Egy rég köztudatban lévő tévhitet boncolgatok.

Sziasztok!

Számtalanszor akadok bele olyan állításokba, hogy az a személy, aki egykor kövér volt, majd lefogyott nagyképű. és lenéző lett másokkal szemben. Természetesen előfordul ez a jelenség is, de nem szabad általánosítani, mert nagyon sok, és sokféle ember létezik.

Röviden én is leírom most a saját történetem. A túlsúly szinte egész fiatalkoromon át kísért engem. Általános, és középiskola alatt is én voltam a tipikus dagadt gyerek, aki soha nem tartozott egyik baráti klikkhez sem. Visszahúzódó, szerény személyiség voltam. Bezárkóztam, nem mertem nyitni mások felé, és nem mertem új dolgokat kipróbálni, mert azt hittem mindenre, hogy kudarc lesz a vége. Tulajdonképpen kialakult nálam egy bizonyos komfortzóna, ami által elfogadtam azt is, hogy én kövér vagyok, és ezen nem lehet változtatni. Ideig óráig még jól is éreztem magam a bőrömben, hiszen iskolás koromban napi szinten megvolt a rutinom. Iskolába be, ott az osztálytársak között valamilyen szinten mégiscsak társaságban voltam, még ha nagyobb barátságok nem is alakultak ki.

Az egész akkor kezdett zavaró lenni, amikor érettségi után azt vettem észre, hogy a volt osztályomból többen milyen jó baráti társaságokat alakítottak ki, én pedig ott voltam egyedül, és a szüleimen kívül másra nem számíthattam az életben. Ekkor döntöttem el, hogy változtatni akarok. Le akartam küzdeni a korábbi megfelelési kényszerem, és azt akartam, hogy az emberek amiatt fogadjanak el, amilyen vagyok, és ne amiatt, amit látni szeretnének. Talán emiatt is van, hogy sokak úgy gondolják, hogy a fogyás miatt megváltoztam. Pedig az igazság nem ebben van. Nem a fogyás miatt változott meg a személyiségem, hanem mert azt akartam, hogy változzon. Ez valószínűleg fogyás nélkül is megtörtént volna, ha valóban jól érzem magam kövéren. Viszont, nagyon nem éreztem jól magam a testemben, ezért is vágtam bele a külsőm megváltoztatásába. Nem plasztikáztattam magam, nem voltam zsírleszíváson, mindössze egy elhatározás volt, ami lemondásokkal járt.

38097571_606245179777135_926985119367954432_n
2010-ben

Sok ismerősöm is azt gondolja, hogy nagyképű lettem, és rossz irányban változtam, de úgy gondolom ez nem igaz. Mindössze ők, csak azt látják, hogy most már van önálló véleményem, amit ki is merek mondani, és nem fojtom el magamban, ha valami problémám van. Leküzdöttem a gátlásaimat, és már nem azt akarom mutatni mások felé, amit ők látni akarnak, vagy amilyennek látni akarnak. Sokaknak néha fáj, hogy nem értek velük egyet, és el merem mondani azt, amit gondolok.

A legtöbb olyan embert, akik nagyobb külső változáson mentek át sokszor ismeretlenül is elkönyvelik nagyképűnek. Pedig, ha belegondolunk, akkor rengeteg olyan ember van, akik a túlsúlyuk ellenére is borzasztóan nagyképűek és lenézőek. Ezért is szoktam mindig mondani, hogy ismeretlenül nem szabad ítélkezni. Persze rengeteg olyan helyzet van, amikor a másik valamiért nem szimpatikus, de mint tudjuk a látszat néha csal. Ne ítéljük el a másikat első látásra. Lehet, hogy a legdekoratívabb nő, vagy a legjóképűbb férfi a legnagyobb bunkó a világon, és azt se felejtsük, hogy sok ember nagyon jól meg tudja magát játszani, akár pozitív, akár negatív irányba.

Egy szónak is száz a vége! Nem mindenki amiatt lesz nagyképű, mert esetleg egy alapos fogyáson ment keresztül.

Nektek mi a tapasztalatotok? Véleményeiteket a cikk alatt, vagy Facebookon hagyjátok meg kulturált kommentek formájában. 🙂

5 gondolat “A súlyveszteség nagyképűséggel jár?” bejegyzéshez

 1. A barátom is saját elmondása szerint duci kisfiúból vékony, magas, szőke, jóképű pasivá érett, ki is használta. A szerény, visszahúzódó énje is háttérbe szorult.

  Kedvelik 2 ember

 2. Pontosan én is így értem meg. Én érettségire dobtam le 9,5 kg. December – június között. Az életem egyik legszebb éve volt kibontakozásban, önmagam elismerésében és megszeretésében.
  Rút kiskacsából egy színes hattyú lettem 🤗
  Már annyiszor akartam írni róla, februárban talán sikerül.
  Köszönöm, jó volt olvasni téged!

  Kedvelik 1 személy

 3. Nagyon jó téma, megérint, örülök, hogy olvashattalak!
  Érdekes jóslat, hogy mindkét képen zöld és sportmárkajelzéses a pólód!
  Viszont a szólásmondás úgy van, hogy “száz szónak is egy a vége”. 🙂

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s