Sziasztok!

Már egy pár napja gondolkodom rajta, hogy megírjam ezt a cikket, de úgy voltam vele, hogy addig, amíg nem biztos a helyem nem “iszok előre a medve bőrére”. Nem szeretem előre beleélni magamat a dolgokba, mert korábbi rossz tapasztalataim azt mutatják, hogy nagyon könnyen pofára lehet esni. 😀  Én pedig nem szeretem, ha az arcommal történik bármi is, hiszen nekem kell minden nap a tükörbe nézni, és szeretnék valami emberi formát látni reggelente ébredés után.

Szóval itt most arról van szó, hogy a 2018-19-es tanévben ismét a köznevelés része leszek, vagy akár úgy is fogalmazhatnék, hogy az életem része lesz a köznevelés. Beleértve a reggeli becsengetést, a tanári szobát a kollégákkal és persze a régi és új tanítványaimat is. A tavalyi tanévben mindössze heti 3 órám volt, idén viszont ennél jóval több lesz, így a középiskolai élet ismét bekerül a hétköznapjaimba.

Legelőször a 2015/16 tanévben, harmadéves egyetemistaként kerültem be a magyar köznevelés bugyraiba. Mondhatnám, hogy szó szerint bedobtak a mély vízbe, hiszen előtte csak akkor láttam tantermet, amikor még én magam is diák voltam. Nulla tapasztalattal egy szakmunkás iskola kilencedik osztályának lettem az angoltanára 22 diákkal. Mindössze 23 éves voltam, nem is kell mondanom, hogy friss husiként egy fiús osztályban nem volt egyszerű dolgom, de szerencsére hamar belejöttem a szituációba és megtaláltam velük a közös hangot.

Az ez utáni tanévben folytattam a munkámat ebben az iskolában, immáron egy másik, kisebb létszámú osztállyal, ahol már kevésbé okozott gondot a diákjaimmal a közös munka. Egy végzős osztályt kaptam meg, akik közül néhány emberrel a mai napig jó a kapcsolatom és néha-néha Budapesten is összefutunk. Ez az év tartogatott számomra még egy kis meglepetést. Felkérést kaptam egy másik komáromi iskolából is megkerestek, hogy tanítsak angolt. Nem kellett sokáig gondolkodtam és örömmel vállaltam a megbízást. Így történhetett meg, hogy 2 és fél hónapon keresztül három helyen is tanítottam egyszerre. Az új iskola újabb tapasztalatokat adott, mert itt már nem csak egy osztályt kellett tanítanom, hanem négyet, plusz még azok az osztályok, ahol egy-egy alkalommal helyettesítést vállaltam. Imádtam csinálni, egyszerűen az iskolai környezet az ami nekem egy hatalmas löketet ad az élethez. Majd a tanév végével, ahogy lejárt a szerződésem, úgy el is határoztam, hogy visszavonulok kicsit és csak a nyelvsuliban fogok tanítani.

Persze ezt az elhatározásomat nem tudtam megtartani sokáig, mert amint alkalom adódott visszamentem, és ha többre nem is, de heti három órás elfoglaltságra heti egy alkalommal bejártam.

Az idén ismét nagy boldogság, hogy taníthatok középisuliban is. Idén 4 osztály kerül a szárnyaim alá, ezek közül két osztályban már tanítottam korábban is, így ők sem lesznek ismeretlenek számomra, s ők sem egy újabb idegent kapnak tanárnak.

Bár korábban már írtam arról, hogy számomra a legjobban a nyelviskolai oktatás “fekszik”, ahol szinte minden korosztállyal találkozom, és sok-sok sikerélmény ér tanárként, de a köznevelésben való munkám is fontos számomra, hogy az ott tanuló majdnem felnőtt gyerekeknek adhassak valamit.

19 évesen kezdtem el otthon, a szüleim lakásának konyhájában tanítani. Hatalmas öröm számomra, ha valaki úgy ér el sikereket, hogy ehhez adhattam én is egy kicsit. Itt szeretném megemlíteni az első tanítványomat Szabó Barnit, aki tegnapelőtt szerepelt a nevelőapukájával a TV2 Piramis játékában. Nagyon büszke vagyok rá, de nem (csak) a TV-s játékszereplése miatt, hanem mert 16 évesen letette a középszintű angol érettségijét, és egy évre rá TELC B2 komplex nyelvvizsgát szerzett. Hatalmas akaraterő és motiváció volt benne, és jó volt látni, ahogyan el tudta sajátítani mindazt, amit az órákon vettünk.

Szóval húzhatnám még tovább ezt a picit szentimentálisra sikeredett cikkemet, de összegzésként annyival zárnám az egészet, hogy imádok tanítani, és szeretném még nagyon-nagyon sokáig ezt csinálni. Hatalmas hálával tartozom mindenkinek, akik támogatnak és segítenek, hogy megtaláljam a magam útját. Egy szóval: KÖSZÖNÖM! 🙂

2 gondolat “Vissza a köznevelésbe – újra” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s