Sziasztok!

Először is engedjétek meg, hogy bocsánatot kérjek, amiért az elmúlt két napban nem írtam nektek. Lebetegedtem egy kicsit, nem voltam annyira toppon, és nem volt türelmem írni. Még most is sokat köhögök és folyik az orrom, de már nem vagyok lázas, így újra itt vagyok, hogy megosszak veletek egy újabb történetet, amit középiskolai tanárként éltem meg.

Az előző cikkemben említettem, hogy elég fiatalon, 23 évesen egy alapítványi szakmunkásképző iskola angoltanára lettem és eleinte nem ment könnyen a közös munka. Kilencedikes osztályt kaptam, viszont az ott tanuló diákok 15 éves kortól egészen 21 éves korig megtalálhatók voltak. Mondanom sem kell, hogy eleinte, mint fiatal kezdő tanárt megpróbáltak kikezdeni, de szerencsére nem hagytam magam. Talán annyi nagy előnyöm volt, hogy férfiként talán könnyebben elfogadtak, egy hasonló korban levő kezdő női tanárt könnyebben ki tudtak volna készíteni.

Raising_the_professional_status_of_teaching

Az egyetemen tanultak itt semmit nem értek, így úgy gondoltam (csúnyán szólva), hogy lesüllyedek kicsit a szintjükre. Első órát úgy kezdtük, hogy mindenki bemutatkozott és megkérdeztem őket, hogy hogyan is képzelik el a jövőjüket és mik a céljaik. Ezen beszélgetés folyamán az idősebb tanulók letegeztek. Én akkor ebből nem csináltam ügyet, nem szóltam nekik emiatt, de nem is ajánlottam fel az egész társaságnak, hogy tegezhetnek. A jó kis poroszos módszer ugye azt tartja, hogy a tanárnak mindig igaza van és a diáknak meg úgy kell figyelni a tanárjára, ha az maga lenne az Isten. Vagyis nekem még így tanították annak idején. Ez egész sokáig így ment az első félév során, náhány alkalommal később már nem akartak kikészíteni és tudhatták, hogy bármikor fordulhatnak hozzám, ha bármi bajuk van. Egy nap ez az igazgatónő fülébe jutott, hogy egy néhány tanítványom tegez, és azonnal hívatott az irodájába, hogy én nem helyénvaló viselkedéssel tanítok és nincs meg a vasszigor az óráimon. Igaz, hogy nem volt vasszigor, de nem is voltak velem tiszteletlenek.

Én úgy gondolom, hogy bátran lehetünk közvetlenek a diákjainkkal, de szükséges egy ponton meghúzni a vonalat. Mindig azt mondom, hogy tegezve is meg lehet adni a tiszteletet és magázva is el lehet küldeni valakit a francba. Meghallgatom őket, bármikor fordulhatnak hozzám, hogyha gondjuk van, akár iskolaidőn kívül is. Viszont vannak olyan dolgok is, ahol nem szabad engedni. Nem írok rá senkire sem facebookon csak úgy, ha nem valami fontos dologról van szó, és kocsmázni sem járok velük csak úgy. Persze, ha valami különlegesebb eset van, akkor koccintok velük valami alkoholmentes pezsgővel, vagy üdítővel.

Magam részéről én szeretek tegeződni, sokkal közvetlenebb és talán egy kicsit bizalmat is mutat a másik ember felé. Finnországban például már az általános iskolások is tegeződnek a tanáraikkal és a keresztneveiken szólítják őket. Nálunk Magyarországon az oktatásban még mindig él az iskolai hierarchia, kimondottan az idősebb kollégák körében, ezért én köznevelésben nem szoktam felajánlani a tegeződést, amíg tanár-diák szerepeket töltünk be, de ha bármelyik tanítványom letegez azért nem szólok. A tegeződést a tanulmányok befejeztével viszont mindig fel szoktam ajánlani. Annak idején az én osztályfőnököm is így cselekedett.

A nyelviskolában már másabb a helyzet, ott nem köt minket tanárokat annyi szabály, ezért ott csak ritkábban fordul elő a magázódás. Ott már az első osztályosok is tegeznek.

Szóval, amíg a szellemesség nem megy át szemtelenségbe, addig engem nem zavar, hogyha a középsuliban a diákjaim letegeznek. Nem ezen múlik a tanári tekintély. 😉

4 gondolat “Az én középsulim #2 – Tegeződés” bejegyzéshez

    1. Az iskolákban, ha szeretjük, ha nem, hierarchikus rendszer uralkodik. A kérdező sajnos nem kérheti meg a tanárt arra, hogy tegeződjenek, maximum a tanár ajánlhatja fel (általános etikett). Én személy szerint nem bánom azt, ha a diákokkal tegeződök (kölcsönösen, nem csendőr pertu), amíg az nem megy a közös munka rovására. Szoktam mondani, hogy a tiszteletet tegezve is meg lehet adni, és magázódva is el lehet küldeni egymást a p*csába.

      Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s