Apró kedvesség, vagy megvesztegetés?

Sziasztok!

Ajándékot adni és kapni is nagyon jó érzés. Ajándékot adunk azoknak a családtagjainknak, barátainknak, akiket szeretünk, kollégáknak, kedves ismerősöknek pedig kis apróságokat. Az ajándékokkal sok mindent ki tudunk fejezni. A szereteten kívül emberek lekenyerezésére, és megvesztegetésére is tökéletes.

Tegnap olvastam egy cikket, amiben azt tárgyalták, hogy mégis milyen kisebb-nagyobb ajándékot illik venni egy tanárnak. Sajnos az igaz, hogy a tanárok között is megvan a hierarchia, hogy ki mennyi virágot, csokoládét, vagy tollat kapott.

Diákként sem szerettem, és tanárként sem örülök neki, hogy a tanárok megajándékozása ekkora figyelmet von maga után. Nagyon sok szülő úgy gondolja, ha értékes ajándékot vesz a tanárnéninek/tanárbácsinak, akkor azok másképp fognak hozzáállni a gyerekhez, és ezáltal jobb jegyeket fognak kapni. A legszomorúbb az egészben az, hogy sok olyan kolléga van, akik tényleg így viselkednek.

box-christmas-christmas-balls-714696

Nekem is, mint minden embernek jól esik, ha megajándékoznak, de soha nem várnám el. Szerencsére a középsuliban soha nem kaptam diákoktól, vagy szülőktől ajándékot. A nyelvsuliban is, csak 1-2 alkalommal sikeres nyelvvizsgák után.

Ha visszautasítjuk az ajándékozást, az nagyon bántó tud lenni annak, aki tényleg szeretettel adja, ezért nem mondom azt, hogy ne fogadjuk el, ha adnak, de ne várjuk el. Számomra soha nem volt az fontos, hogy melyik szülő, vagy tanítvány nyalja körbe a seggem. Én vagyok a diákokért, és nem a diákok értem. Az én feladatom, hogy tudást adjak nekik, ezt pedig mindenfajta csereajándék nélkül is szívesen teszem.

Én a kis apróságok híve vagyok. Kollégáimat, tanítványaimat minden évben az utolsó órákon szaloncukrokkal szoktam megajándékozni, vagy apró kis karácsonyi díszekkel. 🙂 Egy kis figyelmesség mindig jól tud esni, de nem szabad, hogy ez elvárás legyen.

Egy gondolat “Az én középsulim #12 – Ajándék a tanárnak” bejegyzéshez

  1. Olvastam egy-két cikkedet, és ha tényleg olyan elvek szerint tanítasz, ahogy itt leírtad, akkor nagyon jó tanár lehetsz, én is ilyen tanárokat szerettem volna. Remélem, soha nem égsz ki és mindig ilyen maradsz. Szerintem sem kell minden tanárnak ajándékot adni (elvárni meg egyáltalán nem jogos), de ha kapsz, akkor csak fogadd el bátran, mert megérdemled.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s