A gyerekesek és a gyermektelenek harca.

Sziasztok!

Az utolsó cikkemben is egy picit feszegettem a határokat, hiszen olyan dologról írtam, amiről az emberek nem szeretnek beszélni. Ma ugyanez a program számomra, hiszen ismét egy olyan dolog jött velem szembe az interneten, amiről nekem is megvan a véleményem, és ezt most nem szeretném elhallgatni. El tudom képzelni, hogy ezután az írás után néhány családos, vagy gyermekszerető ember leiratkozik a blogomról, de mint annyiszor, most sem a rosszindulat vezérel.

Akik ismernek, azok tudják, hogy a gyerekekkel nem túl szoros a kapcsolatom. Nem utálom őket, nagyon kedvesek, aranyosak, de csak távolról. Én nem tudok a gyerekekkel bánni, sajnos türelmem sincs ahhoz, hogy gügyögjek, vagy dúdolgassak nekik. Én azt szeretem, ha már értelmesen lehet velük kommunikálni. 10-12 éves gyerekkel már jól elvagyok, azzal már játszani sem kell.

“Te is voltál gyerek. Miért vagy ilyen undok?”

Nem gondolom, hogy undok lennék, soha nem voltam bunkó, ha mondjuk a vonaton gyerekkel ültek be mellém, nem is lenne jogom, viszont vannak olyan helyzetek, amik elég zavaróak tudnak lenni. Igazából néha azt veszem észre, hogy a többgyerekes családok sokszor azt hiszik, hogy ők mindent megtehetnek, csak azért mert gyerekekkel vannak. Amúgy itt szerintem inkább a gyerekek nevelésétől függ, hogy valakinek a csemetéje hogyan viselkedik, ezért tényleg szeretném, ha nem lenne sértődés most abból, hogy ezt a cikket írom. Több olyan szituációval találkoztam már, ami igencsak bosszantó tud lenni. Többek között, amikor nagy ritkán ellátogatok egy elegánsabb étterembe, ahol nyugodtan, kellemesen szeretném eltölteni az időt, de nem lehet, mert a szomszéd asztalnál a három gyerek közül az egyik hisztisen üvölt, mert nem kap cukros löttyöt, a másik hanyatt esik a székkel, a harmadik meg a vendégek között rohangál. Ezen kívül meg tudnám még említeni a vonatos történetemet, amikor a gyerek rugdosta a laptopomat, s mikor az anyukát megkértem, hogy szóljon rá még engem küldött el melegebb éghajlatra, amiért “bele akarok szólni” az ő nevelési rendszerébe.

Azt vettem észre az utóbbi időben, hogy a szülők egyre kevésbé nevelik a gyerekeiket. Úgy gondolják, ha nyilvános helyen rászólnak a gyerekre, akkor annak sérül a lelke, vagy, hogy mit szólnak a többiek, hogy megfeddi a gyerekét.

“Majd, ha neked lesz gyereked, akkor rájössz, hogy ez milyen nehéz, és mennyire bántó, ha megszólnak a gyereked miatt!”

Sajnos, vagy nem sajnos én abban a helyzetben vagyok, hogy nem lehet gyerekem. Ennek egészségügyi okai vannak, ahogyan ezt le is írtam a Meddőség című írásomban. Most nem szeretnék erről többet írni. Bár mielőtt megtudtam volna, hogy meddő vagyok előtte sem terveztem, hogy a jövőben gyereket vállaljak. Nekem valahogyan nem való a gyerek. Amúgy ismerőseim, barátaim gyerekeivel jól elvagyok úgy is, hogy nem kell velük csinálnom semmit. Kedvesek, aranyosak, de vigyázni már nem mernék rájuk.

A mai nap folyamán a Facebookon, a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közössége nevű csoportban feljött a téma, hogy egy étteremből kitiltották a gyerekeseket egy korábbi negatív tapasztalat miatt. Én erre bedobtam az ötletet, hogy itt is megoldható lenne “kecske-káposzta” alapon, úgy mint anno kialakították a dohányzó és nemdohányzó részeket egy éttermen belül. Lehetne kimondottan családbarát rész, ahol akár egy gyereksarkot is ki lehetne alakítani és nyugodtan szabadjára lehetne engedni a porontyokat úgy, hogy nem zavarnák azokat a vendégeket, akik nyugodtan szeretnék eltölteni az idejüket.

“Óooo, persze! Akkor a ducikat is rakjuk máshova, mert engem sportemberként zavar a megjelenésük (fiktív példa).
Furcsa ez a világ: más népeket, a melegeket, a vallásban eltérőket fogadjuk toleranciával, de a hisztis gyerekeket, a dohányzókat azokat ne. Most akkor mi is a helyes valójában? Ha engem az étteremben egy pincér a kisfiam miatt elvezetne egy külön helyre, akkor megalázva és negatívan megkülönböztetve érezném magamat. Mintha nem vegyülhetnék az emberekkel, mert gyerekem van.”

Számomra az a hozzáállás kicsit érdekes volt, mert a legtöbb gyerekes küzd azért, hogy a legtöbb helyen legyen elkülönített családbarát rész. Nem gondolnám, hogy a gyermekek kitiltása lenne a legoptimálisabb megoldás egy hely problémáinak megoldására, viszont nagyon sokszor fel merül bennem, ha már a családosokat tolerálni kell, akkor miért nem lehet tolerálni a gyerekmenteseket?! Ha már ott tartunk, hogy kimondottan  családbarát helyeket hoznak létre, akkor nem lehetne ténylegesen olyan helyeket is létrehozni, ami gyerekmentes? Ha már a lakástulajdonosok úgy adják ki a lakásukat, hogy a kisállattartás mellett a gyerek is kizáró ok, akkor miért ne lehetne olyan éttermeket, bárokat, szórakozóhelyeket létrehozni, ahol nincs gyerekzsivaj? Szerintem ezen is érdemes elgondolkodni, ha már ennyi mindent tolerálunk.

Engem nem zavar, hogyha gyerekek is vannak velem egy helyen, nem utálom őket, de, ha a szülők nem fegyelmezik őket olyankor, amikor hülyék, az már igazán bosszantó tud lenni.

Nektek erről mi a véleményetek. Kommentben hagyjátok meg gondolataitokat.

2 gondolat “Gyerekmentes övezet” bejegyzéshez

  1. Kedves Gergő!
    Én idáig követtem a blogod, de ezek után nem teszem. Milyen jogon tiltanád meg a gyerekeseknek, hogy akárhová is menjenek??? A gyerekek ugyanolyan részei társadalmunknak, mint a melegek, a feketék és a muszlimok. Ha már őket toleráljuk, akkor a gyerekeket miért nem lehet? És igen, te is voltál gyerek, te is hisztiztél, üvöltöztél és téged is elviseltek, és gondolom étterembe is jártak veled. Ez egy nagyon rosszindulatú és provokatív írás. Ha zavar a gyerekek jelenléte, akkor ne járj éttermekbe, hanem zárkózz be a lakásodba és rendeld a kaját.

    Kedvelés

  2. Manapság sajnos nem nevelik a gyerekeket, és emellett még izgágábbak is, mint az előző generáció. Velünk is elmentek étterembe, boltba kiskoromba, de mondták, hogy semmi hiszti, követelőzés nem volt, ahogy az akkori gyerekek 80%-val sem. Ma sajnos fordított az arány…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s