Egy újabb pusztítást élt át a párizsi székesegyház.

Sziasztok!

Tegnap 19:00 óra környékén, mielőtt elkezdtem volna a nyelvsuliban az utolsó órámat, láttam meg a hírt facebookon, hogy Párizsban kigyulladt a Notre Dame felújítás alatt álló tetőszerkezete. Akkori érkezett meg a tanítványom, akivel még néztük is, hogy ég a tető, de akkor még csak egy kis része lángolt. Miután végeztem, és felültem a vonatra, már azzal kellett szembesülnöm, hogy szinte az egész tetőszerkezet megsemmisült már és az egyik torony le is dőlt. Egészen hazafelé a vonaton a CBS élő tudósítását néztem.

190415-notre-dame-fire-cs-420p_9a0cc23cf5c18f54789f55969cbaf728.jpg

Az úton hazafelé egész végig az járt a fejemben, hogy a Notre Dame világ életemben egy olyan dolog volt, amit az életem során szerettem volna megnézni. Gyerekkoromra nagy hatással volt a Notre Dame-i toronyőr, majd a későbbiekben pedig művészetkedvelőként vágytam arra, hogy láthassam ezt a nagyszerű műalkotást. Több olyan dolgot szerettem volna meglátogatni, amit már gyerekkoromban elhatároztam, de már nem tudom megnézni. Ilyen volt New Yorkban az ikertornyok, és először azt hittem, hogy már talán a Notre Dame is ilyen lesz. Egy kicsit abban bízom, hogy akár a korábbi pusztulások után, most is helyre fogják állítani, és pompázhat tovább a jövőben is.

A tűzvésznél viszont sokkal nagyobb szomorúsággal tölt el, hogy a magyarok nagy része mennyire bután kommunikálja le ezt a tragédiát. A magyarok egy része ömlengve írta, hogy az arabok, iszlámok, muszlimok, migráncsok gyújtották fel a templomot, és ez csak a kezdete annak, hogy egész Európát fel fogják gyújtani. Jönnek a photoshopolt képek, ahol vigyorgó arabok állnak az égő székesegyház előtt, de amúgy a képről lerí, hogy szerkesztett. Megy a riogatás, hogy meg kell védenünk a hazákat, mert a Notre Dame után a Mátyás templom, és a Budi vár a következő célpont, amit majd a kedves miniszterelnökünk fog megvédeni, persze akár az élete árán is… Biztos vagyok benne, hogy a párizsi székesegyház helyére nem mecsetet fognak építeni. Kár ilyen marhaságokkal riogatni a magyarokat.

Mások pedig trianon miatt kárörvendenek. Szerintük a franciák megérdemelték ezt a csapást, miután 99 éve a trianoni békeszerződés alkalmával felszabdalták Magyarországot.

Igencsak kicsinyes dolognak tartom, hogy az emberek migráncsozással riogatják a népet, vagy pedig tiranon miatti elégtételként tartanak számon egy műemléki pusztulást. Szerencsére a franciák mentalitása nem olyan, mint a magyaroké, és a bűnbak keresgetés és az egymásra mutogatás helyett inkább már azon gondolkodnak, hogy mi az, ami menthető.

Hatalmas a kár, ami tegnap keletkezett. Bízom benne, hogy a nagy kár ellenére pár éven belül megcsodálhatom az újjáépített székesegyházat. Szerencsére, a friss hírek szerint, a műemlékek nagy részét sikerült kimenekíteni, és az oltár sem sérült. Mind a polgármester, és mind az elnök már az esti sajtótájékoztatón úgy nyilatkoztak, hogy rendbe fogják hozni a teljes szerkezetet.

UPDATE!

A nagy sajnálkozás után úgy döntöttem, hogy 2022-ben szeretném a felújított Notre Dame előtt ünnepelni a harmincadik születésnapomat egy utcabál formájában, ahová szeretettel várok mindenkit, legyen az családtag, barát, ismerős, olvasóm, de még az ellenségeimet is.

2 gondolat “A Notre Dame-i tűzvész, és a migránsok” bejegyzéshez

 1. Csak tudnám, hogy most mi a fenéért sajnáljátok ennyire szegény franciákat. A templomuk elveszítette a tetőszerkezetének két harmadát. Közel száz éve pedig Magyarország a területének ugyanekkora részét ezek miatt a retkes csigazabálók miatt. Azoknak küldtök segítséget, akik megnyomorították a hazánk jövőjét???

  Kedvelés

 2. Akik migránsoznak, azok elhamarkodottan ítélnek. Még az sem biztos, hogy szándékos gyújtogatás volt-e (a dolgok jelenlegi állása szerint nem!), de ők már azt is tudni vélik, hogy igen, és migránsok voltak…

  Trianonnal meg nem függ össze ez a dolog. Nagyon sajnálatos és szégyenletes, ami Trianonban történt, és valóban a franciák felelősek érte, de nem a mai, hanem az akkori franciák, akikből már talán nem is él senki. Legalábbis olyan biztos nem, aki akkor nagykorú, döntésképes személy volt.

  Mindkét vélemény, a migránsozás és a trianonozás is konkrétan háborús uszítás. Ennek nincs helye, ha ekkora kár ér egy műemléket.

  Én ugyan nem vagyok vallásos, franciául sem tudok, nem is jártam még ott (sőt, egyáltalán külföldön sem), de tényleg nagyon értékes épület rongálódott meg. Kár a műemlékért. Ezért most sajnálom a franciákat.

  Amúgy 2022. nagyon optimista becslés az újjáépítés időpontjára. De legyen igazad!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s