Avagy ne vegyünk jegyet, mert felesleges. 

Sziasztok!

Régen jelentkeztem már ezzel a rovattal, de tegnap olyannak voltam szem-, és fültanúja, amit nehezen akartam elhinni. Ismét tömegközlekedtem kicsit.

A történetem a Lehel téren kezdődött, ahol az M3 metrónak az ideiglenes végállomása van és, ha tovább szeretnénk haladni, akkor pótlóbuszokra kell felszállni. Ezek a pótlóbuszok 1-2 percenként követik egymást és általában mindig 2-3 busz megy egymás után. Azt kell mondanom, hogy a pótlás gördülékenyen halad. Szerencsére nem kell sokszor ezen a vonalon járnom, lehet, hogy csak emiatt látom ilyen pozitívan a dolgot.

Nekem is a Duna Plázában volt dolgom, így a Lehel téren kénytelen voltam átszállni egy pótlóbuszra. Mivel nagyon sokan voltak, azért az első két buszra nem szálltam fel, mert nem szeretem a hering járatokat, ezért kivártam, hogy a harmadik busz megérkezzen, amin alig lézengett pár ember. Miután felszálltam a busz még várt pár percet a megállóban, mire egy 5 gyerekes család felszállt az első ajtón, és a nő próbált a sofőrtől családi jegyet kérni. A sofőr felvilágosította a hölgyet, hogy a pótlóbuszon nem áll módjában semmilyen jegyet kiadni, és a család ahelyett, hogy leszállt volna, és elmentek volna a körülbelül 20 méterre levő automatához jegyet venni, megjegyezték, hogy jajj de jó, ma is ingyen fognak utazni. Számomra ez marhára kiakasztó volt, hogy a sofőr még egy szót sem szólt, hogy így nem utazhatnak.

automata2_mti_mathezoltan

Jó szokásomhoz híven megosztottam ezt a kis történetem a Facebookon is, ahol számomra meglepő módon többen egyetértettek a jegy vásárlásának elmulasztásával. Persze az érthető, hogy ilyen tempó mellett a buszsofőr nem kezd el hepciáskodni a bliccelőkkel, mert akkor feltorlódnak a buszok, borul a menetrend és a többi utas is csak ideges lesz. Ezt megértem, viszont azt nem, hogy miért kell még arra büszkének is lenni, ha valaki évek óta használja a tömegközlekedést ingyen, pedig nem jogosult rá.

A havi bérletek ára diákok esetén 3450 Ft, felnőttek esetén 9500 Ft. Tisztában vagyok vele, hogy ezek nem tűnnek kevésnek. Én is el tudnám költeni másra, de sajnos mi még nem tartunk ott, mint Észtország, nálunk még nem ingyenes a tömegközlekedés. Én ezzel az egésszel úgy vagyok, hogy ha igénybe veszek egy szolgáltatást, akkor azért fizetni kell, pláne, ha az ember azt napi rendszerességgel veszi igénybe. Számomra így tisztességes, és így legalább a lelkiismeretem tiszta. Persze velem is előfordult már, hogy nem néztem meg a bérletemet, és lejárt egy nappal, de pechemre pont akkor volt ellenőrzés, és meg is vágtak 8000 Ft-ra, hiába mutogattam félévre visszamenően a bérleteimet, hogy én mindig megveszem.

Nektek mi a véleményetek? Tényleg megéri rizikózni a bliccelést?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s