes állat elkülönítéséről. Sajnos az ilyen esetben nem elegek a figyelemfelhívó táblák, mert az emberek többsége figyelmetlen.
  • Hibásak a szülők, mert nem tanították meg a gyereküket arra, hogy az állatokat ugyanúgy tisztelni kell, mint az embertársainkat. Ők is ugyanolyan élőlények. Személy szerint én a darazsakat és legyeket sem szeretem lecsapni, inkább segítek nekik az ablakon élve távozni.
  • Részben hibásak a tanárok is, hiszen, ha látják, és fel is szólítják, hogy ne csináljon valamit, akkor nem szabad otthagyni, hanem át kell terelni máshová. Persze, ha két tanárra jut 30 gyerek, akkor nem lehet mindenkire egyesével odafigyelni.
  • Végül, de nem utolsó sorban a gyerek a hibás, akit muszáj megbüntetni, mert akárhogyan is gyerek, a cselekedete egy élőlény és kicsinyeinek életébe került.

Nagyot hazudik az az ember, aki azt mondja, hogy soha nem járt a tilosban gyerekként, és nem kapott érte büntetést. Én is jártam a tilosban, és ha bődületes nagy baromságot csináltam én is megkaptam méltó büntetésem, ami után nem volt kedvem baromkodni.

Többen földhöz csapással büntetnék a fiút. Én ezt nem tenném, viszont a liberális gyerekneveléssel ellentétben én egyetértek azzal, hogy minimális fizikai büntetést is alkalmazzanak. Úgy gondolom, hogy kisebb korban a kézre csapás, vagy későbbiekben egy jókor elcsattanó pofon nem brutalitás, nem egyezik meg azzal, hogyha verik a gyereket. Ezt a két dolgot kéne külön választani.

Amúgy Jocó bácsival értek egyet, hogy ennek a gyereknek lehetne az a büntetése, hogy egész nyáron egy kisállatokkal foglalkozó menhelyen kelljen dolgoznia felügyelet mellett, hogy megtanulja hogyan kell bánni az állatokkal. Nem kívánom neki, hogy elolvassa a cikkek alatti kommenteket.

Nagy szomorúsággal tölt el, hogy ilyen történt. Remélem ez a jövőben másoknak is példaértékű történet lesz, hogy hogyan is viselkedjenek az állatokkal. Az óvodában és az iskolákban is lehetne ezt tanítani akár.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s