Státuszszimbólum a gyerekek körében.

Sziasztok!

Remélem jól vagytok. Szerintem már mondanom sem kell, hogy honnan írok nektek, és miért ilyen korán. Igen, éppen munkába tartok, hogy kitágítsak pár fejet, és megtöltsem azokat némi tudással. Tudjátok, valakinek ezt is meg kell csinálni. 😀

A mai témám ismét kapcsolódik a munkámhoz, mert nem olyan régen, talán néhány hete a nyelvsuliban voltam fültanúja két ötödikosztályos fiú párbeszédjének, ami számomra egy kicsit elkeserítő és kiábrándító volt. A két fiú éppen azt tárgyalta ki, hogy az egyik osztálytársukkal nem fognak többet barátkozni, mert neki nincs menő mobilja, és akinek nincs meg a vadonatúj Huaweii, vagy Iphone az nem számít menőnek.

Hogy is mondjam? Enyhén kikerekedtek a szemeim, amikor meghallottam, hogy miről beszélnek, és meg is kérdeztem őket, hogy miért annyira fontos, hogy kinek mije van? Erre a srácok csak azt válaszolták, hogy általában akinek jó cuccai vannak, azok menőnek számítanak, és a menő gyerekekkel kell jóban lenni.

Évek óta tisztában vagyok benne, hogy az autó, és a mobiltelefon státuszszimbólumnak számít a mai világban, de nem gondoltam volna, hogy a gyerekek körébe is ilyen szinten begyűrűzött. Persze, amikor mi voltunk gyerekek, akkor is jelen volt, de akkor nem azt nézték a srácok, hogy kinek milyen van, hanem, hogy van-e.

Sajnálatos dolog, hogy az értékek ennyire befolyásolják az emberi kapcsolatokat. Most nem csak a gyerekekre gondolok, mert a felnőttek is ugyanolyan kicsinyesek. Manapság minden találkozó úgy zajlik, hogy a legelején mindenki kirakja a mobilját az asztalra, és az alapján megítélik, hogy milyen ember. Ugyanez lelhető fel az iskolában a diákok körében is.

skynews-children-smart-phone_4200857.jpg

Kinek a felelőssége is ez az egész? Mindenkié! Minden értelmes felnőtt emberé, akik el tudnák magyarázni a gyerekek számára, hogy nem attól lesz valaki értékesebb ember, mert több drágább cucca van. Az embereket nem az értékeik, hanem a tetteik és viselkedésük alapján kell, vagyis inkább kellene megítélni. Ez az, amit a gyerekek felé is közvetíteni kéne, de ez mindaddig nem megy, amíg a társadalom a státuszszimbólumok alapján kategorizálja az embereket. Sokszor látom azt is, hogy a szülők maguk plántálják a gyerekeikbe ezeket a nézeteket, azáltal, hogy a gyerekeik jelenlétében megszólnak valakit a külseje, vagy a ruházata miatt. Ezzel a legrosszabbat teszik.

Én is sokszor megkaptam, hogy öltözködjek divatosan, vásároljak magamnak drága ingeket, öltönyöket, hogyha azt akarom, hogy előre lépjek a jelenlegi helyzetemnél. Általános iskolai éveim alatt én is el voltam nyomva, ki voltam közösítve, mert nem voltak akkoriban menőnek számító cuccaim, de a szüleim csak amiatt nem akartak feleslegesen megvenni drága dolgokat, hogy azok által legyek elismert. Mindig azt mondták, hogy az iskolában tanulni kell, és a többieket sz*rjam le.

Igazuk is volt, meg nem is. Saját tapasztalatból mondom, hogy gyerekként, diákként nem olyan egyszerű lesz*rni ezeket a dolgokat, mint ahogyan a szülők ilyen esetben mondják, mert úgy, ahogyan a felnőttek, a diákok is érzik, ha nem lehetnek egy közösség tagjai, és ki vannak közösítve. Tudjátok, sokszor mondtam már, hogy a gyerekek az őszinteségükkel nagyon gonoszak tudnak lenni. Viszont erre nem az a megoldás, hogy akkor megveszünk minden drága cuccot, hanem el kell magyarázni, hogy például mindegy, hogy kinek milyen mobilja van, mert a mobiltelefon mindössze csak egy eszköz, aminek az a funkciója, hogy az emberek kommunikálni tudjanak egymással, arra pedig mindegyik készülék alkalmas.

Most felnőttként sem a legdrágább cuccokkal veszem magam körbe. Bár azt szokták rám mondani, hogy sznob vagyok, mert az viszont igaz, hogy vannak olyan dolgok, amikből nem elégszem meg a legolcsóbbakból. Viszont ilyenkor főnököm szavait tudom idézni: Ez nem sznobság, mindössze igényesség. Amúgy igazából egy valami van az életemben, amire kénytelen vagyok több pénzt költeni, ez pedig nem más, mint a nadrágjaim. A hosszú lábaim végett sajnos nem találok magamra olyan farmert, ami kellő hosszúságú lenne, emiatt kell erre költenem többet. Ezen kívül nagyon nem vagyok menő, mert Nokia mobiltelefonom van, nem pedig Samsung, vagy Iphone, és autóm sincs, sőt jogosívánnyal sem rendelkezem, ezért a tömegközlekedést használom. Ugye mennyire nem vagyok menő? 😛

Mindenesetre azt kéne elfogadni, hogy nem attól lesz valaki boldogabb, értelmesebb, és értékesebb ember, mert az rendelkezik a legdrágább luxuscuccokkal. Nem szabad sajnálni senkitől, ha valami olyanja van, ami nekünk nincs, de fordított esetben felvágni sem szabad.

Nektek mi a tapasztalatotok?

2 gondolat “Ha nincs menő mobilod, akkor senki vagy!” bejegyzéshez

  1. Nekem még most sincs okostelefonom, éppen csak telefonálni lehet vele, meg fényképezni, bár nem olyan profin, mint te. (Nem is ez a cél, csak magamnak szeretnék ezt-azt megőrizni…) Jogosítványom ugyan van, de autóm nincs, soha nem is volt, városon belül legtöbbször gyalog járok, nagyobb távolságokra inkább tömegközlekedem. Soha nem néztem, hogy kinek mije van, nem ez alapján barátkoztam senkivel.

    A bejegyzésed mondanivalójával egyetértek. De az érték szót te is úgy használod, ahogy nem kellene. Te is csak az anyagi értékekre vonatkoztatod. Pontosan úgy, mint akiket (jogosan) kritizálsz. Pedig éppen azt kellene megtanulni mindenkinek, gyerekeknek és felnőtteknek, hogy az érték nem csak az anyagi javakat jelenti, hanem az emberi viselkedést is, és sok minden mást, pénzért nem megvásárolható dolgokat is. A legnagyobb érték talán a természet, de vannak más értékek is, pl. egészség, nyugalom, stb., és vannak emberi, viselkedésbeli értékek is, mint pl. barátság, elfogadás, segítőkészség, stb. És éppen ezeket az értékeket kellene előtérbe helyezni, de akik nem barátkoznak azzal, akinek nincsenek meg az elvárt anyagi javai, azokból éppen ezek az értékek hiányoznak. Pedig ezek lennének az igazi értékek!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s