Ilyenkor én is előveszem a komoly arcomat.

Sziasztok!

Túl vagyunk november közepén, inkább már-már a hónap vége felé ballagunk. Nem olyan sok idő van már csak hátra ebből az évből. Holnaptól számítva még pont egy hónapot megyünk iskolába a téli szünetig. Ez az időszak a legtöbb általános és középiskolában a témazáró nagydolgozatok időszaka. Ez az én tantárgyamat, az angolt is érinti.

Jelenleg a középsuliban négy osztályom van, és minden osztályomban próbálom logikusan, gyakorlatiasan felépíteni az órákat, ennek ellenére, a nagy létszám miatt, gyakrabban kell írásbeli számonkérést alkalmaznom.

Az angol egy kimondottan gyakorlati tudást követelő tantárgy, de az optimális körülményekhez 8-10 fős csoportbontás lenne szükséges. Ez sajnos a mi iskolánkban nem megoldható ezért 19-34 fős csoportokkal kell foglalkoznom heti 1-2 (szakképző osztály 1x(2×45) perc, szakgimnáziumi osztály: 2x(2×45) perc) dupla órában. Ilyen esetben akármennyire is próbálnék szóban feleltetni, nem mindenkire jutna idő.

How-Important-Are-Test-Scores-In-College-Admissions.jpg

A nagy létszám miatt többfajta írásbeli számonkérést voltam kénytelen bevezetni. Vannak az úgynevezett villám tesztek, amik körülbelül 15-20 percet vesznek igénybe. Ezek a számonkérések nem teljes értékű jegyet érnek, ezt a naplóba vagy ceruzával, vagy zöld tollal szoktam beírni. Ezekből hármat kell a diákoknak összegyűjteni, és ezek átlagából kapnak egy teljes értékű nagy jegyet.

A második dolgozatfajta a témakörös dolgozat, amikor egy adott témát kérek számon. Erre általában 45 perc áll rendelkezésre, és teljes értékű jegyet érnek.

A harmadik kategória az úgynevezett progress testek, ami több unitot foglal magában. Ilyenkor ki szoktam használni a dupla órák adta lehetőséget és 90 perc áll rendelkezésre a diákok számára, hogy kitölthessék a feladatokat. Ezek az érdemjegyek pirossal kerülnek be a naplóba és félévkor, év végén két érdemjegynek számítanak.

Nem tartom magam egy nagyon szigorú tanárnak, de vannak bizonyos szabályok, amiket minden tanév elején lefektetünk. Ezekről majd egy másik cikkben fogok írni. A dolgozatírásnak is megvannak a maga szabályai. Azokat a dolgozatokat, amiket egész órán, vagy dupla órán írhatnak hasonlóak a szabályai, mint amik az írásbeli érettségi esetén érvényesek. A mobiltelefon használata teljes mértékben tilos, azokat a tanári asztalra kell kirakniuk, puskázás esetén a test érvénytelennek minősül, mosdóhasználatkor pedig amíg kimennek a dolgozatot le kell adniuk, amiket feltüntetem a kint töltött idő kezdetét és végét.

Ezekkel a szabályokkal nem szívatni szeretnék, mindössze felkészíteni őket az írásbeli érettségi körülményeire és szabályaira. Az értékelést is hasonló módon csinálom, mint az érettségin. 30%-től elégséges, 51%-től közepes, 66%-tól jó és 86%-tól jeles. Tudom ez magasabb százalék, mint élesben, de inkább teljesítsenek többet, minthogy az igazi megmérettetésen legyenek bajban.

Részemről nem a kedvenc elfoglaltság dolgozatokat íratni, mert azokat itthon kell kinyomtatnom, saját nyomtatóval, saját patronnal, saját papírra, mindezt saját költségre. Ezentúl pedig az elkészült műveket itthon ki is kell javítani. Szóval a dolgozatok íratásával csak magamnak csinálok plusz munkát. 😀 Viszont ez is része a tanári létnek, ezt is vállalni kell.

Pont pénteken íratok egy nagy témazáró dolgozatot a 11. osztályosaimmal. Kíváncsi leszek milyen alkotások fognak születni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s