A gyakran ismételt kérdések szekcióm következik. 

Sziasztok!

Imádom az ilyen témákat feszegetni, pláne, ha a gyerekek vannak a központban, mert ilyen típusú cikkek után szoktam azt kapni, hogy amíg nincs tapasztalatom addig véleményem sem lehet, na meg, hogy majd, ha öregebb leszek változni fogok. Igen, újra egy kicsit a gyerek témát fogom feszegetni, mert úgy gondolom, hogy erről is muszáj beszélni napi szinten.

Sokan a gyerekekben csak a szépet, és a jót látják, pláne azok a szülők, akik végtelenül elfogultak a saját porontyaikkal. Ők azok a bizonyos anyatigris típusok, akik mindig tökéletesnek látják a gyerekeiket, és ezt hajlandóak bizonyítani is, még akkor is, ha ez nem így van.

“Egy gyereknél csodálatosabb dolog nincs a világon!”

Ez a mondat körülbelül minden második ember szájából elhangzik, amikor arról van szó, hogy valaki negatívan nyilatkozik róluk. De, ezt valóban így gondolják ezek az emberek? Nem lehetséges, hogy csak azért mondják, mert titkon tudják, hogy a társadalom ezt szeretné hallani tőlük? Vajon ezeknek a szülőknek tényleg annyira tökéletes a gyerekük, mint, ahogyan azt előadják. Hát NEM!

Most ismét saját történeteimet szeretném felhozni, már csak azért is, hogy lássátok, tényleg tapasztalok dolgokat, és nem csak üres gyűlöletkeltés céljából írom ezeket a sorokat.

Az első eset múlt héten történt mialatt a metrón utaztam. Nem voltak sokan, volt ülőhely bőven, ezért én is leültem. Velem szemben egy kislány ült az anyukájával, és annak barátnőjével. Ahogyan kiindult a metró az Örsről a kislány felpattant és elkezdett szaladgálni, majd egy pillanatban odajön hozzám, és csak annyit mond, hogy: “bácsi, te öreg vagy”. Na nem is kell mondanom, hogy milyen gondolatok keringtek a fejemben, hiszen ez a kislány két olyan szót mondott ki, amitől kimondottan meghülyülök. Mindenesetre, én ilyenkor nem szoktam szólni, mert kisgyerek, és nem az én tisztségem rászólni.

Az anyja meg is tette helyettem, rászólt a kislányra hogy üljön le, mert a “bácsin” (rajtam) látszik, hogy nem szereti a gyerekeket. Majd ott az anyuka a barátnőjével el kezdte tárgyalni, hogy hogyan létezhet olyan ember, aki nem szereti a gyerekeket. Meg, hogy ezek nem is emberek, mert, aki egy gyereket nem tud szeretni, az biztos gyilkos, bűnöző, és a társadalom legnagyobb ellensége!

Most leszögezem, hogy nem utálom a gyerekeket! Az egy másik dolog, hogy nem vagyok gyerek centrikus, nem tudok velük foglalkozni, sőt türelmem sincs hozzájuk, de nem utálom őket, és ártani sem tudnék egynek sem.

Az embereknek viszont azt be kéne látni, hogy nem mindenkinek az a célja, hogy gyereket vállaljon, vagy gyerekekkel foglalkozzon. Legfőképp pedig, nem szabad a társadalom ellenségeinek tekinteni ezeket az embereket, mert nagyon sokan vannak (többek között én is), akik egészségügyi probléma miatt nem tudnak gyermeket vállalni.  Semennyivel nem rosszabb az az ember, aki nem rajongja körül a kis csemetéket, és nem alél el, ha mondjuk pukiznak, vagy rámosolyognak valakire.

A második eset, amin egy kicsit fennakadtam pár hete, a szentendrei Bükkös Hotel által közzétett levél, amiben leírták, hogy Szentendrére nézve milyen szégyen az, hogy ez egy gyermekmentes szálloda, tehát 16 éven aluliak itt nem szállhatnak meg. A szálloda nemes egyszerűséggel a Facebook oldalukon egy szavazást indított azzal kapcsolatban, hogy maradjanak-e továbbra is gyermekmentesek, vagy változtassanak ezen, és beengedjék a kisgyerekeseket is? Számomra hihetetlen volt az eredmény, de a szavazók 99%-a a gyermekmentes övezet mellett voksolt.

Szerintem amúgy kimondottan szükség van a gyermekmentes helyekre, nem csak azon emberek miatt, akik nem szeretik a gyerekeket, hanem például olyan emberek számára, akik gyerekekkel foglalkoznak, sőt a szülőknek is kimondottan jót tesz, ha a gyermekeik nélkül mozdulhatnak ki egy kicsit. Sokszor hallom azt, hogy milyen önző az a szülő, aki a gyereke nélkül megy el akár étterembe, akár utazni. Viszont abba is bele kell gondolni, hogy a szülők nem mindig csak anyuka, és apuka, hanem egyben férj, és feleség is. Ahhoz, hogy férjek és feleségek tudjanak lenni, sokszor a gyerekeket otthon kell hagyni. Ilyenkor pedig kimondottan jó választás lehet egy olyan étterem, ahol nincs gyerekzsivaj.

A gyerekesek nagy része kirekesztőnek érzi az ilyen, gyermekmentes helyeket, de én úgy gondolom, hogy sokkal több családbarát hely létezik, gyereksarokkal, és plüssjátékokkal.

Én sok esetben a gyerekeket a viselkedésük miatt viselem el nehezen, de ez nem csak az ő hibájuk, itt elég rendesen a szülő felelőssége is, hogy hogyan viselkedik a gyereke. Itt mindig a vonatozós laptopos példámat tudom felhozni, amikor a kisgyerek rugdosta a laptopomat, és az anyukáját megkértem, hogy szóljon rá, mert ez egy új laptop, ami nekem munkaeszköz, és nem tudom pótolni, ha tönkremegy. Az anyuka teljesen kikelve magából nekem esett, hogy mit gondolok magamról, hogy én a gyerekének meg akarom mondani, hogy mit tehet, és mit nem. Amúgy is én miért laptopozom egy vonaton, ahol gyerekek is lehetnek. Jah, és bejelentette, hogy az ő gyereke nem neveletlen, csak eleven.

istock000079078677large.jpg

Ha ugyanezt én csináltam volna meg, akkor egy hatalmas pofont kaptam volna anyukámtól, de ha azt nem is, akkor biztos, hogy a sárga földig le szidott volna, és bocsánatot kellett volna kérnem. Sajnos sokszor tapasztalom, hogy a szülők nem foglalkoznak azzal, ha a gyerekük rosszat csinál, sőt még olyan is van, hogy egy jót nevetnek rajta. Pedig ezzel csak a gyerekkel csesznek ki. Bár a mai világban sem az óvónők, sem a tanítók, tanárok nem fegyelmezhetnek, mert állítólag azzal sérülhet a gyerek lelki világa. Na és természetesen mindig a szülőnek van igaza, még akkor is, ha nem. Most ilyen világot élünk. Emiatt fordulhat az elő, hogy a diákok rátámadnak a tanáraikra, ha az valami olyat csinál, ami nekik nem tetszik. De emiatt van az az egyszerű tény is, hogy a mai gyerekek a jogaikkal tökéletesen tisztában vannak, de a kötelességeikkel már nem.

Millió olyan szituáció van, hogy rossz nézni, ahogyan a kisgyerekek bánnak a szüleikkel. Sokszor hisztirohamban törnek ki, ha nem úgy történik valami, ahogyan azt elképzelték, de láttam már olyat is, hogy egy 5 év körüli kisfiú csak szimplán megpofozta az anyukáját, mert az azt kérte, hogy köszönjön. Az anyuka meg csak nevetett az egészen.

Nem lenne szabad ezeket hagyni. Természetesen nem értek egyet a gyerekek verésével, de egy kis kézre csapás, egy gyengébb pofon nagyon hatásos tud lenni. Ezen kívül pedig sokkal több türelemre, és beszélgetésre lenne szükség a családokban.

Huh, jó hosszú lett ez a cikk, és tényleg előre látom már, hogy kapom a heves megjegyzéseket arról, hogy gyerek nélkül nincs jogom ilyeneket írni. Lehet, hogy nincs gyerekem, viszont nyitott szemmel járok a világban.

Ti mit gondoltok ezekről a témákról? Véleményeteket kíváncsian várom a cikk alatt, vagy Facebookon kommentek formájában. 🙂

12 gondolat “Hogy lehet nem szeretni a gyerekeket?” bejegyzéshez

 1. Gyerekekkel kapcsolatban elég vegyes érzéseim vannak. Másokéval jól elvagyok, kb. 0-tól 10-12 éves korig, a kicsikkel jól eljátszom, a nagyokkal már jól el is beszélgetek, és engem szinte minden kutya, macska és 12 éven aluli gyerek szeret.

  Szívesen vagyok gyerekek közt, jól érzem magam velük, és azt gondolom, hogy senkinek nem lenne szabad teljesen felnőni, ezért járok pl. én is társasjátékozni több helyre is, pedig már csak másfél évig kezdődik 3-assal a korom… (Ezzel most biztos jól lejárattam magam. 😀 )

  De saját gyerek nem kellene! Nincs még, de nem is lesz. Rájöttem, hogy a gyereknevelésnek pont az a része nem kell nekem, amit csak a szülő tehet meg a gyerekével. Először pelenkázni, aztán 1-2 évesen futni utána, majd később óvodába, iskolába vinni, hallgatni, hogy mit csinált már megint a gyerek, közben minden évszakban új ruhát venni, mert kinőtte a tavalyit, stb. És ne én legyek az, aki rászól a gyerekre, ha nem úgy viselkedik, ahogy mások elvárják. Kb. ez a része nem kell a gyereknevelésnek, ezért nem kell nekem gyerek, és azt gondolom, hogy egy családban nagyszülőnek vagy keresztszülőnek lenni a legjobb, mert a nagyszülő meg a keresztszülő annyit van a gyerekkel, amennyit csak akar, de mégsem kell megtennie ezeket a dolgokat.

  Kedvelés

  1. A tapasztalat azt mutatja, hogy sok férfi van így ezzel, csak ők ezt kibekkelik úgy, hogy ők a “jófej apák”, a nők meg lesznek a “sárkány anyák”, akik semmit nem engednek meg a gyereknek, bezzeg apu, na, vele buli az élet.
   Így eshet meg, hogy rengetegen fölnőnek anélkül, hogy az úgynevezett “atyai szigorral” találkoztak volna, mert apa nem “atya”, hanem “fater”.
   Szóval gratula, hogy te ezt fölismerted magadban és nem szaporítod azon apukák táborát, aki csak akkor foglalkozik a gyerekével, amikor az éppen cuki! Komoly önismeretre és érett, felelősségteljes gondolkodásra utal! Nagy pacsi!

   Kedvelik 1 személy

 2. Ide is írok a konkrét ügyekről is.
  – “bácsi, te öreg vagy” Sejtem, hogy a “bácsi” és az “öreg” szavak háborítottak fel ennyire, teljesen jogosan. Amíg még 2-esssel kezdődik a korod, addig indokolatlanok ezek a szavak. Más kérdés, hogy a kislány ezt még nyilvánvalóan nem tudja, nem érti. Ez inkább nevelési hiba, sajnos még most is sok szülő úgy neveli a gyerekét, hogy aki nagykorú és nem családtag, az bácsi vagy néni. Szerintem ez súlyos hiba, öregítik az embert, és még én is zavarba jövök, ha ilyet hallok, pedig jóval idősebb vagyok nálad (1980.09.26). De a legrosszabb az volt, hogy anyuka és a barátnője kibeszéli azokat az embereket, akik nem szeretik a gyerekeket. Milyen jogon?
  – Egészségügyi probléma miatt nem lehet gyereked? ezt nem tudtam, de talán jobb, ha nem firtatjuk… De amúgy elég gyenge lábakon áll az egészséged… Olvastam a laktózos cikkben gyomorfekélyről, laktózérzékenységről, olvastam régebben véletlenszerű kalandozások, olvasgatások során daganatról, most meg arról, hogy gyereked sem lehet… Vigyázz magadra, és próbálj egészségesebben élni!
  – Gyerekmentes hely? Lehet, hogy a körülmények nem alkalmasak egy gyerek elhelyezésére abban a szállóban, nem tudom. Jártam már Szentendrén, de utoljára kb. 20 éve, nagyszülőknél. Aztán a nagypapa meghalt, a nagymama Veszprémbe költözött, azóta nem jártam Szentendrén. Nincs miért menni.
  – Laptop rugdosás: itt a gyerek anyját nem értem. A gyerek csak ösztönösen mozgott, nem hibáztatható. Óvodás kor előtt semmiképpen. (Óvodás korban már abba kellene hagynia, ha rászólnak, iskolásként pedig már tudnia kell magától is, hogy nem teszünk ilyet, és akkortól már az ő felelőssége a rugdosás, de az igazán kicsiknél ez még a szülők felelőssége.) De a gyerek anyjának már tudnia kell, hogy ez a rugdosás káros. És neki kellett volna figyelmeztetés nélkül is rászólni a gyerekre (vagy ha még kicsi és nem érti, akkor lefogni a lábát, hogy ne tudjon rugdosni). De ha az ő gyereke okoz kárt és még ő oktat ki téged, az szemtelenség és felelőtlenség.

  Szerintem te nem is a gyerekeket nem szereted, hanem a szülői elfogultságot és felelőtlenséget. Ezek a példák legalábbis mind erre utalnak. Elgondolkoztál már ezen?

  Kedvelik 1 személy

 3. Úgy, de úgy bírom, mikor a véranyucik a gyerekmentes helyek miatt hőbörögnek! Mennyi is az arány? 1-5% gyerekmentes hely, 95-99% gyerekbarát? Ha itt valaki ki van rekesztve, akkor azok mi vagyunk, akik neveletlen gyerekek és idegesítő momzilláik nélkül szeretnénk enni/nyaralni.

  Kedvelik 2 ember

 4. Nekem kettő van, kicsik . Abba a kategóriába tartozom aki nem bánta meg , nagyon sokan megbánják hogy gyereket szültek, és azt is hogy nem…
  Csak mindkettő ordas nagy tabu.
  Akiknek ezzel bajuk van a személyes életükben, igy vagy ugy , azokat persze minden gyerekes téma êrzékenyen érint, de ez nem csak a gyerek témára igaz.
  Aki meg rendben van vele , az éli csinâlja, aki nem az önigazol.
  Pl ugy , hogy azt mondja nem érti hogy nem lehet szeretni egy gyereket, azaz nem érti hogy nem tudja szereni a sajátját.
  Ilyen ez…

  Kedvelik 1 személy

 5. Vagy amikor kisgyerekes szülőtől ilyet kérdeznek.
  “És jó baba, átalussza már az éjszakát.”
  Amikor azt kérdezi a csórikám, hogy jó babád van-e, akkor azt szeretné tudni, hogy zavar-e téged a saját gyereked, akit akartál és szeretsz. Szerinte ugyanis a gyerek szótári definíciója ez: „az, aki zavar”. Ez vagy a véleménye, mert már van gyereke, vagy a félelme, mert még nincs. Ezeket az (elő)ítéleteit vetíti ki rád, amikor következetesen arról érdeklődik, ami rossz a gyerekvállalásban, és nem arról, ami jó.

  Kedvelik 1 személy

 6. 7,5 éve más gyerekére vigyázom, ez a munkám. Az első 5 év csak bevezető volt, eskü addig tanultam. Az elmúlt 2 évben már jobban értem őket és látom az összefüggéseket. A gyerek úgy születik, hogy nem tud semmit…mindent mi tanítunk nekik. Ezt felejtik ez a szülők! A szülővé válást is alkalmasságihoz kéne kötni, hasonlat: mint a jogsi szerzését is. Sokan alkalmatlanok rá. Lövésük sincs.

  Kedvelik 2 ember

 7. Tökéletesen egyetértek a cikk minden szavával. Azzal is, hogy nem kell félni megütni a gyereket. (Nem bántalmazni, ez két külön dolog!!!) Pár éve láttam egy jelenetet: a kisfiú egy dombon gurult lefelé a “nyuszimotorjával”, és olyan lendülettel hajtotta magát, hogy kétséges volt, meg tud-e állni az autóút előtt. Az anyuka időben észrevette a vészhelyzetet, és odakiáltott a kisfiúnak, hogy álljon meg. A gyerkőc csak hajtotta magát tovább, és mint egy kis őrült, még ordított is hozzá. Az anya nem tehetett mást, rohant utána, elkapta, és bizony kiporolta a kis popóját.

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s