Persze akadnak kivételek.

Sziasztok!

Borongós reggellel kezdődött a napunk, de most már élvezhetjük a csodaszép napsütést. Vagyis itt Komáromban szépen süt a nap. Mára végeztem a nyelvsuliban, és éppen azon gondolkodom, hogy enni kéne valamit ebédre. Tegnap reggel munkába menet írtam egy cikket az egyke létről, ami alá érkezett néhány komment. Szerencsére mindegyik normális hangvételben, kulturáltan íródott, és nem mentek át a dolgok személyeskedésbe. Egy valaki jegyezte meg, hogy a testvér azért jó, mert az mindig ott lesz az ember életében a barátokkal ellentétben, akik szerinte úgyis el fognak menni. Azt is megemlítette, hogy hatan vannak testvére, és közülük egyik megszakította velük a kapcsolatot, de ha visszatérne szívesen fogadná. Ez az utolsó gondolat volt az ami a mai cikkhez adta az ötletet. Mindenkinek jár még egy esély!

Az emberi élet során akarva, és akaratlanul is megeshet, hogy megbántunk valakit. Emberek vagyunk, mindenkinek lehetnek rosszabb pillanatai, van úgy, hogy elveszítjük a fejünket, és olyat mondunk, amivel megbántunk valakit. Ilyenkor igencsak nagy dolog, ha erre rájön valaki, az meg még nagyobb, ha még veszi is a fáradtságot, és odaáll a másik elé, és bocsánatot kér.

Sokszor azt veszem észre, hogy amúgy az emberek képesek a sértődöttséget túltolni, és kisebb dolgokból, hatalmas sértődéseket hoznak ki. Ilyenkor egy picit előjön az a bizonyos ego, hogy engem aztán senki nem sérthet meg, mert aki megteszi, azzal soha többé nem állok szóba.

COnvo.jpg

Sokfajta módon meg lehet bántani az embert, de úgy gondolom, hogy ezek nagy részét mindig meg lehet beszélni, és persze vannak olyan tettek is, amiket nem lehet egy-egy mélyebb beszélgetéssel elintézni.

Az én tűréshatárom eléggé nagy, nagyon kevés olyan eset van, amikor azt mondom, hogy valaki nem érdemel meg egy második esélyt. Idáig két ember jutott el erre a szintre, akiket nem akarok többé látni az életemben, és ha könyörögnének, akkor sem hallgatnám meg őket. Ezek az emberek tudatosan járattak le, és mindezt úgy csinálták, hogy közben minden találkozáskor a szemembe vigyorogtak, és tökéletesen alakították a kedves ember szerepét. Közülük az egyikről több éven keresztül gondoltam azt, hogy az egyik legjobb barátom. Tévedtem!

Mindenesetre szerintem hosszú távon nem jó haragot tartani. Nem is haraggal gondolok erre a két emberre, inkább fájdalommal, és csalódottsággal. Ezen kívül pedig én magam részéről nem vagyok haragtartó típus, nagyon szívesen meghallgatok bárkit, aki megbántott, és szeretné rendezni velem a kapcsolatát. Tényleg úgy gondolom, hogy mindenki megérdemel egy újabb esélyt, de mindössze csak egyet. Ha valaki ezek után is komolyabban csalódást okoz, azt szó nélkül elengedem.

Sokan bolondnak gondolnak emiatt, hogy hajlandó vagyok megbocsátani embereknek, de fordított esetben nekem is jól esik, ha esetleg valakit hirtelen, indulatból megbántok, és bocsánatot kérek, az ad nekem egy újabb lehetőséget a szépítésre. Igen, velem is megesik, hogy valakit megbántok, még ha nem is szeretném valójában, de én is szoktam feszült, és ingerült lenni, olyankor pedig a türelem is kevesebb.

Ezzel a második eséllyel pedig élni kell, mert nem a mai világban nem sok emberben van meg a bizalom. Én örök optimista vagyok, és hiszek benne, hogy vannak még olyan emberek, akik őszintén meg tudják bánni, ha valami olyat tettek, amit nem kellett volna. Több alkalommal én is későn eszmélek, és olyankor már hiába kérek bocsánatot, mert késő.

Nagyon fontos, hogy tudjunk bocsánatot kérni, attól függetlenül, hogy hogyan fog reagálni rá az akitől bocsánatot kérünk. Bármi is a válasz azt el kell fogadni. Nekem is mondták már azt, hogy nem érdekel a magyarázkodás. Tudomásul vettem, és békén hagytam az illetőt. Azóta sem kerestük egymás társaságát, sajnos ez így alakult. Mindenesetre én megtettem azt a lépést, amit sokan nem tudnak, vagy nem akarnak megtenni. Könyörögni viszont nem szoktam. Ha valaki azt mondja, hogy nem akar többé látni, akkor nem fogok térden kúszni előtte.

Zárószóképp pedig csak azt tudom mondani, hogy gondolkodjunk mielőtt cselekszünk, és ha már rosszat cselekedtünk, akkor legalább utána gondoljuk át a történteket higgadtan. Ha pedig szükséges, akkor ne legyünk gyávák, ismerjük be, ha hibáztunk, és azután legyünk képesek a bocsánatkérésre. Higgyétek el, vannak olyan sokéves barátságok, vagy rokoni szálak amiket egy kis sértődés miatt nem szabad veszni hagyni.

Aki úgy gondolja, hogy esetleg szeretné tisztázni velem a kapcsolatát, akkor nyitott vagyok minden megoldásra.

5 gondolat “Mindenkinek jár egy második esély” bejegyzéshez

 1. Hogy te mekkora egy képmutató ember vagy… bazdmeg komolyan nézz tükörbe! Osztod itt az észt közben meg te vagy az aki porigaláztad az embereket egy időben! Te akkor sme kapnál második esélyt ha újra megszületnél mert annyi van a számládon. Egy élet nem elég ahhoz hogy a korábbi tettedet jóvá tedd. Csak azt tudnám hogy minek játszod itt a szentfazekat? Mindenki tudja hogy milyen ember vagy és mint tudjuk kutyából nem lesz szalonna. Ahogyan belőled sem lesz tisztességes ember!

  Kedvelés

  1. Jó lenne, ha közölnél egy-két tényt is, hogy mi történt, mikor történt, miért történt, hogyan történt, mert így mi, olvasók csak azt látjuk, hogy haragszol, vádaskodsz, és lejáratsz egy olyan embert, akinek a múltját ugyan nem ismerjük, de most egy értelmes, barátságos, tisztességes embert ismerhetünk meg a blogból.

   Kedvelés

   1. MA!
    Felesleges foglalkozni vele. Bár ő azt hiszi, hogy nem tudom, hogy ki ő, de nagyon is jól tudom. Volt valami, ami nem tetszett neki pár éve, és azóta ez a heppje, hogy engem szapuljon arc és név nélkül. Igazán egy gyáva ember, és óvodás viselkedésre vall.

    Kedvelik 1 személy

   2. Ha én elkezdenék mesélni, akkor ez a mocsok nem csak az országból hanem a bolygóról is csomagolhatna. Mondjuk úgy hogy eléggé szeret játszani az emberekkel, meg azok érzéseivel. Mindenhol előadja hogy milyen kedves és jó ember de közben ott gázol át mindenkin ahol tud. Na meg annyira celebnek érzi magár amióta van ez a kis blogocskája. Mint valami holiwoodi sztár úgy viselkedik csak a vörös szőnyeg hiányzik. Szerinte körülötte forog a világ és még az is mindenkit érdekel hogy milyen illatút szarik!

    Kedvelés

 2. Nekem a bocsánatkérés nem jelent semmit, az egy formális dolog, és én nem hiszek a formális dolgokban. A megbocsátás amúgy is egy hamis érzés: nem jó a helyzet, rosszat tett veled a másik ember, de próbálsz az ő kedvéért úgy tenni, mintha minden jó lenne. Nekem ez nem megy.

  Nekem egyvalami számít, akár én sértek meg véletlenül valakit, akár engem sértenek meg véletlenül vagy szándékosan. Az, hogy értjük-e egymást, és ki tudunk-e hozni valami olyat a helyzetből, ami mindkettőnknek jó.
  – Ha én teszek olyat, amin a másik ember megsértődött, akkor mindig elmagyarázom neki, hogy mit miért tettem és mi hogyan és miért történt, és megkérdezem, hogy ez miért baj. Ha így meg tudunk egyezni, akkor nincs harag, nincs sértődés, ez akárhányszor belefér részemről és remélem, hogy a másik ember részéről is. Ha nem tudunk megegyezni, nem értjük egymást, vagy nincs olyan megoldás, ami mindkettőnknek jó, akkor azzal az emberrel vége.
  – Ha engem sért meg valaki, akkor is ugyanez a helyzet. Ha értem, hogy mit miért tett a másik, és ki tudok hozni olyat a helyzetből, ami nekem is jó, akkor nincs baj, mehet minden tovább akárhányszor. De ha nem értjük egymást, nem tudunk megegyezni, vagy nincs olyan megoldás, ami mindkettőnknek jó, akkor lezárom a kapcsolatot és elfelejtjük egymást.
  – De magammal szemben is ugyanez a helyzet, nincs második esély, nincs második próbálkozás. Ha valami nem sikerül, nem próbálom meg másodszor (kivéve ha kötelező, vagy ha valamilyen nagyobb, fontosabb cél eléréséhez kell), hanem beismerem, hogy az nem az én utam, és továbblépek más irányba.

  Ez a hozzáállás logikusan következik az univerzális problémamegoldó módszeremből.
  1. Ha valami jó, élvezd!
  2. Ha valami rossz, változtasd meg, tedd jóvá!
  3. Ha valami rossz és nem tudsz változtatni, lépj ki a helyzetből és felejtsd el!

  Emberekre vonatkoztatva ez ezt jelenti:
  1. Ha valaki jó hozzád, tartsd vele a kapcsolatot, eegyél vele sokat!
  2. Ha valaki megsértett, próbáld meg a helyzetet jóra fordítani, megérteni, megegyezni, olyan megoldást találni, hogy mindenkinek jó legyen!
  3. Ha valaki megsértett és nem érted, nem tudsz vele megegyezni vagy nincs olyan megoldás, ami mindenkinek jó, akkor lépj ki a kapcsolatból és felejtsd el az illetőt!

  Siker és kudarc kapcsán pedig ezt jelenti:
  1. Ha valami sikerül, élvezd és menj tovább az úton!
  2. Ha valami nem sikerül, azon már nem lehet változtatni, lépj ki a helyzetből és felejtsd el! Nem a te utad.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s