Nem csak autósként, gyalogosként is figyelmesnek kell lennünk. 

Sziasztok!

Amikor egy szimpla mentőautót lát az ember, akkor talán nem is gondol egyből semmi különösre, pedig hatalmas szerepük van mindennapjainkban. Az utóbbi időben több olyan cikk volt, ahol dühös lakók nyilvánították ki nem tetszésüket a mentőszolgálat munkájával kapcsolatban. Először viccesnek hangozhat, de többen arra panaszkodtak, hogy éjszaka a mentőápolók túl hangosan mentettek életet és még a megkülönböztető fényjelzést sem kapcsolták ki, amikor a ház udvarára beálltak.

Na, de valójában nem is erről szerettem volna írni, hanem, ami a címben is szerepel. A fővárosban és vidéken is egyaránt tapasztalom, hogyha mentőautó megy az úton, akkor nem mindenki olyan előzékeny, hogy azt elengedje, pedig ilyen esetben minden perc számít. A vidéki kis-és nagyvárosokban, ahol az autósforgalom kisebb ott ez kevésbé akadály. A legtöbb fő-és mellékút van olyan széles, hogy a személyautók útszélre való lehúzódásával a mentő középen el tud suhanni. Budapesten ez sajnos már nehezebb, mert a többsávos utakon csúcsidőben szinte lehetetlenség mozdulni, ilyenkor a mentőknek ha mázlijuk van, akkor a buszsávokat vagy a villamos síneket tudják használni a könnyebb haladás érdekében.

ebf001a99bf52e41bf0f51257eabcfbe5f36d277

FONTOS! Nem csak az autósoknak kell figyelemmel lenni a mentőautóra, hanem mindenkinek, aki a forgalomban van. Legyen az gyalogos, biciklis, vagy motoros. Rengetegszer tapasztalom, hogy amint a gyalogosoknak zöldre vált a lámpa mindenki vadul elindul, miközben egy száguldó mentő közeledik. Ez történt ma reggel is a Rottenbiller utcán.

Nekem nincs autóm, jogosítvánnyal sem rendelkezem. Budapesten, ha nem a belvárosban van dolgom, akkor a tömegközlekedést választom, viszont kisebb távok esetén gyalogosan járok. Ilyenkor a gyalogátkelőhelyeknél mindig extrán körülnézek, mivel bármikor előbukkanhat egy mentő, rendőr, vagy tűzoltó, akiknek épp menni kell. Ilyenkor nem csak minden perc, sok esetben másodpercek is döntőek tudnak lenni.

Számunkra 3- 5 perc várakozás nem sokat jelenthet, ez másnak lehet, hogy életmentő. Legyünk tekintettel másokra, és ne csak mindig a magunk problémáján agyaljunk. Egy kis figyelmesség sokat jelenthet. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s