Saját tapasztalat alapján írt élménybeszámoló. 

Sziasztok!

Immáron harmadik alkalommal volt szerencsém betekinteni a finnországi Pori városában működő Käppärä általános iskola mindennapi életébe. Az idei látogatás sokkal több volt számomra, mert megadatott a lehetőség, hogy ne csak látogatóként vegyek részt az órán, hanem majdnem egy teljes angol órát megtarthattam finn gyerekeknek. Hatalmas élmény volt számomra, hogy ezt a lehetőséget megkaptam. A gyerekek nagyon lelkesek voltak és bátran mertek kérdezni és beszélgetni velem.

Most pedig néhány gondolatban szeretném bemutatni nektek, hogy milyen is a diákok, és a tanárok élete a Käppärä általános iskolában.

A Käppärä egy átlagos finnországi általános iskola. Az épület 1949-ben épült, de azóta számos felújításon ment keresztül. Az iskola udvarára érve a gyerekek és a tanárok kerékpárjait lehet elsőként felfedezni, majd ha kicsit beljebb megyünk, vidáman játszó gyerekeket láthatunk, akik nem bánkódnak, amiatt, hogy iskolába kell menni. A finn gyerekek szeretnek iskolába járni, nekik ez a második otthonuk. Az otthoni légkör után ők itt töltik el a legtöbb idejüket.

IMG_6073

A tanári szobába lépve nem egymás mellett húzódó íróasztalok vannak tele rendezetlen papírokkal és dokumentumokkal, helyettük kanapék és fotelek vannak. A tanárok ide tényleg csak pihenni és kávézni járnak az órák közötti szünetekben. Mindig kedvesen beszélgetnek egymással és az igazgató sem húzódik be a saját irodájába. Ők egyenlő partnerként tekintenek egymásra, nincs hierarchikus rendszer és megosztottság. Itt szokott feljönni az a kérdés, ha ilyen a tanári szoba, akkor hol dolgoznak a tanárok? Az általános iskolákban minden tanárnak külön tanterme van, ahol a tanári asztalon megtalálható minden szükséges kellék. minden tanári asztalra jut számítógép, ahol a tanárok vagy tanítási idő előtt, vagy azután mindössze fél órát töltenek plusz adminisztrációval.

IMG_6078.jpg

A diákok heti óraszáma maximálisan is csak 22 óra. A tanítás reggel 8 órakor kezdődik, kivéve a keddeket, mert olyankor 9-kor. A gyerek számára a tanítás legkésőbb 13:30-kor véget ér. A tanórák egységesen 45 percesek, az első óra után 5 perces szünet van, a második óra után pedig 30 perc, amikor a gyerekek kimehetnek az udvarra, vagy az iskola épületében tölthetik el szabadidejüket. A tantermek előtt a fogasokon kívül észre lehet venni, hogy a gyerekek a tanterembe lépve leveszik a cipőiket és egész nap az iskolában csak zokniban vannak. Itt a közoktatásban minden ingyenes, beleértve az ebédet is. Az ebédlőben svédasztalos rendszer működik, a gyerekek több étel közül választhatnak és annyit esznek, amennyit akarnak. Ezen kívül készítenek még, glutén-, laktóz-, és cukormentes ételeket is.

IMG_6205.jpg

A tanárok számára az órák száma egy kicsivel több. A minimális óraszám 24 és erre lehet vállalni plusz órákat. Egy általános iskolai tanár ezzel az óraszámmal bruttó 3500 Eurót keres havonta.

A tanár-diák kapcsolat is teljesen másképp néz ki, mint a magyar iskolákban. Itt a diákok mindig bátran mernek a tanáraikhoz fordulni. Nagyon szoros a kapcsolat a tanárok és a diákok között. A gyerekek a tanáraikat keresztnevükön szólítják, és nem csak a tanárnak lehet igaza. Kíváncsiak egymás véleményére és mindig meghallgatják mindkét oldalt. A finn tanárok úgy tartják, hogy a gyerekekért ők a felelősek, amíg az iskolában vannak és, amolyan pótszülő feladatot kell ez idő alatt betölteniük. Az iskola a szülőkkel szoros kapcsolatot tart. Rendszerint havonta tartanak szülői értekezleteket. Ezen kívül több közös programot is szerveznek. Az egyik kedvencem a pizsiparty, amikor az iskola tornatermében moziznak, majd alszanak a gyerekek és a tanárok.

IMG_6179.jpg

Számomra hatalmas élmény volt személyesen ott lenni, és átélni mindezt. Senki nem feszült, nincsenek ideges gyerekek és tanárok sem. Bízom benne, hogy idővel mi magyarok is átveszünk ebből a mentalitásból egy kicsit. Tegnap Jocó bácsi oldalán valaki megemlítette, hogy teljesen normális, ha egy általános iskolásnak közel 40 tanórája van a héten, mert legalább megedződik. Én meg úgy gondolom, hogy a gyerekek nem robotok, hogy beprogramozzuk őket, és nem megutáltatni kéne velük a tanulást és az iskolát, hanem motiválni, és ösztönözni őket.

Kérlek titeket, ha esetleg más véleményen vagytok, mint én azt kulturált módon közöljétek. Nem szeretném, hogyha bármi vita, vagy veszekedés alakulna ki.

2 gondolat “Zokniban a tanteremben, avagy a világhírű finn oktatás” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s