Döbbenetes, de igaz történetek nyomában jártam.

Sziasztok!

Sokszor történik veletek érdekes dolog vásárlás közben? Sokszor szürreálisnak tűnik az, amit látsz, vagy hallasz? Esetleg neked is van olyan sztorid, amit nem mersz elmesélni, mert mások nem hinnék el? Akkor most mutatok egy olyan oldalt, ahová mindent kiírhatsz magadból.

2018 nyarán az egyik ismerősömnél találtam rá a Shop Secret nevű oldalra a Facebookon, amit ide kattintva érhettek el. Az oldal most február 28-án lesz egy éves, és ezalatt a nem egész egy év alatt több, mint 42 ezer ember kezdte el követni a vicces, vagy akár siralmas történeteket. Tavaly nyár óta pedig nem csak olvasni lehet, hanem napi 1-2 rövidke epizód erejéig videóra is veszik a sztorikat. A szereplők egy budapesti vegyeskereskedés dolgozói, akik mind saját, mind mások által beküldött történeteket játszanak el a kamera előtt.

Akik ismernek azok tudják, hogy szeretek írni minden olyan dologról, ami jó. A Shop Secret pedig kimondottan jó. A spontaneitás embere vagyok, és a minap úgy keltem fel, hogy szeretnék egy cikket írni a Shop Secretről is, és egy hirtelen gondolattól vezérelve írtam egy üzenetet az oldalra, hogy szeretnék cikket írni, és hitelesebb lenne, ha személyesen beszélhetnék valakivel a stábtagok közül. Nem is kellett sokat várnom arra, hogy kapjak választ. Nem kaptam semmi konkrét választ, mindössze a telefonszámomat kérte el az oldal kezelője. Akkor még nem is sejtettem, hogy az oldal kezelője nem más, mint Klári, a videókból ismert szőke hölgy, aki az esetek többségében vagy bunkó, vagy részeg vásárlót alakít.

A videókkal ellentétben Klári egy nagyon kedves, aranyos személy, aki simán belement abba, hogy beszélgessek vele, és megírhassam ezt a cikket, amit most olvastok. Őszintén szólva korábban soha nem készítettem még interjút, így nem kis izgalommal mentem a boltba, és bíztam benne, hogy nem kérdezek semmi hülyeséget. Szerencsére kellemes, barátságos hangulat fogadott. A bolt dolgozói kedvesen üdvözöltek, és Klári egyből a rendelkezésemre állt.

Több, mint egy órán keresztül beszélgettünk több az oldallal, az emberekkel és a kereskedelemmel kapcsolatos dolgokról. Az interjú után pedig még három Shop Secret epizódot is felvettünk, amiben én is szerepelek. Ezeket a videókat a cikk aljára fogom beilleszteni.

“Könyvet akartam írni, de lebeszéltek róla.”

Legelső gondolat, ami felmerült bennem az az volt, hogy hogyan jön egyáltalán az ötlet egy ilyen oldal létrehozásához. Klári elmesélte, hogy az egész ötlet egy könyvnek indult. Szerette volna papírra vetni azokat a vicces, és kevésbé vicces történeteit, amiket ő maga élt át abban a több évtizedben, amiket a vendéglátásban, és a kereskedelemben töltött el. A könyvről viszont a barátai lebeszélték, és inkább azt ajánlották neki, hogy indítson egy blogot. Elmesélése szerint számára az internethasználat abban merült ki, hogy havonta egyszer fellátogatott a Facebookra, és megnézte a hónap történéseit. Az oldal létrehozásában egy barátnője segített neki. Az idő haladtával, és a követők sokaságával együtt Klári is kénytelen volt több időt tölteni az online térben. Az oldalt azóta is egyedül kezeli, minden kommentet elolvas, és odafigyel mindenre, hogy ne legyen semmilyen kalamajka.

shopsecret_pic

“Egy igazi közösség jött létre.”

 A történetek megosztásával, majd videókra vételével nem csak egy rajongó tábor alakult, ki, hanem egy egész kis közösség jött létre. Boltosok, vendéglátósok, és olyan emberek is, akik a vásárlók szemszögéből látják a történéseket, folyamatosan küldik azokat a történeteket, amiket maguk éltek át, és sokszor a komment szekcióban komplett párbeszédek jönnek össze. Természetesen sok olyan téma van, ami megosztja az embereket, és ilyenkor vannak egyesek, akik hevesebben fejezik ki a véleményüket, de szerencsére ebből kevesebb van.

“A való életben nem vagyok bunkó.”

Amióta megjelentek a videók a Shop Secretnél, azóta más nem is lehet látni, hogy vagy szidják vagy dicsérik a „szőke nőt” aki az esetek többségében vagy bunkó, köszönni nem tudó öregasszonyt, vagy pedig a segg részeg vásárlót játssza, aki még ennek ellenére is inna egy kis keserűt. A videókkal ellentétben a „szőke nő” egyáltalán nem bunkó. Ezt magam is tanúsíthatom. Ezen karakterek többsége Klári vendéglátós időszaka alatt tapasztalt vendégek, és azok parodizálása. „Annak idején a kollégákkal próbáltuk parodizálni az ittas vendégeket, aminek az lett az eredménye, hogy most mindig részeget, vagy bunkót játszom.” Kérdésemre azt is elárulta, hogy a negatív karakter miatt nem érte bántás a való életben, egy alkalom kivételével. Az egyik videó alkalmával azt mutatták be, hogy mennyire könnyű lopni egy boltban, ha az eladó egy kicsit nem figyel, és természetesen Klári játszotta itt is a tolvaj szerepét. Emiatt az egyik élelmiszerboltban gyanúsították meg lopással, hiába bizonygatta, hogy az csak játék, és ő az üzletvezető abban a boltban, ahol ezt a videót készítették. Ez még a videózás elején történt, amikor nem volt ennyire ismert a Shop Secret. Ezen kívül megtudhattam még azt is, hogy szerencsére a bolt dolgozói (akik egyben a kisfilmek többségében is szerepelnek) sincsenek kitéve semmiféle negatív véleménynek, ezen kívül még a Facebookon sem zaklatják őket a „vad” rajongók. 😀

“Soha nem iszom kis keserűt.”

Akik kicsit régebb óta követik a Shop Secret oldalát, azok tudhatják, hogy a videók fő motívuma a kis keserű lett. Ennek ellenére megtudhattam a kulisszatitkokból, hogy Klári soha nem iszik kis keserűt, sőt elmesélte, hogy nem is adnak el többet belőle a videók hatására.

“A videóban nincsenek sem profi színészek, sem statiszták.”

Minden epizódban a bolt dolgozói szerepelnek, akik szívesen adják magukat, a produkciókhoz. Mindenki amatőr, nincsenek profi színészek, sem hatalmas sztár gázsik.

IMG_9973.jpg

“A türelem a kulcsszó.”

A videókkal és a Facebook oldal kibeszélése után arról érdeklődtem, hogy a valóságban is tényleg ennyire borzasztó a helyzet, mint, ahogyan azokat néhány videón láthatjuk, vagy ezek a történetek fel vannak-e nagyítva. Igazából itt a bolt összes alkalmazottja azt válaszolta, hogy amiket ők éltek át szituációkat, azok mind így történtek meg. Itt mindannyian megállapítottuk, hogy a türelem a kulcsszó. Persze, akik napi szinten járnak be a boltba vásárolni, ők nagyon kedvesek, és nincs velük baj. A rohanó világnak köszönhetően, a vásárlók és velük együtt a kereskedők is türelmetlenebbek lettek. “Amikor kislány koromban a nagymamámmal elmentem a Fővám téri vásárcsarnokba minden eladót név szerint ismertünk, és soha nem volt gond azzal, ha sorba kellett állni. Akkor pedig mindenhol sorban álltunk, és az embereket az sem zavarta, ha az eladó a vevővel beszélget, sőt volt olyan is, hogy a várakozás alatt több ember is becsatlakozott a beszélgetésbe. Nem volt se tolakodás, se türelmetlenkedés, se anyázás.” – emlékezett vissza Klári. Több türelemre és több tiszteletre lenne szükség. Ezen a ponton jegyeztem meg, hogy engem szörnyen bosszant az, hogy a kisebb boltokban belépéskor a vevők többsége nem köszön. Itt megtudtam, hogy a kereskedelmi, és vendéglátói iskolában tényleg azt tanítják, hogy az eladónak kell előre köszönni, és el kell engednie, hogyha a vevő nem köszön neki vissza. Személy szerint én borzasztóan alpári, és bunkó dolognak tartom, ha valaki nem viszonozza a köszönést. A köszönés a kölcsönös tisztelet alapja.

Az interjú zárásaként arra kértem Klárit, hogy üzenjen boltosoknak, vásárlóknak és a Facebook közösség tagjainak: “A vásárlóknak az üzenem, hogy legyenek türelmesebbek, és vegyék emberszámba mind a pénztárosokat, eladókat, árufeltöltőket, mindenkit. A boltosoknak sok-sok türelmet, a nézőknek pedig jó szórakozást kívánok.”

Itt is szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a lehetőséget, mind az interjúra, mind a videókban való szereplésre. 😊

Most pedig következzen az a két rész, amiben én magam is szerepeltem. Annyit elárulhatok, hogy a jövőben megfordulok még a Shop Secret háza táján. 🙂

Talán bocs, vagy valami?

 

 

 

Nagyon okos!

 

2 gondolat “Shop Secret, avagy górcső alatt a kereskedelem” bejegyzéshez

  1. Gondolom, ez volt az a különleges bejegyzés, amit a januári pihenő alatt ígértél. Tényleg nagyon érdekes, teljesen hétköznapi jelenetek, bárkivel, bármikor előfordulhatnak, de mégis elég tanulságosak. Nem izgultál a kamera előtt? (Úgy láttam, nem. Vagy csak nem látszik?) Sok ilyen jelenetet lehetne felvenni akármelyik boltban…

    A videókban meg az is jó, hogy ilyen rövidek. Sokszor, sok helyen jártam már úgy, hogy gyanútlanul rákattintottam egy videóra, amit rövidnek gondoltam, és hosszú volt… De ezek rövidek, de mégis érdekesek. Izgalmas élete lehet a bolt dolgozóinak. 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s