Egy évre ismét bérelt helyem van a tanáriban.

Sziasztok!

A múlt héten rendhagyó módon kezdődött nekem a tanév, hiszen a megszokott évnyitó helyett szeptember 3-án Finnországban, a poribeli Käppärä általános iskolában kezdődött számomra a reggeli tanítás. Ennek a kis tanulmányi útnak köszönhetően Komáromban csak múlt héten pénteken tudtam elkezdeni a tanévet a TSZC Alapy Gáspár Szakközépiskola és Szakgimnáziumban.

Számomra öröm volt a visszatérés, hiszen két olyan osztályt is taníthatok újra, akiket már tavalyelőtt is taníthattam, így számtalan ismerős diákkal találkoztam újra. Az idei tanévben négy osztályom van, ebből egy szakgimnáziumi, három pedig szakközépiskolai képzésben vesz részt. A két, már ismert osztályon kívül, kaptam másik két szakközépiskolai osztályt kilencedik és tizedik évfolyamon. Úgy érzem az új osztályokban is meg fogom találni a közös hangot a diákokkal. Mindenesetre már annak örültek, hogy nálam nincs házi feladat. Igaz házi feladatot nem adok, de ennek ellenére a tanulást nem lehet hanyagolni. Szeretném, ha az óráimat nem kín és gyötrődésként élnék meg, inkább a saját, egyedi tanítási módszereimmel szeretném őket motiválni és megszerettetni velük a nyelvtanulást.

41513645_10210418914789817_6571213956159897600_oMindig is fontos volt nekem, hogy a diákjaim bizalommal fordulhassanak hozzám, erre a jövőben is törekedni fogok. Velem bármit meg lehet beszélni, és bárki odajöhet hozzám, hogyha valami gondja van. Ez már a negyedik tanév, amit a köznevelésben töltök és mindig az lebeg a szemem előtt, hogy számomra milyen volt az iskolai légkör és a diákélet. Sok-sok tanár megfeledkezik arról, hogy milyen volt annak idején, amikor ők jártak iskolába. Egyetemi tanulmányaim miatt is tisztában vagyok vele, hogy milyen diáknak lenni és milyen az, ha a tanárok egy hierarchikus rendszer alapján próbálják felépíteni az órákat. Szerencsére a pedagógiában nem csak elrettentő példa van a szemem előtt, hanem akadtak bőven olyan tanárok a tanulmányaim során, akik nagy hatással voltak rám. Egy kicsit szeretném az ő módszerüket is felhasználni és ezáltal olyan hangulatot teremteni a tanóráimon, hogy oda mindig szívesen jöjjenek be a tanítványaim. A komfortosabb hangulat érdekében pedig szeretném alkalmazni a Finnországban szerzett tapasztalataimat is.

Bízom benne, hogy egy sikeres tanévnek nézünk elébe. A jelenlegi, és egykori diákjaim pedig bármikor fordulhatnak hozzám bizalommal. 🙂

Egy gondolat “Az én középsulim #3 – Újra a köznevelésben” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s