Már csak kevesebb, mint három hét, és újra nézhetjük a Reszkessetek betörőket.

Sziasztok!

Kevesebb, mint három hét múlva, már kellemes ünnepeket fogunk kívánni mindenkinek, akinek szeretnénk. Országos szinten már szeptember közepétől tolják az arcunkba, hogy jajj, de jó itt a karácsony. Számomra ez egy kicsit lerombolja azt a klasszikus hangulatot, amit az ünnepekre való készülődés szokott adni.

Egy szép ünnepnek tartom a karácsonyt, szeretem is, csak sajnos évről-évre a legtöbb embernél ez már csak arról szól, hogy ki tud nagyobb ajándékot vásárolni a másiknak. Szerencsére az én családomban nincs ilyen. Kisebb jelképes ajándékokat adunk egymásnak.

art-bright-celebration-735151

A karácsonyi készülődéssel nagyon jól állok amúgy, mert a legtöbb embernek már több, mint egy hónapja megvásároltam az ajándékot, már csak egy-egy apróságot kell megvennem, és amerikai hagyományhoz ragaszkodva, hálaadás napja után felállítottam a karácsonyfát. Egy nagyon szép kis egyméteres műfenyőt sikerül beszereznem, ami szerencsére nem úgy néz ki, mint a zöld festékbe mártott wc kefe.

Idén kétszer is fogok karácsonyozni. Egyszer Komáromban a szüleimmel, majd 26-án Pesten is a barátaimmal.

Számomra a karácsony nem csak arról szól, hogy egy hónapig készülődünk, majd egy hét után röptetjük a fát, hanem ez az az időszak, amihez kötelező elemek és tevékenységek járnak. Most pedig nézzük meg azt a tíz dolgot, ami nélkül számomra nem karácsony a karácsony.

1. Coca-Cola

Sokan most felhördülnek, hogy mégis hogyan lehet a listám élén egy olyan gusztustalanul egészségtelen dolog, mint a Coca-Cola. Na meg a másik kérdés mindig, hogy miért a Coca-Cola, amikor a Pepsi sokkal népszerűbb, jobb, olcsóbb és kékebb. Ha kátrányt és koffeint szeretnék egyszerre fogyasztani, akkor csak a Coca-Colat választom, a Pepsit nem tartom kólának. Az egy barna túl édes lötty. A Coca-Cola nem csak egy ital, hanem egy igazi brand. Mindig csodálom, hogy milyen kitűnő reklámokat tudnak csinálni. Sosem fogom elfelejteni, a ’90-es évek karácsonyi reklámját, amikor szépen kivilágított, havas falvakon, kisvárosokon keresztül vonultak a Coca-Cola kamionok, miközben szólt a Holidays are coming (magyarul: Ünnepelj ma velünk) című dal.

2. Szaloncukrok töménytelen mennyiségeben

Maradjunk továbbra is az “egészséges” vonalnál és beszéljünk egy kicsit a szaloncukrokról. 😀 A szaloncukor talán az egyik legjobb magyar találmány, pláne a klasszikus, ami még papírba és sztaniolba van csomagolva. Azt el kell árulnom, hogy amikor a szaloncukrok kikerülnek az üzletek polcaira, már mindenhol azt lesem, hogy a Milka és a Szamos marcipános szaloncukrok hol mennyibe kerülnek és hol, mikor vannak leárazások. Élek-halok a marcipánért, jöhetnek minden formában. Régebben szüleimmel sosem raktunk szaloncukrot a karácsonyfára, mert nem éreztük szükségét, hogy legyen, na meg mert karácsonyig mindig megettem. 😀 Pár éve már mindig megtartok két doboz szaloncukrot, amit a fa alá tehetünk és ott díszeleghet. Az alábbi videóban pedig megnézhetitek, hogy hogyan készül a Szamos szaloncukor. 🙂

3. Kürtőskalács

Manapság már a legtöbb fesztivál alapkelléke a kürtőskalács. Gyerekkoromban viszont évente kétszer volt csak kürtőskalács: egyszer a Komáromi napokon a vásárban, másodszor pedig Győrben a karácsonyi vásárban. Igaz, ma már a fővárosban bárhol lehet kapni, de nekem még mindig kicsit a karácsonyi vásárok hangulatához illik leginkább. Már rengetegfajtát lehet kapni, de nekem még mindig a klasszikus vaníliás és a diós a kedvencem, de az extremitást kedvelők már megkóstolhatják akár a gumicukrosat is vagy a narancsosat.

4. Reszkessetek Betörők filmek

Sokaknak már a tökük tele van azzal, hogy minden évben valamelyik TV adó leadja a Reszkessetek Betörők filmeket. Nekem gyerekkorom óta nagy kedvenceim, bár el kell mondanom, hogy én csak az első és második részeket szeretem, amiben Macaulay Culkin játszotta Kevint. Sőt azt a titkot is el kell árulnom, hogy az USA és New York iránti szenvedélyes imádatom is innen ered.

5. Baileys

Ismét visszatértünk az élvezeti cikkekhez, azon belül is az italokhoz. A Baileys egy nagy kedvenc, amit általában karácsony előtti nap szoktam elfogyasztani, amikor utolsó nap a munkából haza szoktam érni fáradtan. Két éve, kedves szomszédaink látogattak meg minket szenteste előestéjén és kicsit többet sikerült innom, mint, amennyit szabad. Mondhatjuk úgy is, hogy enyhén berúgtam és azt a másnaposságot sem kívánom senkinek… Amióta a komáromi Alapy iskolában tanítok, Orsi kolléganőmmel rengetegszer emlegetjük, hogy mindketten mennyire szeretjük ezt az italt. Nyári szünetben is egy jó beszélgetés mellett elfogyasztottunk egy pár pohárral.

6. Karácsonyi dalok

Ez talán egy olyan dolog, ami nélkül tényleg nincs karácsony, hiszen már október végétől tolják a plázákba a fülünkbe a Jingle Bells-t. Ez akkor nagyon idegesítő, de ha itt a karácsony, akkor igenis szeretem, ha megy a háttérben egy kis Frank Sinatra karácsonyi összeállítás. A magyar karácsonyi dalokat sajnos nem szeretem.

7. Star Wars Holiday Spedial

Kevesen tudják, de a ’70-es évek végén a Lucasfilm előrukkolt egy gyerekbarát Star Wars verzióval is. Akkoriban ez egy spin-off volt, ami végül csak a TV-ben ment le, későbbiekben VHS kazettán már nem jelent meg. (Na vajon miért?) Ez már, annyira rossz, hogy jó és minden karácsonykor megnézem egyszer ezt a “mesterművet”. YouTube-on elérhető és itt meg is nézhetitek. 😀

8. Húsleves

Szerintem nem kell mit mondanom. Mindenki szereti a húslevest, nem csak karácsonykor, hanem úgy általában. Nekem nem telhet el úgy, hogy nincs húsleves a karácsonyi asztalon.

9. Hó

Sajnos évek óta nem volt fehér karácsonyunk. 😦 Szerintem ez az időszak úgy a legszebb, ha esik a hó és többnapi havazás után fehérben tündöklik a táj. Ezt sok-sok éve nem éltem már át, amit nagyon sajnálok. Bizakodom benne, hogy idén esetleg lehet fehér karácsonyunk, de a meteorológusok nem kecsegtetnek ilyenekkel.

10. Egy nap egyedüllét

Most biztos sokan furának fognak nézni, de nekem nagyon sokszor van arra szükségem, hogy egyedül legyek kicsit a gondolataimmal. Már korábban írtam róla, hogy nekem nincsenek testvéreim, és én ezt jól éltem meg. Viszont pont az egykelétemnek köszönhetően én sokkal jobban igénylem azt az időt, amikor egyedül lehetek. Bármikor, amikor lehetőségem nyílik rá próbálom kihasználni az alkalmat, hogy társaság nélkül legyek kicsit. Nem vagyok depressziós, sokszor vágyom az emberek társaságára, de nagyon sokszor nem. Így nekem Karácsonykor egy ajándék, ha legalább egy napot egyedül lehetek, és elmehetek valamerre nézelődni, vagy akárcsak felülni a villamosra és csak úgy menni a nagyvilágba. Bízom benne, hogy idén is lesz egy ilyen napom, és abban is bízom, hogy egy kicsit újra fogok tudni alkotni. Nagyon hiányzik a fotózás.

Nekem ez a kis 10-es listám, ami elengedhetetlen a karácsonyhoz. Nektek mi az a tipikus dolog, amit szerettek ilyenkor? Válaszaitokat várom a cikk alatt kommentek formájában. 🙂

Egy gondolat “10 dolog, ami nélkül nincs karácsony” bejegyzéshez

 1. Én még ennyire pontokba szedve soha nem fogalmaztam meg, mit jelent nekem a karácsony, és mi tartozik hozzá mindenképpen, de most megpróbálok néhányat összeszedni, és hozzá szólni a tieidhez is.

  Ami hozzátartozik: karácsonyfa (nagyon szeretem díszíteni, attól kerülök igazán karácsonyi hangulatba), ajándékok (nem sok, csak annyi, hogy lássuk, ki gondolt ránk), hó (sajnos idén Veszprémben sem várható fehér karácsony, és már tényleg sokkal ritkább ez a jelenség, mint gyerekkoromban, pedig a karácsony úgy szép, ha fehér), szaloncukor, karácsonyi dalok, együttlét a családdal (akármennyi feszültség is van köztünk év közben, erre a néhány napra mindig megszűnik, anélkül, hogy tudatosan elhatároznánk a békülést, szerintem ez csakis az ünnep hatása, és spontán megtörténik), és újabban az MBBK karácsonyi képeslapos játéka is (ha feliratkoztál volna, küldtem volna neked is), sokáig a karácsonyi filmek is, de már egyre kevesebb új, jó karácsonyi film van a tévében.

  A te 10 pontodról a véleményem:
  1. Coca Cola: nagyon finom, gyerekkoromban akkor ittuk, ha vendégek jöttek, kb. havi 1-szer, akkor ez volt az ünnepi ital. Nem konkrétan a karácsonyhoz kapcsolódik nálam, hanem a vendégséghez, ünnepekhez, nagyobb eseményekhez, de már rég ittam. Ünnep nélkül nem iszom ilyet, pedig finom, de nem egészséges. Amúgy tudod-e, miért ez a neve? (Milyen levél volt benne a kóladió termése mellett?) És megkóstolnád-e eredeti recept szerint? 🙂
  2. Szaloncukor: ez is hozzátartozik nekem a karácsonyhoz. Kicsit zavar, hogy már októberben is lehet kapni, azt még nagyon korainak és erős túlzásnak tartom, de a fán mindig van, és mellette is.
  3. Kürtőskalács: ezt is szeretem, de ezzel is úgy vagyok, mint a Coca Colával. Ünnepi étel, de nekem nem csak karácsonyi. Megkóstolnám a karácsonyi vásárban itt, Veszprémben a narancsos-fahéjasat, csak nem tudom, kiadjak-e rá 1200 Ft-ot…
  4. Reszkessetek Betörők! Igen, ez Macaulay Culkinnal az igazi! 🙂 Már rég láttam, újabban leszoktunk róla családilag, de tényleg jó filmek, még most is jól lehet szórakozni rajtuk. Szeretnék én is olyan kreatív és egyedi lenni, mint Kevin. Láttad már az újraforgatott változatot? 1 perces videó: https://hvg.hu/tudomany/20181220_google_assistant_reszkessetek_betorok_macaulay_culkin (Amúgy Macaulay Culkin pont 1 hónappal idősebb nálam,e gyszer egy músorújságban láttam, és megjegyeztem. Ő 1980. augusztus 26-án született, én meg szeptember 26-án. Eléggé sajnáltam, amikor egy ideig nagyon lecsúszott, de most már talán megint rendben van az élete.)
  5. Baileys: én nem iszom szeszes italokat, ezért ehhez nem tudok érdemben hozzászólni. (Alkohollal, dohányzással, drogokkal és szerelemmel nem mérgezem magam…)
  6. Karácsonyi dalok: magyar szerzőtől is mutatok 2 olyan dalt, ami biztos bejön majd neked. Az egyik egy kicsit régebbi, kb. 6-7 éves, angolul, a másik kb. 3 éves, magyarul. Ugyanaz a szerző, egy bizonyos Petruska András, aki 2008-tól kezdve járt a Veszprémi Utcazene fesztiválra, az első 2 évben zenekarral, aztán 2010-ben szólóban, akkor meg is nyerte a szakmai díjat, aztán azóta is többször koncertezett már Veszprémben, minden veszprémi koncertjén ott vagyok. 2016-ban a Dal döntőjébe is bekerült Trouble in my mind című dalával, de sajnos nem ő jutott ki az Eurovíziós Dalfesztiválra. Sajnos tavaly sem volt koncertje, csak utcazenére jött, de nem versenyzőnek, hanem zsűritagnak, és idén sem, még zsűritag sem volt, de jövőre új lemeze lesz, már elkészült, tavasszal jelenik meg (és megint nevez egy dallal a Dalba az új lemezről), akkor talán Veszprémbe is eljut a lemezbemutató koncertkörúton (ha lesz olyan). És a 2 karácsonyi dal:
  Christmas is comin’: https://www.youtube.com/watch?v=6pvfEGK54Pk
  Legyen szép az ünnep: https://www.youtube.com/watch?v=GufSCnupIOY
  7. Star Wars: én még az eredeti Star Warsból sem láttam 1 részt sem (mert nem vagyok ilyen nagy rajongó, és általában is minél nagyobb felhajtás van valaki vagy valami körül annál kevésbé érdekel), erről a változatról meg nem is tudtam, de majd talán megnézem.
  8. Húsleves: azt én is szeretem. De főzni nem tudok, csak nagyon profin megenni. Te főzni is tudsz?
  9. Hó: szerintem is hozzátartozik a karácsonyhoz. a 3 legszebb téli látvány: a nagy pelyhekben hulló hó (minél nagyobbak a pelyhek, annál szebb), a fehér havas táj (főleg ha még friss a hó), és a deres-zúzmarás fehér fák látványa. És a karácsony valahogy hangulatosabb, ha fehér, de sajnos idén Veszprémben nem esélyes a fehér karácsony…
  10. Egy nap egyedüllét: ez nekem is jó lenne néha. Kicsit szégyellem, hogy 38 évesen még nem volt pénzem elköltözni a “kedves” családomtól, de 2004-től, diplomaosztó óta ez CSAK pénzkérdés, viszont még soha nem volt olyan stabil és jól fizető munkahelyem, hogy el tudtam volna költözni. Remélem, most már 1-2 éven belül sikerül. (A “karrierem” alakulásáról szívesen megosztok egy-két infót privátban, de ha ismered a blogomat, akkor a ma megjelent márciusi összefoglaló bejegyzésben is olvashatsz róla az apró betűs lábjegyzetekben: http://walaki.ingyenblog.hu/2018-marcius.blog ) Amúgy azt tervezem, hogy ha egyszer végre sikerül elköltözni, akkor egyedül fogok élni. Van igényem társaságra, de csak házon kívül. Egy lakást csak akkor éreznék igazán az otthonomnak, ha rajtam kívül nem lakna ott senki.

  (Elnézést kérek a hosszú hozzászólásért, de ennyi gondolatot ébresztettél bennem ezzel a bejegyzéssel…)

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s