Ballag már a vén diák, meg a még vénebb tanár. 

Sziasztok!

Ezen a hétvégén országszerte minden középiskolában megtartották a ballagási ünnepélyeket. Így természetesen a komáromi Alapy sem maradhatott ki. Nálunk tegnap délután volt az ünnepség. Mindenki nagyon csinos volt, sok szülő, hozzátartozó, és barát jött el a végzős diákjaink búcsúztatójára. Egy kicsi izgalom természetesen volt az időjárás miatt, hiszen a nem túl hosszú, mindössze fél órás búcsúztató alatt szinte mind a négy évszak időjárása megjelent.

Az idei év nekem is egy kicsit vízválasztó. Az első olyan évem, amikor végzős szakiskolai osztályban tanítottam, így a tanítványaimmal együtt én is egy kicsit elballagtam, és útjukra engedtem őket. Számomra ez az osztály mindig is kicsit különlegesebb volt. Ők azon osztályok egyike volt, akiket elsőnek taníthattam, amikor az Alapyba kerültem tanítani. Ők akkor mindössze kilencedikesek voltak, és év közben vettem át a tanításukat, szóval a fogadtatásom nem volt egyszerű. Majd úgy alakult, hogy a tavalyi tanévben megint más tanította őket, mert akkor még csak arról volt szó, hogy mindössze csak arra a három hónapra maradok az iskolában, amíg szükséges, és nem találnak egy főállású angoltanárt.

Majd úgy alakult, hogy 2018 augusztusának a végén ismét felkeresett az iskolánk igazgatója Zsidi Henriett, hogy legalább hetente 10 órát, de ha van kapacitásom, akkor még többet be kéne vállalnom. Örömmel mentem vissza, és a legelső kérésem annyi volt Heni felé, hogy adja nekem a 11.b osztályt, hiszen nem voltunk ismeretlenek egymásnak. Szeptember második hetében, amikor visszajöttem Finnországból örömmel fogadtuk egymást, és többen megörültek, hogy egy év kihagyás után visszatértem hozzájuk.

Kilencedikben sok-sok súrlódás mellett egy jó évet zártunk, és most, hogy tizenegyedikesek voltak, az egyik legkedveltebb osztályommá váltak. Mindig szívesen mentem be hozzájuk órát tartani, sokat beszélgettünk.

Most egy kicsit fura lesz, hogy hétfőtől hozzájuk már nem kell menni, de ez az élet rendje. A tanárok (jobb esetben) maradnak, a diákok pedig tanulmányaik végeztével elhagynak minket, hogy a nagy betűs életet tapossák tovább.

Az utolsó tanóránk egy kicsit rendhagyó volt. Őszintén szólva sosem tartottam olyan nagyon formális tanórákat egyik osztályomnak sem. Próbálom azokat a dolgokat alkalmazni, amiket Finnországban láttam. Sosem éreztettem a diákjaimmal, hogy én csak azért lennék felsőbb rangú, mert én vagyok a tanár. Mindig fontos volt, hogy ők mit gondolnak, és ezt kértem is minden alkalommal, hogy mondják el nekem.

Szóval az utolsó órán leültünk a padokba, és beszélgettünk egy jót. Megvitattuk az osztálytablót, amire az ő kérésükre fel is kerültem, és ezen kívül megajándékoztak egy üveg Tokaji borral megköszönve a tanévet. Ez az a ritka esetek egyike, amikor elfogadom az ajándékot. Nagyon jól esett, hogy gondoltak rám, és az is, hogy személyesen hívtak meg a ballagásukra. Ezek miatt a pillanatok miatt éri meg tanítani. Mármint nem az ajándék bor, hanem a kedves szavak miatt. Sokat jelent számomra, hogy megbíznak bennem. Én ezentúl is, ha szükségük van rá, akkor szívesen segítek nekik. A legtöbbjük felvett ismerősnek a Facebookon, és ezúton is üzenném nekik, hogy bármikor írhatnak, ha szeretnének tanácsot vagy segítséget kérni. Az utolsó óra alkalmával pedig jelképesen pertut ittunk, ezáltal is szimbolizálva a felnőtt élet kezdetét.

Minden szakmai vizsga előtt álló tanítványomnak sok-sok szerencsét kívánok a megmérettetésekhez. Sikert nem kívánok, mert ugye tudjuk, hogy akinek sikere van, azt visszatapsolják. 😀 Mindent bele fiúk, lányok!!!

A saját ballagásomról most inkább nem mesélek, az érettségijeimről, meg pláne, az majd egy újabb epizód témája lesz. Addig pedig nézzük meg, hogy én milyen fejjel virítottam a tablókon először diákként, majd tanárként. Az biztos, hogy a nagyon beállított képek nem tesznek jót nekem. 😀 Az első kép 2010-ben, a második pedig 2019-ben készült.

page.jpg

Egy gondolat “Az én középsulim #22 – A ballagás” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s