Ismét egy dolog, amiért a tanárok csak úgy szórják az egyeseket.

Sziasztok!

Tanárok, és diákok már visszaszámolják a napokat a tavaszi szünetig. Nem is kell sokat várnunk, jövő héten csütörtökön már nem is megyünk iskolába. Most sem lesz túl hosszú a szünet, az ünnepnapokon kívül mindössze két nap lesz a szünet. De nem kesergek, mert én a nyelvsuli miatt ugyanúgy fogok dolgozni ezen a két napon is, az ünnepnapok által pedig mindenféleképpen lesz négy nap pihenőm egymás után.

Az én középsulim sorozat mostani részében a rágózásról fogunk beszélni. Ez egy tipikusan olyan dolog, amit soha nem értettem diákként, hogy miért tiltják. Mind általános, mind kozépiskolában, sőt még az egyetemen is, és manapság tanárként is nagyon sokat rágózom. Ennek meg van az oka, hogy miért. Kaja után mindig jól esik bekapni egy rágót. Azon kívül, hogy jó leheletet ad az embernek, még a lepedékek nagy részét is eltávolítja. Én még régebben azért is rágóztam, mert láncdohányos voltam, és nem szerettem a számban érezni azt a füstös ízt.

Az iskolai rágózás engem, mint tanárt nem zavar. Én még soha nem vettem észre, hogy bármelyik tanítványom is emiatt bunkó lett volna velem, vagy úgy beszél volna velem, mintha kérődzne, mint egy tehén. Az viszont igenis zavar, ha a padok, székek aljára ragasztják fel használat után, és esetleg beleül, vagy belelép az ember.

gum.jpg

Mint mindennek, a rágózásnak is megvan a kultúrája, és, mint sok más esetben itt sem büntetni kéne egyből, hanem elmagyarázni a rágógumi helyes használatát. Lehet úgy rágózni, hogy ne csámcsogjon az ember teli szájjal, sőt beszélni is lehet úgy, hogy az ember szájában ott van a rágó, csak annak is megvan a technikája, hogy hogyan.

Azt kéne megtanítani a diákoknak, hogy a rágónak nem az az elsődleges funkciója, hogy hatalmas lufikat fújjunk vele, amit majd vakarhatunk le az arcunkról, mert be fogja teríteni szinte az egészet, ha kipukkad, hanem, hogy elsődleges szempontból a szájhigiéniájuk miatt fontos ez.

Úgyhogy kedves diákjaim! Ha rágóztok, azt lehet csinálni csendben és diszkréten is. Ha pedig már úgy gondoljátok, hogy nem kell az a kis gumidarab, ami használat után olyan könnyen beleragad mindenbe, akkor fogjatok egy papír zsebkendőt, és abba köpjétek bele, majd dobjátok ki, ahelyett, hogy a padra, vagy székre ragasztjátok, vagy netalántán eldobálnátok a földre.

Most megyek és megtartom a nulladik órámat a tizenegyedikes osztályomnak, csak előtte veszek egy csomag Orbitot. 😀

3 gondolat “Az én középsulim #19 – Rágózás” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s