Mert erről is kell beszélni.

Sziasztok!

Korábbi cikkeimben is meséltem már az iskolákban történő verbális, és non-verbális bántalmazásokról. A diákok sokszor ezeket ártatlan csipkelődéseknek gondolják, és a tanárok sem vesznek ezekről tudomást. Pedig ezek sokszor, akár visszafordíthatatlan tragédiáig is fajulhatnak.

Sajnos, ahogyan egyre inkább fejlődik a technika, még több információáradat zúdul a fiatalokra. Az internet elterjedésének köszönhetően évről-évre egyre keményebb, brutálisabb dolgok történnek meg a diákok körében. Ennek pedig részben az az oka, hogy a szülők nem figyelnek oda arra, hogy a csemetéik milyen oldalakat, videókat néznek. Nagyon sok esetben pedig az is igaz, hogy a tanárok sem veszik észre ezeket a dolgokat, vagy nem szólnak időben a szülőknek, ha valami erőszakra utaló dolgot tapasztalnának.

Mind a szülőknek, mind a tanároknak jobban oda kell figyelni, hogy a gyerekek, diákok körében mi történik. Sok-sok aprónak tűnő kis heccelés sok más komolyabb gondot is okozhat.

Bullying-in-school

Már általános iskolában is nagyon elterjedt a gyerekek körében, hogy rivalizálnak egymással, vagy kisebb klikkeket alakítanak ki, és a nem méltónak tartott társaikat kiközösítik. Már az én időmben, a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején is nagy szerepet töltött be a gyerekek körében az, hogy kinek mije van. Akinek nem volt harmadikban mobilja, az nem volt menő, akinek nem volt márkás ruhája, azt pedig csórónak titulálták.

Felső tagozatban már ezek a dolgok komolyabbak. Ilyenkor már nem csak a külsőség miatt közösítik ki a gyerekek a társaikat. Itt már gyakran előfordul, hogy a visszahúzódóbb, kevesebb önbizalommal rendelkező társaikat kipécézzék. Ezeket a társaikat rendszerint csicskáztatják, és különbözőfajta módon nyilvános megalázásnak vetik alá. Itt szintén az internet elterjedésének köszönhetően a megalázás még nagyobb esélyt ad a diákság körében, mert azokhoz is el tudják juttatni, akik nem látták személyesen.

Tanárokként az iskolában mi vagyunk a felelősek a diákokért, és hogy mi történik az iskola folyosóin. Muszáj, hogy minden ilyen apró dologra odafigyeljünk, mert hatalmas lelki sérüléseket tudnak okozni. Az általános iskolában szerzett lelki sérüléseket, viszik tovább a középiskolákba, ahol még jobban szeretik kipécézni a visszahúzódóbb diákokat.

A diákság, ahogyan az általános iskolából átkerül egy középiskolába egyből belecsöppen abban a helyzetbe, hogy itt teljesen mások az erőviszonyok. Itt már a lelki bántás mellé komoly testi erőszak is párosulhat, amit egy alapból lelkileg sérült diák még nehezebben tud feldolgozni. Sokszor ezek az iskolai dolgok, akár visszafordíthatatlanok is. Nem egyszer történt már meg, hogy egy diák öngyilkosságot kísérelt meg, csak amiatt, hogy szabaduljon a tehertől. Rengetegszer lehet hallani, hogy valakit a saját osztálytársai kergetnek a halálba, csak mert nem lát az a szerencsétlen más kiutat.

Ez mindenki felelőssége, de elsősorban legfőképp a szülőké, akiknek meg kéne tanítaniuk a gyerekeiknek, hogy lehet valaki gyengébb, kevésbé önbizalommal telibb, rosszabb anyagi körülmények közül származó, vagy más bőrszínű, az attól függetlenül ugyanúgy ember és nem ezek alapján kell megítélni egymást. Másodsorban pedig a tanárok felelőssége, akik bár szörnyen le vannak terhelve a tanítás melletti adminisztrációval és papírmunkával, de ha akár fizikai, akár lelki bántalmazást tapasztalnak, akkor közbe kell lépni, és nem mellesleg az osztályfőnöki órákon erről igencsak sokat kéne beszélni.

Korábban már leírtam egy cikkben, hogy én is miket éltem át. Most csak annyit tudok mondani, hogy nagyon figyeljünk egymásra, és arra, ami körülöttünk történik, hiszen egy kis odafigyeléssel, akár tragédiákat is meg tudunk akadályozni. A diákoknak meg csak azt tudom javasolni, hogy segítséget kérni nem ciki, legyen az szülő, tanár, vagy akár szakember. Felvállalni a gondjainkat egy igazán bátor feladat, és még bátrabb, ha merünk ebben segítséget kérni.

Egy gondolat “Az én középsulim #11 – Bántalmazás az iskolában” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s