Avagy hogyan éltünk és informálódtunk a világháló elterjedése előtt.

Sziasztok!

Bizonyára a korosztályomból nem én vagyok az egyetlen, akinek boldog gyerekkora volt okostelefon, számítógép és internet nélkül. A mai világban a gyerekek már el sem tudják képzelni az életet a világháló nélkül. Számukra fura, ha valakinek még nyomógombos telefonja van, vagy, ha valaki még magazint olvas.

Én 11 évesen kaptam meg az első Nokia 3310 mobiltelefonomat, aminél nagyon boldog voltam, hogy van rajta 3 játék. 12 évesen megkaptam életem első számítógépét, ami akkoriban nagyon modernnek számított. Az internetet pedig csak 2007-ben köttettük be, emlékszem, hogy szüleim nagyon nehezen kötelezték el magukat, mert ők elhatározták, hogy csak azután köttetik be, miután leérettségiztem. Tulajdonképpen így is lett, mert ők arra nem számítottak, hogy középiskolásként már az első évem után érettségizni fogok. 😀

Most pedig nézzünk meg néhány olyan dolgot, amit jellemzően az internet elterjedése előtt használtunk akár arra, hogy információkat tudjunk meg, akár arra, hogy saját magunkat szórakoztassuk el a tengernyi szabadidőnkben.

Műsorújság és a PestiEst

Honnan máshonnan is tudhattuk meg, hogy mikor kezdődik majd a Dallas, a Szomszédok, vagy a Játék határok nélkül? Hol tudtuk megnézni, hogy a filmek miről szólnak, hány percesek, és kik a szereplők? Természetesen ezt a célt szolgálta a TV-s műsorújság, amiben két hétre előre le volt írva, hogy a Magyar Televízió 1-es és 2-es csatornáján milyen filmeket, sorozatokat, és saját készítésű műsorokat nézhetünk. Természetesen az esetleges műsor-változásért előre elnézést kértek, még akkor is, ha abban a két hétben ilyen nem történt. A televíziókészülékek és a kereskedelmi televízió csatornák megjelenésével a műsorújságot elkezdte felváltani a teletext. Ettől függetlenül a TV újságok a mai napig kaphatók, és inkább az idősebb korosztály számára népszerűek még mindig.

A PestiEst a főváros kulturális programjait mutatta meg az érdeklődők számára. Innen tudhattuk meg, hogy melyik moziban, mikor, milyen filmet. Színházi műsor volt benne, és azt is megtudhattuk, hogy milyen koncertek lesznek a főváros különböző helyein. Vidéki lévén sajnos nem sok tapasztalatom van a PestiEsttel, viszont nálunk Komáromban létezett egy MM (Mozi Műsor) nevű kiadvány, amiből tudtunk tájékozódni az aktuális filmszínházi programokról.

Telefonkönyv és Aranyoldalak

Szinte elképzelhetetlen, hogy akár magánszemélyek, akár cégek elérhetőségeit ne tudjuk meg pár másodperc alatt. Akár otthon, akár útközben a Google segítségével másodpercek alatt megtudjuk akárki telefonszámát, vagy címét. Régen ezt a célt a Matáv által kiadott telefonkönyv szolgálta.

Képtalálat a következőre: „telefonkönyv”

Mindenki, akinek nem volt titkosított a telefonszáma, szerepelt a Matáv által évente kiadott regionális telefonkönyvbe. A telefonszámon kívül szerepelt az előfizetők lakcíme is. Ezeket a telefonkönyveket a Matáv minden év elején postai úton küldte az előfizetők számára. Az Aranyoldalak tulajdonképpen ugyanezt a funkciót látta el, csak ebben a cégek, intézmények elérhetőségeit lehetett megtalálni.

VHS kazetták és videotékák

Ha nem volt kedvünk az unalmas TV műsorokat nézni, akkor is volt megoldás. A 90-es évek elején, közepén nagy népszerűségnek örvendtek a videólejátszók. A rendszerváltás után gombamód szaporodtak el a háztartásokban a VHS magnók. Ezzel egyidőben megjelentek a műsoros videókazetták, ahol a film előtt, és után más filmek előzeteseit nézhettük meg. Illetve vásárolhattunk üres VHS kazettákat is, amikre kedvünk szerint rögzíthettünk műsorokat a TV-ből, persze csak saját felhasználásra.

Akiknek pedig nem volt lehetőségük, vagy csak szimplán nem akartak kazettákat venni, azoknak ott voltak a videótékák, ahol volt olyan, hogy vadászni kellett a sikerfilmeket, mert nagyon kevés volt csak belőlük, és amint visszakerült már ki is vette valaki. A VHS kazetták egy idő után tönkrementek. A rajtuk levő film minősége a mágnesszalag elhasználódásával, és minden egyes lejátszással egyre csak romlik. Az utolsó VHS kazettákat gyártó japán cég 2016-ban zárt be, ezzel a VHS korszak teljesen lezárult. A videótékák idővel áttértek a VHS-ről a DVD-kre, viszont a torrent oldalak elterjedésével szépen lassan ezek is eltűntek.

Kapcsolattartás a távoli rokonokkal, barátokkal

El sem tudjuk képzelni más azt, hogy alig van ember, aki nincs regisztrálva valamelyik közösségi oldalon, vagy nincs e-mail címe. A világháló elterjedésével megszűntek a távolságok, a határok, azt is mondhatjuk, hogy nincs lehetetlen. Ha több ezer kilométer is választ el minket, akkor is pillanatok alatt kapcsolatba tudunk lépni akárkivel. Az okostelefonok segítségével pedig akár ingyen is tudunk telefonálni a világ egyik pontjáról a másikra.

Mindez még 25-30 éve csak álom volt. A távolsági hívás megfizethetetlen volt, a külföldre való levelezés pedig szörnyen lassú volt. Jól meg kellett gondolni, hogy kit hívunk fel, mikor, és milyen indokkal. A levelezés is ritkább volt a távoli rokonokkal. Jól meg kellett nézni, hogy milyen levélre milyen bélyeg kell, mennyit kell rá költeni. Sőt azt is szem előtt kellett tartani, hogy a postaládákat mikor ürítik.

Számomra az internet nélküli élet kimondottan jó volt. Bár nem voltak barátaim, így kimaradt a nagy játszóteres lógás a haverjaimmal, de voltak videóim, társasjátékok, jól elvoltam egymagam is. Nem voltam depressziós, ha laggolt a wifi, és nem tudtam megnézni egyből a kedvenc YouTube videósom legújabb alkotását.

Természetesen ezáltal nem azt mondom, hogy technofób és internet ellenes lennék, hiszen, ha nem lenne internet, akkor ezt a cikket sem tudnám ilyen gyorsan eljuttatni az olvasóim számára.

Nektek milyen emlékeitek vannak az internetmentes létről? Véleményeiteket, emlékeiteket osszátok meg egy komment formájában. 🙂

2 gondolat “Élet internet nélkül #1” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s