Avagy hogyan éltünk és informálódtunk a világháló elterjedése előtt.

Sziasztok!

Szokták mondani, hogy májusi eső aranyat ér, igaz most éppen nem esik az eső, de a napokban annyi csapadékkal találtuk magunkat szemben, hogy kialakult a házunkban a Garay medence. Még mielőtt arra gondolnátok, hogy valami új földrajzi képződményre gondolnék, el kell hogy oszlassam az illúzióitokat. Mindössze annyi eső esett, hogy a házunk közepén a csatorna nem tudta ezt a mennyiséget befogadni, és ott szépen megállt. Na, de mikor essen az eső, ha nem májusban.

Többen kérdeztétek, hogy ennek a minisorozatnak mikor jön a következő része. Amire a választ most meg is kaphattátok, MOST érkezett el ez a pillanat, hogy írjak egy következő retro hangulatú cikket, retro cuccokkal. A cikk elolvasása után kérlek titeket ne azt kérdezzétek egyből, hogy mikor jön a harmadik rész, mert azt egyelőre én sem tudom. Tudjátok, minden a hangulatomtól, és a szabadidőmtől függ.

Telefonfülkék

A telefonfülkék annyira talán nem kötődnek az internet használatának elterjedéséhez, de mégis úgy érzem, hogy meg kell említenünk ezeket a csodálatos piros (a főváros némely részén zöld) Matáv (ma Telecom) telefonfülkéket. Magyarországon a telefon-, és internethasználat kimondottan későn terjedt el az átlaglakosság körében. A szocializmus ideje alatt jórészt csak a pártfunkcionáriusok, orvosok, ügyvédek, nagy emberek rendelkeztek telefonnal. Majd a rendszerváltás után sorra építették ki a lakossági vezetékes telefonvonalakat, de még a 90-es évek közepe, vége felé is volt olyan ember, akinek újdonságnak, számított a telefon a nappaliban.

IMG_0943_1

Az internethasználatnak is hasonló volt a sorsa, csak egy pár év csúszással. Emlékszem, hogy a 2000-es évek elején csak nagyon kevés embernek volt bekötve a világháló az otthonába. Drága volt, és lassú. Nem létezett korlátlan internet, hiszen a betárcsázós internetek percdíj alapon számláztak. Sőt, ha valaki az internetet használta, akkor a vezetékes telefon megszűnt létezni.

Na de mégis hogyan kapcsolódnak a telefonfülkék az internethez? A telefonfülkék használatát kiszorította a vezetékes telefon, majd azt a mobiltelefon, és napjainkban egyre kevesebbszer használjuk a mobiljainkat a klasszikus értelemben vett telefonálásra, hiszen már mindenféle különböző chat applikáció elérhető, ami segítségével percdíj számlázás nélkül is tudjuk tartani az ismerőseinkkel a kapcsolatot, legyenek azok a világ bármely részén.

A régi telefonfülkéket napról napra számolják fel. Tőlünk a Garay utcából pár hete vitték el, az Újpesti fülkét, amiben én is pózolok a képen, pedig két hete szállították el a megszokott helyéről. Sajnos mára ezek a kis kommunikációs pontok a legtöbb esetben a hajléktalanok szállásává vált.

Kötelező olvasmányok és olvasónapló

Emlékeztek még, hogy általános iskolában mivel lehetett kínozni minket a legjobban. Vagy mi volt az a dolog, amivel a legjobban el lehetett cseszni a nyári szünetet? Na nincs meg, még most sem? Akkor segítek: OLVASÓ NAPLÓ!

Talán nem is a kötelező olvasmány volt a legborzasztóbb az egészben, vagy az, hogy olvasni kellett, hanem, hogy mindebből olvasónaplót is kellett írni. Nem volt elég, hogy borzalmasan száraz, és unalmas könyveket kellett olvasnunk, és örültünk, ha a végéra értünk, még utána is bogarászni kellett a kis információkat, ahhoz, hogy kész legyen az “élménybeszámoló”. Na meg ugye, ami kötelező, azt sosem szeretjük. Mindezeket úgy mondom, hogy amúgy imádok olvasni.

neska_bat_irakurtzen.jpg

Az internet megjelenése azért már sokkal jobban megkönnyíti a diákok helyzetét. Igaz, hgy a Wikipédia nem minden esetben tartalmaz megbízható információkat, mert azt is emberek írják, de egy beszámoló elkészítéséhez sokkal könnyebb ez az út, mint a könyvből kibogarászni a részleteket. Ezen kívül pedig, aki nem akarja megvenni a könyvet, a legtöbb kötelező olvasmány elérhető online, amiket e-book készülékekre fel lehet tölteni, és bármikor olvasni.

Amíg nem volt minden információ elérhető online sokszor egy könyv miatt akár több könyvesboltba is kénytelenek voltunk elmenni, vagy különböző könyvtárakban érdeklődni a könyv meglétéről.

Játszóterek

Mi lehet az, amit egy ilyen cikkből nem lehet kihagyni, és szerves része volt az internetmentes életnek? Hát persze, hogy a játszóterek. Akár a fővárosban, akár kisebb-nagyobb vidéki városokban a gyerekek, és a gyerekes anyukák legkedveltebb közösségi helyszíne a játszóterek voltak. Hinta, mászóka, csúszda, na meg a homokozó tele piszokkal, és kutyaszarral. 😀

fortepan_141364.jpg

A kisebbek a homokózóban és a játékokon foglalták el magukat, a nagyobbak már matricákkal, kártyákkal sefteltek. Én egy eléggé magamba forduló, antiszociális kisgyerek voltam, magamtól sosem jártam le a játszóterekre, de mindig irigykedve figyeltem azokat a gyerekeket, akik ott bandáztak.

A régi játszóterek közel sem voltak biztonságosak, de mégis volt egy hangulata az egésznek. Az én kedvencem az a homokoz volt, ami autógumikkal volt körberakva. Imádtam azokon átlépkedni, ugrándozni. A hinta alatt vagy fű, vagy aszfalt volt. Ha estünk, akkor nagyot estünk, sokszor még a mentőket is hívni kellett, ahogyan ezt a Szomszédokban láthattuk annak idején a száguldozó Mágen doktorral. 😀

Ezek a játszóterek az EU-ba lépéssel együtt szépen lassan felszámolásra kerültek. A fémet felváltotta a fa, az aszfaltot pedig a rekortán. Ilyen régifajta játszótereket már csak nagyon ritkán láthatunk régebbi lakótelepek közelében.

Ahogyan írtam nem voltam egy nagyon bandázós gyerek, de azért örülök, hogy én még ilyen játszótereken üthettem el az időmet, és annak is nagyon örülök, hogy nem a négy fal között voltam bezárva egy számítógép elé leültetve.

A számítástechnika, és az internet mindennapjaink meghatározó része lett. Ha ez nem lenne, akkor én sem tudnék most cikket írni nektek, vagy a fotóimat megosztani a Facebook oldalon. Ennek ellenére néha azért szeretek kiszabadulni a négy fal közül, és saját szememmel is megcsodálni olyan dolgokat, amiket korábban, csak a Google segítségével találtam meg.

A mai részbe ennyi fért bele. Nektek milyen emlékeitek vannak. Tudjátok, hogy hol lehet kommentelni. 😉

Egy gondolat “Élet internet nélkül #2” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s