Idén is hiteles lesz az ajándék a karácsonyfa alatt? 

Sziasztok!

Évről-évre mást sem lehet hallani karácsony előtt, hogy az emberek sírnak amiért nincs pénzük ajándékokat venni, de ennek ellenére minden alkalommal elcsodálkozom, hogy még december 24-én is tolakodnak, lökdösődnek, hogy az utolsó darab laptopokat, okos TV-ket, mobiltelefonokat megszerezzék.

A nagy karácsonyi bevásárlás mizéria már szeptember végén elkezdődik, amikor orrba-szájba tolják az emberek felé a karácsonyi ajánlatokat. Persze a kereskedelmi televíziók képernyőjén is megjelennek a cuki macskás, meg vigyorgó kisgyerekes reklámok, amik arra ösztönzik az embereket, hogy minél nagyobb TV-t, vagy a legújabb almás mobiltelefont megvásárolják. Természetesen a gyerekeket is jól be tudja hülyíteni a média a legújabb, és természetesen legdrágább játékokkal.

Pénz nincs, de kellenek a menő cuccok. Na mi ilyenkor a megoldás? Hát vedd meg hitelre! Ilyenkor szokott jönni az a kérdés, hogy miért kell megvenni azt amire nincs az embernek pénze. A válasz pedig nagyon egyszerű. Azért kell megvenni, mert, ha másnak is van, akkor meg kell mutatni, hogy nekik is lehet. Ez a dolog nem új keletű. Már nagymamám is mesélte, hogy a ’70-es, ’80-as években is az volt a divat, hogy a szomszédok azon versenyeztek, hogy kinek mije van. Természetesen akkor a hiteligénylés nem volt olyan egyszerű, mint manapság. Akkor még el kellett menni a bankba, ott kellett igényelni.

Manapság ezek a hitelre való vásárlások sokkal könnyebben mennek, mint 20-30 éve. Ma már a legtöbb boltban megtalálható a hitelpult, ahol akár 10 perc alatt lehet akkora hitelt igényelni, amire szükségünk van a különbözőfajta haszontalan kütyük megvásárlására.

christmas-shopping.jpg

De mégis miért szükséges a legújabb iPhone-t megvenni, vagy a gyereknek a közel százezer forintos Lego játékot, vagy a legpuccosabb konyhát megépíteni az asszonynak, aki jobb esetben is maximum tojást főz benne? Mint, már fentebb is említettem ez egy versengés másokkal, de ezen kívül pedig vannak több olyan dolgok, amik státuszszimbólumnak számítanak, akár a felnőttek körében a munkahelyeken, de említhetném a gyerekeket is az általános, és középiskolákban is, vagy az anyukákat, akik az óvodában a gyerekeiken keresztül mutogatják, hogy kinek mire telik. Ezen kívül pedig a családon belüli versengés is egy fontos indok szokott lenni, hogy ki mekkora értékű ajándékot tud venni.

Életemben nem sokszor vásároltam hat számjegyű összegű dolgokat. Az elmúlt 10 évben kétszer vásároltam laptopot és szintén két alkalommal DSLR fényképezőgépet. Számomra mindkettő munkaeszköz. Akárhányszor mentem mindig azzal kezdték, hogy milyen hitelkonstrukcióra szeretném megvásárolni a gépeket. Az eladók pedig mindegyik alkalommal csodálkoztak, amikor elsőre rávágtam, hogy egyben, készpénzben szeretnék fizetni. Mindegyik alkalommal próbáltak meggyőzni róla, hogy mennyire megérné, ha hitelre vásárolnék, mert kevésbé lenne megterhelő. Sőt, már-már szabályosan nem is akarták, hogy egyben kifizessem az összeget.

Elsőre jól hangzik, hogy lehet hitelre vásárolni, de azt előbb-utóbb vissza kell fizetni, és, ha nagyon sok tartozás felgyülemlik, akkor azt piszok nehéz visszafizetni. Sokszor családok mennek tönkre a rengeteg adósságba.

Itt most nem azt szeretném éreztetni, hogy ne vásároljatok hitelre, hiszen mindenki el tudja dönteni, hogy mire mennyit akar költeni, pláne, hogy miből.. Nincs hozzá közöm, és jogom sincs, hogy bárkit kioktassak. Remélem ebből az írásból nem ez jön le az olvasóimnak. Mindössze annyira szeretnék rávilágítani, hogy lehet néha jobban megéri spórolni, és kivárni a dolgokat, mint súlyos adósságokba keveredni.

A mi családunkban már több éve csak jelképes ajándékokat adunk egymásnak. Egy jó könyv, egy finom ital, vagy egy kis édesség. Nem az számít, hogy mekkora az ajándék, amit adnak, hanem hogy ki adja, és hogyan adja. Egy kis apróság is lehet hatalmas érték. Meg ugye a karácsony nem arról szól, hogy ajándékozzunk, hanem, hogy azok az emberek együtt legyenek, akik szeretik egymást.

2 gondolat “Ajándék hitelnek ne nézd a fogát” bejegyzéshez

  1. Nagyon kell erről írni!
    Engem paypal őrit meg, hogy fizetés gomb felett hitellel is törleszthetek.
    Gratulálok kiválasztottunk egyedi hitelre – csak neked, most kedvezően -> jött pár email is tőlük.
    Elmúlt években neten veszem a műszaki cikkem, megbízható nagy cégektől. Pont ezért mert üzletben ott tukmálnák a hitelt rám.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s