Mert bizony komoly probléma ez is.

Sziasztok!

Éppen tegnap világosított fel a kilencedikes osztályom, hogy mennyire nem számítok menőnek, mert nem b*szatom szét magam minden hétvégén, nem járok diszkóba zombiként bulizni, és nem szívom, és lövöm szét magam mindenfajta drogokkal. Miután ezt így felvázolták nekem, gondoltam megkérdezem már őket, hogy ebben mégis mi a jó.

A válasz természetesen mindössze annyi volt, hogy most ez a menő, és aki ezt nem csinálja, az gáz. Mint kiderült rengeteg olyan 15-16 éves van már, akik akár egy-egy elvonókúrát is megjártak már, mert olyan szinten a kemény drogok rabjai lettek. Sajnos egyre jobban ez a szemlélet terjed, hogy aki nem narkózik az nem menő.

Természetesen az én középiskolai éveimben is volt ilyen, csak akkor még a cigi számított “menőnek”, bár őszintén szólva nem tudom mi miatt. Én is 16 éves koromtól bagóztam, de soha nem éreztem magam emiatt menőbbnek, sőt sok osztálytársam csak az érettségikor tudta meg, hogy valójában cigizek, mert iskolában soha nem volt rá példa, hogy rágyújtottam volna. Azt hiszem jól titkoltam ezeket a dolgokat.

AdobeStock_56750162.jpeg

De tanárként ilyenkor mit lehet tenni? Nagyon sok kolléga, csak legyint erre, és elintézi azzal, hogy nem az ő szakterülete ezekkel a dolgokkal foglalkozni, tegye meg azt a szakember. Viszont ez a tipikus, homokba dugjuk a fejünket effektus. Tudunk róla, de nem akarunk róla beszélni, mert kényes a téma. Pedig ez talán a legrosszabb, amit tehetünk. Muszáj, hogy felkészültek legyünk ebben is. Ugyanúgy, mint a szexualitásról, néha erről is szót kell ejteni 1-1 órán.

Ezen kívül már, csak a drogok terjedése miatt is célszerű lenne a Nemzeti alaptantervbe visszarakni az egészségtan órákat. Elhiszem, hogy nagyon fontos, ismerni a szögfüggvényeket, az időmértékes verselést, vagy akár az ipari forradalmakat is, de mindezek mellett ugyanannyira fontos lenne az egészségünkről, és az egészségünkre káros dolgokról is beszélni. Sokkal több alkalommal kéne drogprevenciós előadásokat tartani, akár már általános iskola hetedik, vagy nyolcadik osztályában is.

Most pedig amiket írok, ez azoknak a diákjaimnak is szól, akiket a középiskolában tanítok! Nagyon fontos, hogy csak azért ne szokjatok rá akármire is, mert ezáltal szeretnétek egy közösség része lenni! Ne amiatt érezzétek magatokat menő arcnak, amiért szétcs*szitek az egészségeteket. Most még fiatalon lehet, hogy ez jónak tűnik, de 10-15 év múlva nagyon bánni fogjátok. A jövőtöket is nagyban befolyásolhatja. A kollégáknak meg talán azt üzenném, hogy nem szabad ezeket a dolgokat elbagatelizálni. Érdemes a szülőkkel és a családsegítővel is szorosabb kapcsolatot tartani.

Én, saját részemről, óraadó tanárként is, csak azt tudom ígérni, hogyha szükséges, akkor beszélgetek a diákjaimmal minden fajta témáról, ami érintheti a hétköznapjaikat.

2 gondolat “Az én középsulim #15 – Drogok a suliban” bejegyzéshez

 1. Szerintem is fontos ez a téma, annak ellenére, hogy én soha nem drogoztam. (Dohányzással, alkohollal, drogokkal és szerelemmel nem mérgezem magam…) De nálam ez tudatos döntés volt, és soha nem volt szempont valamit csak azért csinálni, hogy elfogadjanak valahol.

  Nagyon nagy baj van azzal a közösséggel, ahol emiatt fogadnak el valakit, és az egészségügyi szempontokon túl szerintem főleg ezt lenne érdemes hangsúlyozni.

  És a tanároknak igenis van szerepük az iskolai közösségépítésben,hogy ne a drog tartsa össze a csapatot, ne amiatt fogadjanak el valakit, és ne közösítsék ki azt, aki nem mérgezi magát ilyesmivel. (Örülök, hogy te is így gondolod, és próbálsz tenni érte.)

  Talán a legjobb megelőzés: értelmes célokat adni a gyerekeknek, mert akinek vannak céljai, az azoktól érzi magát valakinek, nem a drogoktól. De erről is beszélgetni kell az órákon.

  Neked angoltanárként talán könnyebb a dolgod, mint egy átlagos tanárnak, mert angolórán szinte bármi szóba kerülhet, feltéve, hogy angolul folyik a társalgás. Talán így tehetsz óraadóként a drogok ellen.

  Amúgy a dohányzásról leszoktál már?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s