Mit engedek, és mit nem egy tanórán.

Sziasztok!

Örömmel írom a legújabb részt ebben a cikksorozatomban. Lassan egy éve lesz, hogy elkezdtem, szinte hihetetlen, hogy milyen gyorsan eltelt ez a tanév is. Illetve még nem telt el, mert még közel sincs itt a vége, de már számolom vissza a heteket. Már csak 7 hét van hátra az utolsó kicsengetésig, és ebben még lesz egy május elseje most szerdán, majd utána levő héten egy háromnapos érettségi szünet, utána júniusban pedig egy pünkösdi hosszú hétvége. A tanév lezárásával ez a cikksorozat is véget fog érni.

Most pedig nézzük meg, hogy az én óráimon miket szabad, és miket nem. Mielőtt belevágnánk, csak annyit mondok, hogy semmi olyat nem tiltok meg a diákjaimnak, amiket én magam sem tudok betartani.

building-ceiling-classroom-373488

WC-re járkálás

Ez egy örök vita a tanárok körében, hogy ki kell engedni a diákokat az óra alatt wc-re, ha kell, vagy ki kell várniuk az óravégi csengetést, és csak akkor mehetnek ki. Középiskolában én úgy gondolnám, hogy minden diáknak tudnia kéne úgy beosztani a szünetben a szabadidejét, hogy olyankor intézze el folyóügyeit. Ennek ellenére természetesen előfordul, hogy az óra közben jön meg az “inger” és olyankor menni kell. Ezen kívül bármilyen egészségügyi oka is lehet a sűrű kijárkálásnak. Pár éve nekem is volt egy daganatom, ami nyomta a hugyhólyagom, ami miatt kénytelen voltam 1-1 alkalommal én is otthagyni az órát. Szerencsére gyakran nem akarnak kijárkálni, így, ha néha-néha kikéredzkednek, akkor kiengedem őket, de mindezt angolul kell kérniük.

Étkezés

Talán az egyetlen olyan dolog, amit szinte egyáltalán nem tűrök meg az óráim alatt. Ahogyan a wc esetén is leírtam a középiskolásoknak már rendelkezniük kéne azzal a képességgel, hogy az óraközi szünetekben oldják meg az evészetet is. Egy kicsit itt a szülőket is hibásnak tartom, mert nem figyelnek oda eléggé a gyerekeik étkezési szokásaira. Több olyan diákom is van, aki otthon nem reggelizett, és ezt az első órán, iskolába beérve akarja megtenni. Erre nagyon maximum azt az 5 percet engedem meg, amíg az óra elején beírom az elektronikus naplót, de utána mindenkinek el kell rakni a kaját. Miközben órát tartok, én sem eszek, és úgy gondolom, hogy illik ilyen módon megadni egymásnak a kölcsönös tiszteletet.

Ivászat

Nem félreérteni! 😀 Nem alkoholizálásra gondoltam, bár ez az Alapyban nem is olyan elképzelhetetlen egyesek esetében. Az evéssel ellentétben az ivást egyáltalán nem tiltom meg. Én magam is mindig egy kisüveges vízzel járok be órát tartani, mert marha sokat beszélek, ezáltal hamar kiszárad a szám, és szükséges, hogy néha-néha kortyoljak egy kis vizet. Az osztályban is mindig próbálom mindig azt tanítani, hogy nem szükséges mindenféle hangeffektusokkal, szürcsölve szlapálni. Meg lehet azt oldani szépen, és diszkréten úgy is, hogy senki ne vegye észre. Az energiaitalt ellenzem!

Rágózás

Erről már írtam korábban egy teljes cikket, amit ide kattintva érhetsz el, és olvashatsz. Ha nincs kedved elolvasni, akkor ide is leírom röviden, hogy engem egyáltalán nem zavar egy diák rágózása, amíg az nem zavarja meg a rendet. A rágóguminak a fő funkciója a fogak étkezés utáni tisztítása, és a friss lehelet biztosítása. Mindezt nekünk tanároknak kell elmagyaráznunk, ha már otthon a szülők nem teszik meg.

Okostelefon használata

Ez egy igencsak megosztó dolog a tanárok között, hogy hagyjuk-e, vagy sem, hogy a diákok használják a telefonjaikat arra, hogy abba jegyzeteljenek. Én személy szerint maximum ezt laptopba engedném, de középiskolában nem erőltetném még annyira. Meg is indoklom, hogy miért. Rengeteg olyan diák van, akik írásproblémákkal küzdenek. Vagy nem tudnak folyóírással írni (ahogyan én sem), vagy nagyon lassan írnak, vagy csak szimplán nem szeretnek kézzel írni. Ezzel az egésszel csak annyi a szépséghiba, hogy az írásbeli érettségin nincs lehetőségük arra, hogy számítógépen, vagy mobiltelefonon dolgozzanak, ott csak kézírással oldhatják meg a feladataikat.

Szerintem a mi iskolánkban a diákok még nem értek meg arra, hogy az okostelefonokat bevonjuk a tanításba. Én megpróbáltam, de a közösségi alkalmazások használata nagyon elvitte őket a feladat megoldásától. Azóta másképp próbálom színesebbé tenni az óráimat. Ha dolgozatot írnak, akkor pedig a puskázások elkerülése végett ki kell rakniuk a készülékeket a tanári asztalra, ahonnan az óra végén elvihetik. Ha az órán nem értenek valamit, akkor azt meg tőlem kell megkérdezniük, és nem kiguglizni. Úgy gondolom, hogy azért lettem angoltanár, hogy az esetleges kérdésekre tudjak nekik válaszolni.

Puskázás

Igen, jól látjátok, hogy a listámban szerepel a puskázás. Alapjáraton én minden órán úgy tanítok, hogyha valaki nem ért valamit, akkor azt addig magyarázom, amíg azt meg nem érti. Csomó gyakorlati, és szóbeli példát használok fel, azért, hogy tudja mihez kötni és emlékezzen rá. Emiatt minden osztályomnak elmondom, hogy nagy ritkán, amikor számonkérés van, akkor nem tűröm el a puskát, hanem inkább akár messengeren írjanak késő este, és akkor elmagyarázom.

A karrierem során mindössze három alkalom volt, amikor előfordult a puska. Legelőször azért, mert a gyerek lusta volt, és sem órán, sem otthon nem volt hajlandó tanulni, és ezért a könyvből összecsapott magának valamiféle kis gagyi puskát, amiben még nagyobb hülyeségek voltak, mint amit saját kútfőből tudott volna. Második alkalommal a diákom nagyon sokat készült, de olyan kishitű volt, hogy készített magának egy kétoldalas A4-es méretű “dolgozatkiegészítést”. Olyan szuper módon összeszedte a dolgokat magának, hogy nem volt szívem egyest adni neki. Látszott rajta, hogy szépen készült. Harmadik alkalommal pedig egy nagyon szűkszavú visszahúzódó tanítványomnál fordult elő. Ő a későbbiekben szóban felelt nálam, így ő sem kapott rossz jegyet.

Amúgy a diákság nagy része mag szokta jegyezni, hogy a tanárok is puskákból tanítanak, mert a legtöbben papírról, vagy tankönyvből tartják az órát. Szerintem ez alapjáraton nem is számít puskának, hiszen egy tanár, egyben egy előadó is, aki nem feltétlen azért használ papírt, hogy onnan lesse mit kell tanítania, hanem az egy óravázlat, ami abban segít neki, hogy milyen sorrendbe építse fel magát az órát. Én sosem használtam óravázlatot, ezekben az adminisztratív dolgokban mindig is renitens voltam. Tanmenetet sem írtam a tanév elején. A nyelviskolai munkám után fel tudom úgy építeni az óráimat, hogy ne kelljen hozzá a papír.

Cigaretta, drog, alkohol, tiltott eszközök

Mint már több cikkemben is említettem, egy eléggé problémás iskolában vagyok óraadó tanár, ahol a drogok, és az alkohol is gyakran megfordul. Bár nem szeretünk erről beszélni, de nem szabad elbagatelizálni ezeket. Általában a kilencedik évfolyammal szoktak lenni a legnagyobb gondok. A gólya osztályok minden évben nagy létszámmal startolnak. Idén az én kilencedikes osztályomban is majdnem negyvenen voltak.

12657185_10204459081237703_2352237011300119227_o

Sokfajta diák megfordul egy ilyen osztályban, és nem könnyű velük együttműködni. Drog, pia, cigaretta mindig központi téma a beszélgetésekben. Pár hete pedig egy elektromos sokkoló is előkerült az egyik gyerek táskájából. Én egy eléggé laza és renitens tanárnak tartom magam, és amint valamit meglátok, akkor első alkalommal szépen megkérem az illetőt, hogy rakja el úgy, hogy többet ne lássam meg. Mindaddig diszkréten kezelem ezeket a dolgokat, amíg a figyelmeztetésem után tényleg eltüntetik a hülye cuccaikat. Viszont, ha már egymást fenyegetik, mondjuk a sokkolóval, akkor már én is kénytelen vagyok az iskola vezetői felé jelezni a dolgokat. Engem még nem bántottak, de meg is mondtam nekik, hogy közfeladatot ellátó személynek minősülök, és, ha engem megsokkolnak, akkor nagyobb büntetést kapnak, mint normál esetben.

Huh, azt hiszem egy kicsit hosszúra sikerült ez a cikk annak ellenére, hogy csak egy kis szösszenetet szerettem volna megosztani. Egyelőre annyit tudok ígérni, hogy ebből a sorozatból lesz még néhány rész. Az utolsó június 15-én, az utolsó tanítási napon fog érkezni, ahol egy őszinte tanári vallomással fogok jelentkezni.

Véleményeiteket a komment szekcióban tudjátok megosztani a cikk alatt, vagy a facebookon a megosztásnál. 🙂

2 gondolat “Az én középsulim #21 – Evés, ivás az órán” bejegyzéshez

  1. Jól összeszedted a lehetséges problémákat, és egyetértek azzal, hogy mit szabad és mit nem. Látszik, hogy teljes értékű emberként kezeled a tanítványaidat.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s