Sziasztok!

Nemrég a Népszava számolt be arról, hogy Magyarország világviszonylatban a negyedik, Európai viszonylatban pedig első legelhízottabb országa. A magyar lakosságnak most már több, mint a fele, 54% számít túlsúlyosnak. Engem igencsak elgondolkodtat, hogy miért van ez. Ebben a cikkemben erről szeretnék megosztani veletek néhány gondolatot, és majd kíváncsi leszek a ti véleményeitekre is ezzel a témával kapcsolatban.

Első körben szeretném leszögezni, hogy a cikket nem ártó, s nem rossz szándékkal írom. Szeretnék logikus érvekkel alátámasztott tényeket írni. Rengeteg oka lehet az elhízásnak. Többek között egészségügyi problémák, mint hormontúltengés, pajzsmirigy elváltozás, szteroidos gyógyszerek szedése. Nem mindenki azért kövér, mert tehet róla, ezért soha ne bélyegezzünk meg másokat a kinézetük alapján.

Tegnap olyan nyolc óra körül osztottam meg azt a cikket, ahol a HVG foglalkozott ezzel a témával és kaptam is pár megjegyzést a megosztásom alá.

Egyik ismerősöm azzal érvelt, hogy ez egy komplex dolog és ebben igazat is adok neki. Jelenleg Magyarországon nem a minőségi alapanyagok a legolcsóbbak. A tészták, cukor, fehérliszt, amik az átlag magyar háztartásban dominálnak. Ha a húsokat nézzük, akkor még mindig a vörös húsok vannak elérhetőbb áron, a felvágottak közül a parizer az olcsóbb, a zöldségek, és gyümölcsök árai pedig évről évre mennek feljebb. Ezen kívül a gyorséttermek pár százas ajánlatai is vonzóak tudnak lenni a családosok számára is, pláne, ahol 2-3 gyerek van és válogatósak. Az étkezésen kívül a mozgás sem motiválja az embereket már, hiszen mindenhol csak azt lehet látni, hogy méregdrága konditermek, még drágább csoportos mozgásórákkal, így sem a szülő, sem a gyerek nem mozog.

A szerényebb körülmények között élőkön kívül pedig rengeteg olyan jobb módú ember is van, akik bár megtehetnék mégsem figyelnek oda arra, hogy mit és mennyit esznek. Éppen a napokban néztem, hogy a KFC már házhoz is szállítja a kaját. Meg is jegyeztem, hogy az emberek már arra is lusták, hogy sorban álljanak azért, hogy elhízhassanak.

1-fat

A legnagyobb gond nem is azzal van, hogy mit eszik az ember, hanem, hogy mennyit eszik és mikor eszik. A nemzetünk legnagyobb gondja, hogy elfelejtett reggelizni. A REGGELI A NAP LEGFŐBB ÉTKEZÉSE! Ha a reggeli kimarad, akkor borul az egész nap. Az emberek többsége nem reggelizik, és nap közben sem eszik semmit, hanem este beülnek a TV elé és mindent magukba tömnek, ami a hűtőben található. Sokan szokták nekem mondani, hogy milyen jó nekem, hogy reggel van időm reggelizni, de akik dolgoznak, azoknak nem jut idejük ilyen úri passzióra. Elárulom, hogy normál esetben nekem sincs időm ilyesmire, de hajlandó vagyok egy órával korábban felkelni azért, hogy normális reggelivel kezdjem a napom.

A reggeli étkezésnek sok jó hatása van. Segít, hogy könnyebben induljon a nap, felgyorsítja az anyagcserét, így a szervezet is kevesebb zsírt raktároz el, segít a munkahelyi koncentrációban, és nem utolsósorban, ha reggelizik az ember, akkor az ebédet is ki tudja tolni 2-3 órára, így estére nem lesz farkaséhes. A reggeli lehet kiadós, hogy a szervezetnek legyen miből energiát felhasználnia. Ezen kívül érdemes naponta négyszer-ötször enni, hogy estére ne éhezz. Ha már este 7 után nem eszel, akkor az már egy lépés az irányában, hogy egészségesen éld az életed. Nincs szükség csodaszerekre, vagy update cuccokra drága pénzért.

A magyarok helytelen étkezésén kívül a mozgaskultúra sem jeleskedik. A magyarok többsége nem fektet nagy hangsúlyt a testmozgásra. Itt szoktak jönni a “drága a kondi, a különóra” kifogások. Ezek mind csak kifogások! Úgy is lehet mozogni, hogy nem megyünk ki a lakásból. A szobában is lehet különféle gyakorlatokat csinálni. A fekvőtámasz, felülés, hasprés, helyben járás, helyben futás mind olyan gyakorlatok, amiket otthon, önállóan is el lehet végezni, sőt a youtube-on rengeteg más gyakorlat van fent, ami otthon végezhető. Ezen kívül esténként egy fél óra séta is nagy lépés már az irányában, hogy meglegyen a szervezet napi mozgásigényének a kielégítése. Ehhez sem szükséges több ezer forintokat kifizetni óránként és ahol gyerekek vannak, akár ez is lehet az esti közös program.

Mint már korábban más cikkemben is említettem, én nagyon jó ötletnek tartanám az egészségtanóra visszavezetését a köznevelésbe, hiszen erről nagyon is beszélni kéne és promótálni kéne az egészséges életmódot. Az egészségtanórán kívül a testnevelés órákat is fel lehetne használni okosan, ha már kötelező a heti 5 óra, de termet már nem tudnak biztosítani hozzá. Lehetne tartani elméleti testnevelés órákat is, ahol pedig arról lehetne beszélgetni, hogy mik azok a gyakorlatok, amiket biztonságosan, akár egyedül is el lehet végezni, akár otthon, akár a szabadban.

Az elhízás elleni küzdelem nem a külső kinézet miatt fontos. Az elhízással rengeteg egészségügyi probléma is kialakulhat. Szív- és érrendszeri megbetegedés, érszűkület, elősegíti a daganatok kialakulását és mentális betegség is kialakulhat.

Én magam sem vagyok tökéletes, voltam én is majdnem 120kg. Számomra az volt a poklok pokla. Nem csak a kinézetem miatt zavart, hanem nagyon bosszantó tudott lenni, hogy két lépést nem tudtam anélkül sétálni, hogy ne izzadjak ki, vagy, hogy 18 évesen nem tudtam felmenni a negyedik emeletre anélkül, hogy ne lihegtem volna és ne kapkodtam volna levegő után. Évről évre törekszem arra, hogy egészségesen éljek. Lassan már egy éve leraktam a cigarettát is, az étkezési szokásaimra is figyelek és gondoskodom róla, hogy minden napra jusson egy kis mozgás. Ha más nem is egy kis esti séta.

Higgyétek el, hogy megéri picit odafigyelni. 😉

2 gondolat “Egyre kövérebbek a magyarok! De miért?” bejegyzéshez

 1. Nagyon egyet tudok érteni azzal amiket mondtál. S valóban nem segíti az életünket, hogy ilyen mocskos drágák a kondi termek, meg az egészségesebb ételek.
  Én Pécsen anno jártam kondizni, tényleg becsülettel, havi 6 ezer volt a terem, plusz még edzőt is fogadtam magam mellé ami már húzósabb volt (húszon valamennyi), de otthon éltem, jó volt az úgy. Aztán beköltöztem a Főváros alá és megdöbbentem az ár különbségeken. Itt jelenleg csak 12 alkalom a kondiban 11 ezer. A pofám leszakad, és teljesen megértem, hogy az emberekben nincs már motiváció erre, főleg ha már külön háztartást vezetnek, ne adják istenek gyerek(ek) is van(nak).
  Plusz amit te is írtál, hogy mi minden van előtérben egy átlag konyhában és a gyümölcs, zöldség ára az egekben- teljesen ellehetetlenítenek minket szerintem.

  Amiket a kifogásokról írtál, nem mindennel tudok egyetérteni. Valóban az emberek kb 75% kifogásokat gyárt, de azért van akinek tényleg nem megy olyan könnyen. Akik pl. már alapból túlsúlyosak azoknak egy idő után nem lesz elég ha otthon a youtubeos videókra ugrálnak. Nekem egyszer sikerült húszon x éves koromban olyanra lejjebb fogynom, de utána megálltam. Már nem ütöttem meg azzal azt a szintet, hogy jó legyen .. Ott lett volna király az edzőterem.

  Az meg, hogy elmenjek a szabadba futni… Nos, nem élek a hegyekben, hanem egy undorító benzingőzös városban, ahol ha kettőt lépek az utcán megfulladok- és nem a túlsúlytól 😀 Nem hogy még neki álljak futni- így persze azokat se értem akik főút mellett képesek erre. Sokkal több kárt okoznak mint hasznot (csak ugye ez kit érdekel, hisz nem látjuk a tüdőnket).

  A cigi letételért meg gratula- bárcsak mindenki ezt tenné (:

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s