Adni, vagy nem adni? Ez itt a kérdés, avagy szükség van-e a mindennapos házi feladatra?

Sziasztok!

Mint tegnap, a visszatérő cikkemben említettem továbbra is kiszámíthatatlan vagyok, hogy mikor írok cikket. Úgy gondoltam, hogy mivel most van egy kis szabadidőm ezért megosztom veletek a gondolataimat a házi feladat fontosságával kapcsolatban.

Házi feladat. Személy szerint undorodom ettől a szótól. Diákként és tanárként is viszolygok az egésztől. Szerintem a házi feladat csak arra jó, hogy a diákokkal megutáltassuk a tanulást. A legtöbb esetben a házi feladat abból áll, amit a tanárok a tanórán már nem tudnak megtanítani az idő hiánya miatt. Sajnos ez általános probléma a mai köznevelésben. Tény, hogy az iskolai tanórák 45 perce valóban nem elég arra, hogy mindazt a tananyagot meg tudjuk tanítani, ami a tanmenetben le van írva. Ebben a tanévben nekem is van egy 11-es osztályom, akik jövő tanév végén érettségiznek és mindössze csak heti 4 órájuk van, ennek ellenére próbálom számukra az órákat a legtartalmasabbra, és leggyakorlatiasabbra szervezni. Ennek ellenére a beszédgyakorlatokra továbbra is nagyon kevés idő jut.

homework

Idén a negyedik tanévemet kezdtem a köznevelésben, de soha nem adtam házi feladatot, mindig próbáltam annyi tudást adni az óráimon és olyan módszerrel tanítani, hogy ne kelljen már vele otthon foglalkozni. Sajnos az emberek hajlamosak arról megfeledkezni, hogy a középiskolás diákok manapság napi 7-8 órát töltenek az iskolákban és a házi feladatot még ezután kell megcsinálni otthon. Olyan mennyiséget kell megtanulni, hogy a legtöbb diák este 7-8 óra előtt be sem fejezi, és még nem is beszéltünk arról, hogy nem járnak különórákra zenét tanulni, vagy sportolni, a pihenésről már nem is mondok semmit.

Ami számomra nagyon visszataszító a házi feladattal kapcsolatban, hogy a legtöbb kolléga a lecke el nem készítéséért egyest ad. Kérdem én: MIÉRT? Ha már nagyon szeretnénk szankcionálni a házi feladat nem elkészítését, akkor valami másképp oldjuk már meg. Az érdemjegyeknek a tudást kéne tükrözniük, a lustaságnak ehhez semmi köze nincs. Ezzel a motiváció legkisebb kis szikrája is eltűnik a diákokból.

Az idei tanév az, amikor adok ki otthonra feladatot, de ez nem kötelező házi feladat. A diákjaim kérték, hogy szeretnének jobb jegyeket, és ezért hajlandóak akár otthon is dolgozni, ezért az osztályban bevezettük a heti szorgalmi feladatot. Ez nem kötelező, aki szeretne dolgozni, az kérheti és, ha jól sikerül a feladat én ezt értékelem is. A diákok zöld jegyet kapnak ezekre a feladatokra. A zöld jegy nem teljes értékű jegy, abból hármat kell összegyűjteni és annak az átlagából kapnak egy nagy jegyet. Úgy érzem ez egy nagyon jó motiváció nekik, hogy mégis megéri tanulni, és (lekopogom) úgy veszem észre, hogy az óráimon is egyre többen odafigyelnek rám, és próbálnak bekapcsolódni az órai munkába.

Én a jövőben sem fogok adni kötelező házi feladatot a középsulis diákjaimnak, próbálok minél több tudást átadni a tanóráimon, és ha szeretnének külön feladatot csinálni otthon azt mindig értékelni fogom. Számomra az a legfontosabb, hogy a diák ne undorral üljön be az órámra.

Nektek mi a véleményetek? Szükséges a házi feladat otthonra? Véleményeiteket, tapasztalataitokat hagyjátok meg a cikk alatt egy komment formájában. 🙂

Egy gondolat “Az én középsulim #5 – Házi feladat” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s