Sziasztok!

Remélem a cikk címe és a kép sem tántorít el titeket attól, hogy minimum félévente meglátogassátok a fogorvosotokat egy kontrollvizsgálat erejéig. Én most nemrég jöttem ki a rendelőből és újra csak jó tapasztalatokkal gazdagodtam. Így a cikk legelején szeretném még egyszer megköszönni Király Attila doktor úrnak és Holló Zsuzsa asszisztensnek a profi munkájukat és, hogy biztosították a jó hangulatot.

A mai kezelés nagyon viccesen kezdődött, egyik kezelőből, ment a költözés a másikba, mialatt a váróban zsibbadtam. Majd jó hangulatban kezdődött a mai procedúra. Olyannyira jó volt a hangulat, hogy féltem nem bírom ki majd a kezelést nevetés nélkül. Amúgy ezért is szeretek az Andrássy Dentalba járni, mert itt soha nincs az a parás, fogorvostól félős érzés. 😀

dentist visit

De nézzük is, hogy minek álltam ma elébe. Akik korábban kezdték követni a cikkeimet és ezt a sorozatot, azok tudhatják, hogy bölcsességfogak eltávolítással kezdődött a kapcsolatom a fogászati klinikával, majd ezek befejeztével esztétikai és konzerváló kezeléseimet kezdtük meg. Négy fogam van, amit gyökérkezelni kell, ebből három, úgynevezett “betétes” tömés lesz, amit hivatalosan Inlay-nek neveznek.

A mostani eset egy klasszikusnak tűnő gyökértömés volt, ami csak annyiban tért el a szokásos eljárástól, hogy nem kézzel történt a gyökértömés, hanem géppel. Már rengeteg helyen alkalmazzák ezt a technikát. Miért is jó ez?

A  gyökérkezelésre akkor kerül sor, ha olyan mély a szuvasodás, hogy a gyökércsatorna befertőződik, a fogbél begyullad, majd idővel elhal. Ez hirtelen fellépő erős fájdalommal vagy fokozott hideg-meleg érzékenységgel jár. Később az elhalt fog ráharapásra erősen érzékennyé válik. A gyökérkezelés során a fog koronai részét kitisztítják, majd a foggyökérben lévő gyökércsatornákat keresik meg. Különösen a vékony vagy görbe gyökércsatornák esetén tehet jó szolgálatot a gépi gyökértágítás. Ennek segítségével a hagyományos kézi eszközökkel nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető csatornák is elérhetők és tisztíthatók.

Erősen fertőzött fog esetén a csatornákat fertőtlenítő gyógyszerrel zárják le. Ez többszöri kezelést is jelenthet, a fog állapotától függően. Csak ez után kerülhet sor a csatornák végleges lezárására, a gyökértömésre.

A gyökértömésnél a gyökércsatornákat hermetikuson zárják paszta és szilárd rudak segítségével. A tökéletesebb zárás és az aprócska mellékcsatornák feltöltése elősegíthető ha ezen rudakat kályhában felmelegítik, folyékonnyá teszik, és az apróbb csatornákba is bepréselve hagyják kihűlni, újra megszilárdulni. A gyökértömés után kerül sor a fog végleges ellátására, attól függően, hogy mennyire károsodott a fog koronai része történhet töméssel, betéttel, koronával.

Szerencsére az én esetem nem volt annyira komplikált, nem volt se gyulladás, se fertőzés, ezért az idegek eltávolítása után, meg is lehetett csinálni a végleges gyökértömést, és nemsokára megkapom a végleges korona tömésemet is.

Most sem kellett csalódnom az Andrássy Dentálban, így a továbbiakban is mindenkinek csak ajánlani tudom. Legközelebb július 13-án, PÉNTEK 13-án megyek kezelésre, akkor fogom megkapni a végleges fedőtömésemet, s ismét egy fogam teljesen rendbe lesz rakva.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki ma közreműködött a kezelésemben. 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s