Mégis mi értelme az egésznek?

Sziasztok!

A napokban az ország fele azon háborodott fel, hogy a gyerekeknek két olyan szombatot kell ledolgozniuk, ami a téli szünetbe esik bele. Az ország másik fele pedig azon háborodott fel, hogy ezek az emberek felháborodtak. Én azok táborát erősítem, aki igazságtalannak tartja, hogy a diákoknak december 1-jén és 15-én is menniük kell az iskolába emiatt. Kicsit később még kitérek erre bővebben is.

Első körben nekem ez az egész hosszú hétvégéért cserébe dolgozzunk szombaton dolog fura. Sokan mondták már, hogy néha furán látom a világot, de csak próbálom logikusan látni. Emlékeim szerint 2000 előtt nem volt ilyen, hogy ledolgozandó szombati munkanap, sőt őszi szünet sem volt az iskolákban. Az őszi szünet 2000-ben lett bevezetve, amikor mindenszentek napja piros betűs ünnep lett.

Napok óta próbálom az értelmet keresni ebben a rendszerben, de valahogyan nem sikerült megtalálnom. Nem tudom miért kell hosszú hétvégét csinálni amiatt, ha egy piros betűs ünnep keddre, vagy csütörtökre esik. Ezen kívül a szombati munkanapok sem olyanok, mint a rendes munkanapok, mert a köznevelési intézmények zöme rövidített órákat tart, és a legtöbb cégnél is csak rövidített munkanapot tartanak.

outlook 2016 hero

Most jött el az a pillanat, hogy az iskolák, és óvodák december 1-jei és 15-ei ledolgozandó szombatjairól írjak kicsit. Mint, ahogyan korábban már említettem az emberek fele azt mondja, hogy nem jó, és inkább pihenjenek a gyerekek, a másik fele pedig azt mondja, hogy ez szükséges, mert a szülő nem tud ennyi szabadságot kivenni.

Az oktatásért felelős államtitkár ezt azzal indokolta, hogy az iskolákban ez számozott tanítási napnak számít, azért, mert az iskolákban a tanévnyitók szeptember 3-án voltak, és az előtte levő két napot valahogyan be kellett illeszteni a tanév rendjébe. Én ezzel az érvvel, még egyet is értek, annyiban, hogy azt a két napot tényleg be kell suvasztani valahogyan, de nem a szombati munkanap a megoldás erre.

Sok-sok kommentet olvastam, és nagyon meglepőek voltak a reakciók számomra. Az egyik örök érv az az, hogy a diák nem dolgozik, hanem a tanulás a kötelessége, ami igaz is, de tanárként még mindig azt mondom, hogy a mai gyerekeknek jóval több mindent kell megtanulniuk, és elsajátítaniuk, amit annak idején nekünk kellett. A középiskolákban is a diákjaimnak, heti 37-40 tanórájuk van, és ezt az időt csak az iskolában töltik, nekik ezen kívül otthon is kell készülniük, házi feladatot írni, és tanulni a következő napra.

A kommentelők másik nagyszámú tábora a felügyelet megoldásával érvelt, hogy emiatt is szükséges, hogy az óvodák és iskolák nyitva legyenek. Bocsánat, ha itt most akárkit is megbántanék, de én ezt csak úgy hívom, hogy vakáció szindróma. A szülők évről évre nagyobb feneket kerítenek ennek a hogyan oldjuk meg a gyerek felügyeletét dolognak. Az óvodák esetében van ügyelet, úgy mint nyáron. Iskolás gyerekeknél még első, vagy második osztályos kor esetén megértem az aggodalmat, de afelett, ha a gyerek önállóságra van nevelve, akkor nem lehet probléma, ha egyedül marad otthon. Az én korosztályom is még az úgynevezett kulcsos gyerek volt. Szüleink dolgoztak és kisiskolásként a szabadidőnket otthon töltöttük. Az ebéd mindig be volt készítve a hűtőbe, szüleink megtanítottak minket, hogy azt hogyan kell a mikróba megmelegíteni, és nem gyújtottuk fel a házat. Többen inkább otthon maradtak tévézni, de nagyon sokan voltak olyan gyerekek, akik kulccsal a nyakukban, vagy zsebükben délutánonként a parkokban, vagy a játszótereken bandáztak a többi kulcsos gyerekkel. Némi kis bizalom és önállóságra nevelés csodákra képes, és akkor nem kell agyalni azon, hogy nyaralásra már nem jut szabadság.

Remélem nem bántottam meg senkit ezzel a kis írásommal. Nem kioktató céllal írtam, csak tudjátok néha ki kell írni a gondolataimat.

Nektek mi a véleményetek. Hagyjátok meg a cikk alatt egy komment formájában. Kérlek titeket, hogy ezt kulturált formában tegyétek meg! 🙂

Egy gondolat “Hosszú hétvégék és szombati munkanapok” bejegyzéshez

  1. Láttam tőled mostanában egy-két érdekes bejegyzést a nagy blogger Facebook csoportban (Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közössége), ezért úgy gondoltam, hogy megnézem a decemberi írásaidat, és amihez hozzá tudok szólni, ahhoz hozzá is szólok. 🙂

    A “kulcsos gyerek” jó megoldás lehet, én is kb. 8-10 éves kortól látnám ezt kivitelezhetőnek. Lehet, hogy otthon marad a gyerek, tévézni (jobb esetben tanulni vagy kötelező olvasmányt olvasni, de ez inkább csak álom, nem valóság), lehet, hogy kimegy játszótérre, vagy barátokkal valamilyen programra, egyik sem baj. És most már, a modern technika korában jobban elérhetők a szülők, ha baj van, mint pl. az én gyerekkoromban. (1980-ban születtem.)

    A szombati munkanapokkal amúgy én sem értek egyet, lehet egy kis pihenés a hét közepén, kedden vagy csütörtökön, nem kell emiatt egy hétvégét félig elvenni, a másikon meg pánikot kelteni, hogy 4 napig nincsenek nyitva a boltok… Amúgy is minden bizonytalan ilyenkor, hogy a szombati munkanapon mi van nyitva, mi nincs, mit lehet elintézni, mit nem… Szerintem lehet nyugodtan csütörtök ünnep, péntek munkanap, szombat-vasárnap hétvége.

    Más országokban mi a helyzet ilyenkor? Máshol is hosszú hétvége és munkanap-áthelyezés van, vagy ez csak magyar sajátosság?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s