Budapestről Komáromba, majd vissza. 

Sziasztok!

Egy elég húzós hét van a hátam mögött, és mindössze öt és fél óra múlva újra kezdődik. Ezen a héten volt minden. Rohanás, helyettesítés, fotózás, Construma kiállítás. Mondhatnám azt is, hogy hulla vagyok, és már el is temettek, de ha ez valóban így lenne, akkor most nem írnék nektek. Ez a hét kevésbé lesz rohanós, vagyis bízom benne, és még egy kis kikapcsolódás is jut számomra. Kedd este színházba megyek, és újra megnézem a Padlást. Természetesen a szünetben bedobok egy marcipánszeletet a büfében. Csütörtökön pedig újra Shop Secret epizódokat forgatunk Klárival és Krisztiánnal az Édes Érzésben, ahol kapható laktózmentes tej is. 😉

Kaptam több kérdést is az elmúlt időszakban. Az egyik állandó kedves olvasóm kérdezte, hogy az “Élet internet nélkül” cikknek lesz-e második része. A válaszom pedig: IGEN. Tervezem az új részt, csak ahhoz egy kis időre van szükségem, hogy információkat szedjek össze hozzá.

A másik kérdés pedig az volt, hogy miért járkálok ennyit vonattal. Egy másik kedves olvasóm jegyezte meg, hogy szinte minden cikkem elején megemlítem, hogy éppen reggel, vagy este van, és pont a vonaton ülök. Most kivételesen ezt a cikket itthonról írom, miközben egy zacskó chipset majszolok, ami miatt Johi szét fogja rúgni a p*csámat.

Szóval ez az egész ingázás több évvel ezelőtt kezdődött, amikor elkezdtem az egyetemen tanulni. Bár már korábban több cikkemben is említettem, hogy eredetileg én Komáromból származom, és amikor elkezdtem az egyetemet nem költöztem kollégiumba, sem albérletbe, hanem minden nap kora reggel indultam, és késő estem értem haza. Ezáltal mindennapossá vált a Magyar Államvasútak és a velejáró bosszankodás jelenléte az életemben. 😀

kelenföldi vasútállomás, máv, vasút, vonat, tömegközlekedés, kelenföld, reggeli forgalom,

Akkoriban úgy gondoltam, hogy Budapest nincs olyan messze, hogy kollégiumba költözzek. Nem is volt hozzá kedvem, hogy 3-4 teljesen idegen emberrel lakjak egy szobában. Sosem voltam jó az ilyesfajta alkalmazkodásban. Inkább vállaltam, hogy naponta összesen majdnem 4 órát elpocsékoljak az életemből azáltal, hogy vonatozzak.

Az első egyetemi évem után már olyan szinten belejöttem a napi utazgatásba, hogy szinte kezdtem sajnálni, hogy a nyáron nem fogok Pestre járni, és Komáromban kell punnyadnom majd. Szerencsére nem így történt, mert időközben felkeresett Szalai Nóri, hogy dolgozzak az 5 Perc Angolnak. Nem kellett volna bejárnom az irodába, hiszen ott csak egy laptopra és internetre volt szükségem, de úgy voltam vele, hogyha az embernek van egy munkahelye, akkor dolgozzon ott, és ne ott, ahol pihenni szokott.

Időközben sok változás történt az életemben. Úgy alakult a helyzetem, hogy az egyik barátommal albérletbe költöztünk, viszont két évnyi magazinozás után beálltam tanítani Komáromba a Speak English nyelviskolába. Természetesen a munka mellett az egyetem is ment párhuzamosan, így szó szerint egy kétlaki élet alakult ki az életemben. Megfordult a helyzet, mert innentől kezdve Budapestről kezdtem el bejárni Komáromba dolgozni. És ez azóta is így megy, annyi különbséggel, hogy már csak heti három napot ingázom.

Itt szokott jönni az a kérdés, hogy nekem ebben mi éri meg. Miért nem keresek inkább itt, a fővárosban munkát, és akkor nem kéne ennyiszer vonatoznom. Erre csak annyit tudok válaszolni, hogy ez nem nagy cucc. Jelenleg a Keletiből Komáromba az intercity vonat egy óra alatt beér. A budapesti lakosok sokszor itt helyben, városon belül is utaznak annyit, hogy tömegközlekedéssel, vagy autóval beérjenek dolgozni. Még, ha néha bosszankodom is az Alapy-s diákjaim miatt, azt kell mondanom, hogy akár az Alapy-ban, akár a Speak English-ben szeretem annyira a munkámat, hogy ne adjam fel egy alig egy órás utazás miatt.

Viszont, ha körülnéztek a Nyugat-Európai országokban ott ez nem furcsa jelenség, hogy az emberek nem abban a városban dolgoznak, ahol élnek, és nem megerőltető számukra, ha a munkájuk miatt kell utazni. Amúgy mindig mosolyt csal az arcomra az az alkalom, amikor egy volt kollégámmal egyszerre indultunk el otthonról, hogy beérjünk az 5 Perc irodába. Ő Csepelről indult, én Komáromból. Mégis én értem be előbb úgy, hogy személyvonattal Kelenföldig mentem, majd onnan az M4 és M3 metrók használatával a Nyugatiig.

Ti mit gondoltok erről a témáról. Ti is bevállalnátok egy hosszabb utazást a jó munkáért cserébe?

2 gondolat “Az ingázás” bejegyzéshez

 1. A világ afelé változik, hogy a kisebb településeken egyre kevésbé leszmunka, s már a helyi önkormányzatok sem lesznek jelentős munkáltatók.
  Ami viszont, ott ahol ez a változás hamarabb, a folyamatos természetes folyamat részeként más, az az, hogy amikor az ingázó hazatér, otthon várják a létező szolgáltatások, s nem egy halott településre megy haza. Gondolok arra, hogy ingázás után nem kell például a vacsorán agyalni, mert van hely ahol lehet vacsorázni.
  Aztán lehet, hogy régen jártam már nyugaton, s ott sem változatlan a helyzet.
  Én sokat utazom munka miatt. Van hogy fix helyre rendszeresen, van hogy változó helyekre, ügyfelekre. Ami fontos, hogy amikor haza jövünk, hogy a legalapvetőbb szolgáltatások működjenek.
  Legyen nyitva üzlet, legyen étterem, legyen posta, drogéria. Hogy ezeket a szolgáltatásokat ne vadidegen helyen kelljen igénybe venni. Ezek azért egy kis települést még élhetővé tesznek. Viszont egyre több az olyan hely, ahová már nem lesz jó hazamenni. Főleg egy fiatalnak.

  Kedvelik 1 személy

 2. Egyszer egy ideig én is ingáztam, 2006 májustól 2007 februárig, egy önkéntes munkatapasztalat szerző program keretében, de csak 20 km-t megyén belül mindennap. Nem volt rossz, meg lehetett szokni. Itt, a saját városomban viszont mindenhová gyalog megyek. 60 ezer fős közepes város, nincsenek nagy távolságok.

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s