Mindez szintén kisbetűvel, mert ez is köznév.

Sziasztok!

Már április közepén járunk, ami számomra felfoghatatlan, hiszen még most is úgy érzem, hogy csak most vágtunk bele 2019-be. Amióta a mindennapi mókuskerék része lettem minden évkezdés hihetetlen, na meg az, hogy milyen gyorsan peregnek a napok, pláne, ha azt nézzük, hogy eddig milyen sok minden történt.

Mindenben az is hihetetlen, hogy megint ott tartunk, hogy a húsvétról írok nektek, amit ugyanúgy kisbetűvel kell írni, mint a karácsonyt, mert mindegyik köznév. Na, de nem azért jöttem ide, hogy nyelvtan náciskodjak, meg annak is örülhetek, ha valaki ma nem szól be a vonaton, amiért gépelni merek.

34030.jpg

Szóval a húsvét idén ismét egy hosszú pihi lesz. Mivel pár éve nagypéntek piros betűs ünnep lett azóta az életemben ez négy nap elméleti semmittevést jelent. Azért mondom, csak, hogy elméleti, mert minden évben elhatározom, hogy nem csinálok semmit, de aztán folyamatosan beszervezek valamit. Most például több napon is fotózásokat szerveztem be. Emiatt bízom benne, hogy szép lesz az idő. Ezen kívül húsvét hétfő lesz az a nap, amikor tényleg nem fogok csinálni semmit, hanem szépen elvonulok Komáromba, hogy a szüleim is láthassanak egy ici-picit.

Amúgy hosszú évek óta nem ünneplem a húsvétot. Nem vagyok vallásos, és nálunk nagymamám volt az, aki nagyon komolyan vette ezt az ünnepet. Ilyenkor mindenkinek kötelező volt megjelenni húsvét vasárnap a húsvéti ebédkor, majd hétfőn pedig ment a nagy locsolkodás. Őszintén szólva nekem gyerekkoromban a locsolkodás mindig a kedvenc elfoglaltságom volt, mert ez volt az évnek az az időszaka, amikor könnyen tudtam sok pénzt keresni. Nem kellett semmi mást csinálnom hozzá, minthogy elmondtam egy versikét, és fújtam egyet valami kis büdös kölnivel. Aztán, amikor felnőttem, és elveszítettem a gyermeki bájam, már nem kaptam pénzt, úgyhogy azóta nem is járok locsolni. Tudom, egy anyagias f@sz vagyok. De, ami igaz, az igaz. A The Sims 2 és 3 kollekcióm mind a húsvéti és karácsonyi pénzeimből lettek meg anno. Amúgy, most laptopot kell majd cserélnem, szóval most sem jönne rosszul ez a kis segítség. 😀 😀 😀

20170417nepviselet-portrek-husvet-locsolas-locsolkodas3

Évről-évre visszatérő dolog az élő állat ajándékozása gyerekeknek. Rengeteg olyan szülő van, aki húsvétkor a csemetéjét élő nyuszival ajándékozza, meg. Úgy gondolják, hogy mekkora örömet okoznak ezzel a gyerekeknek, ami részben igaz is, viszont az öröm múlandó. Csak, akkor vegyünk élő nyuszit húsvétra, ha tisztában vagyunk vele, hogy hogyan kell azt tartani, és nem csak egy múló játszótársnak szánjuk a gyereknek. Mint minden más állat, a nyuszik is hatalmas figyelmet, és törődést igényelnek. Általános tapasztalat, hogy a húsvétra vásárolt nyuszik nem húzzák sokáig, ezért inkább döntsetek a plüss, vagy csokinyuszi mellett. Vagy csináljátok azt, amit az én szüleim annak idején. 2-3 napra szereztek egy élő nyuszit, majd az ünnepek után visszavitték azt a tenyésztőhöz. Így a gyerek is örülhet az élő állatnak, és a jószág sem purcan ki idő előtt.

image.jpg

Mára a legtöbb ember számára a húsvét egyenlő a tojással, a nyuszival, a locsolással és a nagy zabálásokkal. Tudom, ismét csúnyán fogalmaztam. Szóval a magyar ember ismét a kelleténél többet eszik, aztán majd panaszkodik, hogy milyen kövér. 😀 Úgy gondoltam, hogy egy kicsit írok arról is, hogy a húsvét valójában miről is szól. Itt újra egy kis Wikipédia utánjárás fog következni, mert én sem vagyok tisztában mindennel, hülyeséget pedig nem akarok írni, mert így is tele van azzal az internet, pláne a gyakorikérdések. hu oldal.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A húsvétnak megfeleltethető, időben korábbi zsidó vallási ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét a pészahhal ritkán esik egybe, mivel a Hold járása szerinti naptár és a két változó ünnep számításától függ. A húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi időszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. Az előkészületi idő a nagyböjt, amely Jézus negyvennapos böjtjének emlékére, önmegtartóztatásra tanít. Ezt a húsvéti ünnepek (virágvasárnap, nagyhét, nagypéntek, nagyszombat, húsvéti szent háromnap) követik, s a húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul. A húsvéttól a pünkösdvasárnapig tartó időszakot húsvéti időnek, míg húsvét napjától a fehérvasárnapot megelőző szombatig tartó napokat húsvét hetének nevezik.

A nyugati kereszténység húsvétvasárnapja legkorábban március 22-ére, legkésőbb április 25-re esik. (A keleti kereszténységben is ugyanígy van Julián naptár szerint.) A következő nap, húsvéthétfő a legtöbb keresztény hagyományú államban hivatalos ünnep.

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum – némileg a héber naptárhoz hasonló módon. A húsvét helyes időpontja gyakran vita tárgya volt.

Az első niceai zsinat 325-ben határozott úgy, hogy az egyház tagjai a húsvétot ugyanazon a vasárnapon ünnepeljék, éspedig legyen a keresztény húsvét időpontja a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Sajnos ennek meghatározására nem jelöltek ki módszert, így például az alexandriai pátriárka és a római pápa alá tartozó egyházrész másképpen számította a húsvét időpontját. Később a 6. században alkotta meg Dionysius Exiguus azt az eljárást, amely azóta is az alapját képezi a húsvét időpontja kiszámításának.

Amennyiben csillagászati értelemben vesszük a „tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap” formulát, természetesen nem feltétlenül kapjuk meg a húsvétot. A katolikus egyház 1581-ben kánonban rögzítette azt a számítási módot, mely meghatározza ennek naptári helyét. Mostanra az ortodox egyházakon kívül minden keresztény egyház ehhez az eljáráshoz tartja magát. Az ortodox egyházak dátumszámítási módszere maradt a Gergely-naptárreform előtti Julián-eljárás.

1997-ben az Egyházak Világtanácsa szíriai, Aleppóban tartott ülésén javasolták, hogy a hagyományos, képletekre és táblázatokra alapuló számítás helyett csillagászati megfigyelések alapján határozzák meg a keresztény húsvét időpontját. Ezáltal megszüntethető lenne a keleti és nyugati egyház közötti eltérés is, hiszen a megfigyelés (illetve a közvetlen csillagászati meghatározás) mindegyik egyházrész számára objektív módon rögzítené az ünnepnap dátumát. A reformjavaslat szerint a bevezetés 2001-ben lett volna, de lényegében egyik tag sem fogadta el még.

Ferenc pápa 2015 júniusában bejelentette, hogy a római katolikus egyház kész megváltoztatni a húsvétszámítás módját, annak érdekében, hogy a katolikusok húsvétja egybeessen más keresztény vallások húsvétjával.

Röviden, és tömören ennyi a húsvét a katolikus vallás szerint. Én, ahogyan fentebb említettem nem vagyok vallásos ember, így nem követem ezeket a hagyományokat. Nekem mm már a húsvét egyenlő anyukám főtt sonkájával és a kukoricasalátával. 😀 Az ünnepek alkalmából pedig a középiskolai tavaszi szünetemet meghosszabbítom, hiszen ezen a héten csak ma tanítok, és egészen április 29-ig nem lát majd az iskolai nagyközönség.

Ti hogyan ünneplitek a húsvétot? 🙂

Egy gondolat “Itt a húsvét újra” bejegyzéshez

  1. Az is egy érdekes történet, hogy került a húsvétba a nyúl… Állítólag a magyar húsvéti nyúl félrefordítás németből. Mert a németeknél a gyöngytyúk tojja a húsvéti tojást, de a gyöngytyúk és a nyúl hasonlóan hangzik németül, ezért a magyaroknak úgy sikerült félrefordítani, hogy a nyúl hozza a tojást. Ezért tojik tojást Magyarországon a húsvéti nyúl. 🙂

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s