Törvényszerű-e a diákok elkönyvelése?

Sziasztok!

Minél több időt töltök el a középsulim tanári szobájában, annál több mindennel találkozom, és rengeteg mindenen elgondolkodom. Annak idején, amikor a tanári pályát választottam tudtam, hogy milyen tanár szeretnék lenni, na és persze azt, is, hogy milyen nem. A legtöbb tanár az egyetem befejeztével elfelejti, hogy ők is egykor diákok voltak.

A mai napon is egy olyan dolgot éltem át, amire úgy gondoltam, hogy megér egy cikket.

Jelenleg heti 10 órában tanítok a középsuliban óraadóként és 4 osztályom van, ezek között 3 szakiskolai és 1 szakgimnáziumi osztály van. A szakgimis osztály diákjai 11-ik évfolyamon tanulnak és a következő tanév végén kell érettségi vizsgát tenniük. Az elmúlt évek alatt én vagyok a harmadik tanár, aki keze alatt vannak. A korábbi tanárok is másképp tanítottak, és nekem is más módszerem van. A lemaradás mértéke hatalmas, és most másfél hónap után tartunk ott, hogy végeztünk a 9. osztályos tananyag ismétlésével. Ez az ismétlés elengedhetetlen, hiszen a nyelvtanulás az olyan, mintha egy házat építenénk. Ha az alapból kimarad az anyag, akkor borul az egész. Hiszek benne, hogy az órákon fontos a bizalmas tanár-diák viszony, ezért ismerni kell, hogy melyik diáknak mi a gyenge pontja. Mi az ami több gyakorlást igényel. Ezt mondjuk egy nagy létszámú csoport esetén nem könnyű követni, de igyekszem úgy szervezni az óráimat, hogy senki ne maradjon le. Ezen kívül fontos a kölcsönös bizalom is, hogy a diákok bátran merjenek kérdezni, ha valamit nem értenek.

Mindig mindennek meg van a helye a tanteremben. Megvan a helye a szankcionálásnak, és a jutalmazásnak is. Ha szükséges büntetek, de ezen kívül jutalmazni is szeretem a diákjaimat. A nagy létszám miatt sajnos nem tudom őket egyesével feleltetni, emiatt írásbeli teszteket szoktam nekik adni, amit úgynevezett zöld jeggyel szoktam honorálni. A zöld jegy nem teljes értékű jegy, ebből hármat kell összegyűjteni és ezen jegyek átlagából tevődik ki egy nagy jegy. Ezen kívül a szorgalmi projektmunkákat is ilyen jeggyel díjazom. Úgy érzem ezzel motiválhatom őket, és év eleje óta ezeknek a teszteknek egyre jobbak az eredményeik, és extra munkára is egyre többen jelentkeznek.

Sad student in a classroom

Most érkeztünk el a címben szereplő témához. Felmerült ma a kérdés a tanáriban az osztályfőnök részéről, hogy miért van bent ez a tömérdek jó jegy, mert Iksz, Ipszilon és Zé éppen, hogy csak nem buktak meg tavaly, és amit én jegyet adok az csak amiatt van, mert szeretnék “bevágódni” náluk. Az osztályfőnök szerint, aki a korábbi években rossz tanuló volt, az a későbbiekben sem lesz jó, és jó szívűségből ne adjak jó jegyet. Itt árulom el, hogy egy rohadt despota tanár vagyok, mert az elégséges osztályzatot is ugyanúgy beírtam ma a naplóba, akárcsak a jelest.

Nem hiszek abban a megállapításban, hogy aki korábban rossz tanuló volt, az a jövőben nem lehet jobb. Rengeteg oka lehet annak, ha egy diáknak tanulási zavarai vannak. A legtöbben ráfogják, hogy azért nem tanul, mert lusta. Természetesen sok esetben ez is előfordul, de nézzünk meg néhány esetet, hogy mi miatt lehetnek valakinek rossz jegyei és tanulási gondjai.

1. Családi gondok

Nem egy olyan esettel találkoztam már, ahol egy korábban jól tanuló diáknak feltűnően és hirtelen leromlottak a jegyei és az órákon nem tudott úgy összpontosítani, mint korábban. Ilyenkor sok esetben közrejátszhat, ha a családban van valami gond.

2. Nem megfelelő motiváció

Az alul motiváltságot több minden is okozhatja. Nem megfelelő önbizalom, céltalanság, vagy egy olyan tanár, akinek dög unalmasak az órái. A tanárnak részben színésznek is kell lennie, hogy érdekesen adhassa elő az óráját.

3. Megfelelési kényszer

Akár önmaguk felé, akár a szülők felé történő görcsös megfelelési kényszer is okozhat tanulási zavarokat. Ne erőltessük a gyerekekre, hogy mindenből 5-öst szerezzenek. Mindenkinek megvannak a gyengéi és erősségei.

4. Iskolai “terror”

Ez tipikusan az a helyzet, hogy akár jó, akár gyengébb képességű a diák, már csak azért sem mer kimenni felelni, mert fél az osztálytársaitól. Nem mer megszólalni, mert ha jó jegyet kap, akkor azért pofozzák meg, ha rossz jegyet, akkor meg azért. Ezt nem egyszerű kiszűrni, de tanárként próbálok az ilyenekre is figyelni.

Szerény véleményem szerint nincs olyan, hogy valaki csak rossz, vagy csak jó tanuló. Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget a javításra, és bizony tényleg jár mindenkinek egy esély. A dolgozataimnál ugyanúgy 30%-tól van elégséges osztályzat, senkivel sem kivételezek. A puskázást nem tolerálom, mert milliószor kérdezek vissza, hogy van-e olyan dolog, amit nem értenek. Ha nem értik újra megbeszéljük. Ha pedig 4-es és 5-ös dolgozatokat írnak, akkor nem fogom alápontozni, csak amiatt, mert előző tanévben rosszabb jegyet értek el. Továbbra is csak azt tudom emlegetni, mint korábban: motiváció, motiváció, és motiváció!

Kíváncsi vagyok ti mit szóltok ehhez a témához. Véleményeiteket hagyjátok meg egy komment formájában!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s