Mindennapjaim egyik kínja.

Sziasztok!

Tegnap számítottam rá, hogy a gyerekmentes cikkemmel nagy port fogok kavarni, de ennek ellenére nem kaptam olyan hű, de kioktató hozzászólást. Ma úgy gondoltam egy kicsit más dologról írok, ami szintén jelen van a hétköznapjaimban. Ez pedig nem más, mint a laktóz-re eljutottunk odáig, hogy a legtöbb

Sokan, tévesen a mai napig azt gondolják, hogy akik laktózmentes termékeket fogyasztanak, azok ezt csak sznobériából teszik, mert hogy divattá vált minden mentes termékeket fogyasztani. Ez egy elég téves elképzelés, mert igaz, hogy vannak olyan emberek, akik divatból csinálják ezt, de ez elenyésző. Másoknak viszont komoly gondot tud okozni.

Na, de nézzük meg, hogy mi is az a laktózérzékenység. Figyelem! Wikipédia percek következnek.

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában 5, míg Dél-Európában 71%, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet.

A rendszeresen tejet és tejtermékeket nem fogyasztó társadalmakban a laktózérzékenység általában nem jelent kezelendő problémát. A többségében laktóz-toleráns közösségekben élő laktózérzékeny személyeknek azonban kellemetlen lehet. Bár nem tudunk olyan módszerről, amely segítene a laktóz-tolerancia visszaállításában, egyesek azt állítják, hogy érzékenységük az idő függvényében (például az egészségi állapotuktól vagy terhességüktől függően) változik.). A laktózérzékenység általában nem állítható valakiről feketén-fehéren: a laktáz-termelés csökkenése, és így a még megemészthető laktóz mennyisége egyénenként változó lehet. Mivel a laktózérzékenység az esetleges kényelmetlenségen kívül más egészségi problémákat nem okoz, kezelése a tünetek előfordulásának és súlyosságának minimalizálásából áll. Berdanier és Hargrove négy fő lehetőséget határoz meg:

  1. az étkezés során a laktóz kerülése
  2. a táplálékbevitel érdekében ennek pótlása
  3. a kalciumfogyasztás szabályozása
  4. enzim-helyettesítő használata.

70759580d0b753ca_iStock-512727500

Az én esetemben mindössze csak egy kisebb intolerancia áll fent. Kimondottan tejtermékek fogyasztása esetén szokott gondom lenni emiatt. Ha nem laktózmentes tejet iszom, akkor rövid időn belül heveny gyomorfájás jelentkezik, ami utána nem akar megszűnni, és végigkíséri az egész napomat. Ez sokszor kellemetlen tud lenni. Nekem ez az  évvel korábbi gyomorfekély problémám után alakult ki.

Teljesen fura, és elképzelhetetlen volt, hogy valaha is a tej okozzon gondot nekem, hiszen gyerekkoromban volt olyan, hogy egy karton tejet, egy hét alatt elfogyasztottam, és a kávét is évek óta tejjel iszom.

Amióta fennáll ez a problémám, mindenfajta alternatívát próbálok alkalmazni. Szerencsére 2019-re eljutottunk odáig, hogy a legtöbb boltban elérhetők különféle laktózmentes termékek, ezen kívül sokfajta növényi eredetű tej is elérhető. Nekem ezek közül a személyes kedvencem a mandulatej, abból is a cukormentes változat.

A fővárosi, nagyobb vendéglátó egységek is felkészültek már. A legtöbb helyen felár nélkül lehet kérni kávét, és forrócsokit laktózmentes, vagy nővényi tejből. Ez még a kisebb városok kávézóiban, éttermeiben nem annyira népszerű. Sőt sok helyen csúnyán is néznek rám, ha laktózmentes tejjel kérem a kávét. Komáromban talán egy kávézó van, ahol pár száz forintos felárral lehet kérni növényi tejből készült tejeskávét, a többi helyen viszont nem tartanak alternatív tejeket.

Végszóként pedig csak azt tudom mondani, hogy a laktózérzékenység komoly dolog, és így is szerencsésnek érzem magam, hogy ez csak ennyire van jelen az életemben. Ez nem egy divat, vagy egy kósza hóbort, amivel szeretnénk kitűnni a tömegből. Bízom benne, hogy a jövőben még több laktózmentes termék lesz elérhető, akár a kereskedelemben, akár a vendéglátásban.

Egy gondolat “Tej, de csak laktózmentesen” bejegyzéshez

  1. Milyen jó nekem, hogy nem vagyok érzékeny semmi ilyesmire… Neked meg jó, hogy rájöttél erre és el tudod kerülni. Tényleg több ilyen (laktóz- glutén- stb-érzékeny) ember van mostanában, vagy csak jobban beszélnek róla az érintettek és többnek tűnik?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s