Egyre több elmélet, és egyre kevesebb gyakorlatiasság.

Sziasztok!

Elérkeztünk hát az iskolákban a tavaszi szünet első napjához. Igaz, több olyan intézmény is volt, ahol már tegnap sem mentek a diákok de hivatalosan a ma nap nyitja meg a tavaszi szünetet. A tavaszi szünet a 2000-es évek elejétől, amióta megjelent mellette az őszi szünet, egyre rövidebbnek érződik, és a nagypéntek ünnepnaposítása óta még egy nappal kevesebb a tavaszi szünet.

A napokban pont a nyelvsuliban beszélgettünk a német kolléganővel, aki tavaly szintén középiskolában tanított, hogy hatalmas problémák vannak a köznevelésben. Ebbe beleértve azt is, hogy a hosszú évek alatt milyen drasztikusan változott az érettségit szerző diákok tudásszintje. Ehhez nagyban hozzájárul a heti óraszámok, és a megtanulandó tananyag mennyisége is.

Évek óta azt veszem észre, hogy az iskola semmi másról nem szól, hogy a diákok torkán minden évben toljuk le a torkukon a tömérdek tananyagot, amiből vagy megjegyeznek valamit, vagy sem. Ezen kívül tömérdek házi feladat otthonra, hogy még véletlenül se a pihenésről szóljon az otthonlét, vagy hogy a gyerek-szülő kapcsolat ne az idegeskedésről és a feszültségről szóljon. Mindezt megkoronázzuk azzal, hogy a diákokat teleszórjuk egyesekkel, ha azok nem készítenek házi feladatot, ezzel elvéve a maradék kedvüket is a tanulástól.

istock_000010339765large-694a48df007ca25e7f11e0a4365c81cbcb47575b.jpg

Manapság a tanítás egyre inkább arról szól, hogy minél több érettségist állítsunk ki az érdekében, hogy az iskoláknak ne legyen rossz híre, és a sikeres érettségi bizonyítványok kiállításával javítsák a saját statisztikájukat. Ez érdekében egyre több iskola enged olyan diákokat érettségizni, akiknek a tudása messze nincs ott, hogy azt tisztességesen végig tudják csinálni. Sőt sok esetben rengeteg olyan diák van, akik ezt nem is akarják, csak bejárnak az iskolába, mert vagy tankötelesek, vagy mert a szülők elvárják. Ebben az esetben mindig azt a néhány diákot sajnálom, akik tényleg akarnak is valamit.

Ezek ellenére, én mindig próbálom a saját módszereimmel motiválni, még azokat a diákokat is, akik esetleg nem is akarnak mit kezdeni magukkal. Nekem nem azért fontos a sikerük, hogy az én statisztikám legyen jó, hanem azért, mert egy időben én sem tudtam, hogy mit kezdjek magammal, és egy nagyon jó tanárom, aki ma már a főnököm, megmutatta az angol nyelv szépségeit, meg azon kívül, hogy a tanítás lehet szép, és jó is, ha nem hagyjuk magunkat bekorlátozni a köznevelés kalodájába.

Manapság az iskolák szinte gyárként funkcionálnak. Jönnek a diákok, leadjuk a tananyagot, aztán irány az érettségi, lényegtelen, hogy milyen tudása van valakinek. Én ezt nem szeretném tovább csinálni, és ennek lesz is idén egy következménye, amiről, majd egy kicsit később fogok mesélni. Az lenne a lényeg, hogy ne csak a száraz lexikális tananyagot toljuk le a diákságnak, hanem próbáljuk gyakorlatiassá, érdekessé tenni az órákat.

Ami pedig a legfontosabb lenne, hogy tanárok vagyunk, és nem börtön őrök, vagy gyári műszakvezetők. Nekünk nem csak az a feladatunk, hogy büntessünk, hanem, hogy utat mutassunk, motiváljunk, azt pedig nem az állandó fegyelmezéssel érjük el. Azzal legtöbbször, csak a diákok utálatát vívjuk ki. Sok kolléga szerint nem jó, hogy nekem túlságosan is közvetlen a kapcsolatom a diákjaim, de abban is biztos vagyok, hogy nem fognak a hátam mögött bemutatni, és elküldeni a halál faszára. Ha bajuk van velem, akkor azt szemtől szembe meg szokták mondani.

Továbbiakban sem szeretnék azzal a poroszos módszerrel tanítani, mint amit a társadalom elvár tőlünk, tanároktól.

Egy gondolat “Az én középsulim #20 – A diákgyár” bejegyzéshez

  1. Én soha nem lennék tanár, mert az osztályzáshoz nem lennék elég vérszomjas, de szerettem volna, ha ilyen tanáraim lettek volna. Arra a következményre meg kíváncsi vagyok.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s