Van ennél lejjebb?

Sziasztok!

Szerintem Magyarországon a mai napig az egyik legmegosztóbb téma, a homoszexualitás. Szerencsére azért ma már egyre inkább elfogadóbb a társadalom, mint mondjuk 10-15 éve, viszont, ami a közmédiában lemegy, az nemhogy segíteni az elfogadás, hanem még inkább hülyíti az embereket. A homoszexualitás nem egy betegség, nincs rá gyógymód. Ezt az emberek nem elkapják, nem is külső hatás miatt lesznek melegek. Ez már a születés előtt elválik.

Szóval az egész történet arról szól, hogy tegnap a köztévé, elvileg kulturális csatornáján az M5-ön lement az Ez itt a kérdés… című műsor, ahol a melegség kigyógyításával foglalkoztak.

Állapot? Betegség? Torzulás? Vagy csak a sokat emlegetett másság? Nem, kérem, ne legyintsenek, és ne forduljanak el indulatosan azzal a gondolattal, hogy: »Ugyan, kit érdekelnek ők?«

Ezután rátérnek a műsor lényegére: szerintük vannak olyanok, akik szabadulnának ettől a helyzettől, de nem tudják hogyan.

Nem tudják azt sem, kihez fordulhatnak segítségért, mert minden, elvileg az ő érdeküket képviselő szervezet, közösség azt mondja: »Fogadd el a másságodat, és fogadjanak el téged is a másságodért! Ez az egyetlen út.« Arra a legkevésbé sem gondolunk, hogy ezek az embertársaink vajon milyen szenvedéseken, lelki válságokon mehetnek keresztül. És sokan közülük nem szeretnék elfogadni, hogy ennek már mindig így kell lennie. Nem akarják elfogadni, hogy mindez megváltoztathatatlan. Valóban az volna?

A műsor készítői hozzáteszik, hogy Magyarországon ez a téma leginkább a nyári Pride idején kerül elő, amikor “az erőszakos magamutogatók ártanak annak, hogy higgadt beszélgetés jöhessen létre a lényegről”. Pedig az Ez itt a kérdés… tudomása szerint “a világ legkülönbözőbb részein élnek olyan orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, akik igenis komoly kutató- és tudományos munka eredményeként képesek homoszexuálisként élt embereket kiemelni ebből az állapotból, betegségből, másságból”.Csak az a baj, állítják, hogy őket áltudományosnak szokták bélyegezni. Ezek a szakemberek egy nem nyilvános konferencián nemrég Magyarországon találkoztak, itt készített velük az M5 exkluzív interjúkat.

beach-love-men-234128 (1)

Ezután Trombitás Kristóf Keresztély műsorvezető Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárddal, a Heti Válasz egykori újságírójával beszélgetett a homoszexualitásról. A téma végig a melegség gyógyíthatósága volt. Kiderült, hogy a 21 országból érkezett “kutatók” – a tudomány álláspontja szerint az ilyen kutatásoknak nincs létjogosultsága, mert károsak és szükségtelenek – a Terápia és Tanácsadás Szabad Választása Nemzetközi Föderációja nevű szervezet tagjai, melynek elnöke, Mike Davidson maga is meleg volt, de kigyógyult, és korábbi állapotát „normális fejlődési rendellenességnek” tartja.

A stúdióbeszélgetésben elhangzott többek között, hogy Szőnyi szerint azért harcolnak ennyire a terápiát képviselőkkel a szakma mainstream képviselői, mert nagy a tét, mióta a fejlett nyugati társadalmakban a homoszexualitás nem minősül betegségnek. Ha sikerülne bebizonyítani, hogy a terápia működik, akkor szerinte megdőlne ez az álláspont. Szőnyi szerint egyébként nyugaton “üdvözlendő, pozitív, szinte kívánatos emberi magatartásként tűnik föl” a homoszexualitás.

Azt is elmesélte, hogy ezen a konferencián 30-40 olyan emberrel töltött egy hétvégét, akik korábban melegek voltak. Ez szerinte nem múlt el nyomtalanul, mozgásukon, hanghordozásukon, viselkedésükön látni lehetett.

Sokszor bíráltam már a Budapesti Pride felvonulását, amiről továbbra is azt tartom, hogy többet árt az LGBTQ személyeknek, mint használna. Az embereknek nem ilyen direkt módon kell ezt “tálalni”. A melegség pedig továbbra is egy állapot, azon változtatni nem lehet. Az ember az érzéseit elnyomhatja, az érdekében, hogy megfeleljen a társadalomnak, de ez csak azt fogja eredményezni, hogy tele leszünk életunt, boldogtalan emberekkel. A szerelemhez mindenkinek joga van, nemtől függetlenül, ebbe pedig nem szabad beleszólni.

Engem nem zavarnak a melegek, de csinálják otthon a négy fal között, hogy ne kelljen látnom.

Szerintem a nyilvános helyen való enyelgés, csókolózás, vagy akármilyen más szexuális tevékenység nem az utcára való orientációtól függetlenül. Ezek már intimebb dolgok, nem valók az utcára.

Ti mit gondoltok erről? Lehet még ennél lejjebb ebben az országban a színvonal? Véleményeiteket hagyjátok meg a cikk alatt komment formájában.

Reklámok

9 thoughts on “Az M5 a melegek gyógyításáról készített műsort

   1. Annyit pontosítanék, hogy ő nem államtitkár, hanem miniszter, az emberi erőforrások minisztere. Hozzá tartozik az egészségügy, az oktatás, a szociális ügyek és a kultúra is. Ezeket mind az emberi erőforrások minisztériuma felügyeli. Egyébként onkológus orvos.

    Amúgy szerintem a 10 parancsolat legfeljebb a nemi betegségeket segít elkerülni (Ne paráználkodj!), de erkölcsileg hasznos lehet a nem vallásos embereknek is (pl. Ne ölj!, Ne lopj!, stb.).

    Kedvelés

 1. Én nem vagyok meleg, de nincs is bajom velük. Nem hinném, hogy lehet változtatni az ember szexuális érdeklődésén, és szerintem is káros erőszakosan próbálkozni ezzel. De az tényleg érdekelne, hogy aki nem fogadja el, hogy ilyen, azzal mit lehet tenni. Tényleg vannak olyanok, akik küzdenek a saját másságuk ellen!

  Amiket a cikk végén írtál (attól kezdve, hogy a Pride káros), azzal teljes mértékben egyetértek. (Amúgy van olyan meleg ismerősöm is, aki nem ért egyet a Pride-dal, és soha nem venne részt rajta, mert azt mondja, hogy kiteszik magukra a céltáblát.)

  Kedvelés

 2. Az én szexuális érdeklődésemről meg csak annyit, hogy elmúltam már 38 (szeptemberben), de még nem voltam szerelmes. És még egy történet. Amikor kb. 8 évre regisztráltam Facebookra (nem teljesen magamtól, de végül ott ragadtam és viszonylag aktív vagyok), akkor az adatlapon volt egy mező, amit nem töltöttem ki, Az összes többit igen, de ezt nem. A mező neve: Érdeklődés. A 2 válaszlehetőség: nők, férfiak. És miért is nem volt kitöltve kb. fél évig? Mert fogalmam sem volt, mit kérdeznek, valahogy nem illettek a kérdéshez a válaszok… Nem tartom magam butának (szereztem egy környezetmérnöki diplomát, és voltam Mensa-tag, igazolták, hogy IQ teszt alapján a felső 1%-ban vagyok), de kellett néhány hónap, mire rájöttem, hogy ez milyen fajta érdeklődés… Kb. ennyire érdekel engem bármiféle párkapcsolat (akármilyen nemű partnerrel)…

  Kedvelés

 3. Manapság már a fiatalkori kíváncsiságot is azzal bélyegzik hogy biszex az illető. Tapasztalataim szerint ázok kárognak s leghangosabban akik maguk is melegek csak nem akarják elfogadni,Magyarországon ezt titkolni kell mert ha nem még a munkádat is elveszítheted miatta. Undorítónak tartom hogy egy embert a szexuális hovatartozása miatt ítéljenek el. Mondom ezt úgy hogy bennem is pont ugyanannyi hajlam van mint bárkiben. Akárkivel beszéltem eddig mindenkinek volt olyan sztorija ahol szexualisan vonzónak tartott egy vele egynemű embert,persze esze agában nem volt leállni a többségnek,vagy kapcsolatba bonyolódni a másikkal.
  Én jelenleg egy katolikus országban élek ahol 2015 óta legálisan házasodhatnak a melegek a pride békés és nagy buli nincs lázongás miatta és rengeteg hetero vész részt a felvonulásokon,vannak előadások stb szóval teljes mértékig olyan mint egy fesztivál. A magyarok elcseszik ezt is,van kint néhány meleg ismerősöm akiknek meséltem az otthoni helyzetről,a lényeg az volt hogy szerintük még a sötét középkorban élünk és teljesen igazuk is van.

  Kedvelik 1 személy

 4. Ha már melegek és gyógyítás… Szerdán életemben először adtam vért, és láttam a kérdőívet, amit minden véradónak ki kell töltenie. Férfiak esetében rákérdeznek, hogy volt-e szexuális kapcsolatuk férfival, mert AIDS, stb. szempontból kockázatosnak minősül, éppen úgy, mint pl. prostituáltnak lenni, vagy prostituált szolgáltatását igénybe venni. De érdekes módon nőknél nem kérdeznek rá, hogy voltak-e már nővel, csak férfiaknál találják kockázatosnak az azonos neműek közti szexet. Érdekes megkülönböztetés. (Amúgy nekem nem voltak kockázatos kapcsolataim, tehát adhattam vért, de érdekes, hogy párkapcsolatok szempontjából a férfiak más elbírálás alá esnek, mint a nők…)

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s