A gazdagréti Batman, a Kutya, meg az ország Julcsikájának kalandjai.

Sziasztok!

Képzeljétek el, nagyon benéztem a mai őrarendem, és kiderült, hogy a nyelvsuliban csak 16:00-kor kezdek, ezért úgy döntöttem, hogy megörvendeztetlek titeket mégegy cikkel ma, de amilyen hangulatom van, lehet, hogy ma még egy harmadikat is kaptok, de ezt még nem igérem előre.

Múlt héten indítottam el az új rovatomat, ami a Retro TV címet viseli. Itt olyan korabeli televíziós műsorokról írok nektek, amire még én is emlékszem. Az első, bevezető rész a Vágó István és Brunner Márta által vezetett Mindent, vagy Semmit tudás alapú vetélkedő volt. Mára egy örök klasszikust választottam, ami a 2000-es évek közepe óta reneszánszát éli. Ez pedig nem más, mint a Szomszédok.

Mindannyiunk számára kedves, vagy kevésbé kedves emlékek jutnak eszünkbe, amikor erre a kis szériára gondolunk. Egy biztos! 1987 és 1999 között minden második csütörtökön az emberek családostulm barátostul beültek a TV elé, és nézték magyarország első, és egyetlen folytatásos teleregényét. Ez volt nekünk a magyar Dallas.

22e99836fa70ead1e64ba2d4b680bd86.jpeg

Amúgy a Szomszédok eredeti sugárzásáról nem sok emlékem van, mert én 1992-ben születtem, és a későbbiekből is, csak halovány emlékeim vannak, hogy a szüleim, és nagymamám nézik éppen. Na meg arra emlékszem, hogy egyszer amikor vonattal mentünk Budapestre, az állatkertbe, akkor a vonatból anyukám mutatta azt a házat, ahol a Szomszédokat forgatták. A teljes szériát már csak a 2007-es ismétlés során sikerült látnom, de azóta is vannak ikonikus jelenetek, amiket a Youtube-on néhga meg- megnézek. Mint például ez is:

0

Nekem amire lett tízezer forintom, addigra már a Windows 8.1 is kijött, és a Win 95-öt már nem is lehett kapni. 😀

A teleregényt 1987-ben kezdték el sugározni, és, ha jól tudom mindössze 6 epizódot rendeltek belőle először, de olyan népszerű lett, hogy egészen 1999. december 31-ig a műsoron volt. Akkor anyagi fedezet hiányában levették a képernyőről. Az utána levő években még beszéltek folytatásról, de ez már nem következett be.

A sorozat három gazdagréti család életét mutatja be, akik egy emeleten laknak. Ők a Vágási, a Takács, és a Mágenheim család. A Szomszédok azért volt egyedi, mert mindig aktuális dolgokkal foglalkozott, és nem egy teljesen fiktív világot mutatott be. A nézők ténylegesen azt érezhették, hogy ezek a szereplők akár a szomszédaik is lehetnének.

A Vágási család tipikus régi magyar sztereotípián alapszik. A gazdag családból származó, frissen végzett pedagóguslány, és az állami gondozásban felnőtt, nyomdász szerelme, akik a gazdag szülők akarata ellenére házasodnak össze. Természetesen a gazdag szülők kiutagadták az egyszem lányukat, amiért az rangon alul ment férjhez. A történet haladtával a morcos szülők megenyhülnek, megkedvelik Jutka lányuk élete szerelmét, Ferit, aztán boldogan örvendeznek a kis Matyikának.

20140808szomszedok

A család tartozéka még Janka néni is, aki mindig a legváratlanabb pillanatokban, többnyire vacsora időben jelenik meg, és megissza Feri esti söröcskéjét. Feri bosszúból pedig nem rakja be Janka néni husát a számítógépbe, amikor az lefagy. Vágási Feriért csak úgy döglöttek a nők, de ő mindvégig kitartott Jutka mellett, és a Gazdagréti Batman címet birtokolva mindig megmentette a segítségre szoruló ártatlanokat.

Képtalálat a következőre: „janka néni”

A Mágenheim család is a sorozat elején frissen költözik be a Lantos utcai lépcsőházba.  A mentőorvos és kozmetikus páros, akik akkor még egyetlen Julcsika névre hallgató gyerekükkel 13 évnyi kuporgás után költöznek el a belvárosi albérletszobájukból. Igazi minőségi fejlődésen mentek át, hiszen az egyszobás albérletből, egyből az emelet legnagyobb, négyszobás lakásába költöztek be. Talán ők voltak az a család, akik többet veszekedtek, mint, hogy harmóniában éltek volna. Mágenheimné Juli volt talán a sorozat legnegatívabb karaktere. Minden második évben beújított egy szeretőt, és soha semmi nem volt jó neki. Mágen doki, meg a nagy fehér szent, aki soha nem fogadott el hálapénzt a betegeitől, és inkább büszkén halt éhen, minthogy feladta volna az elveit. Azért őt sem kellett félteni, mert amíg Julikánál a lovagok sorakoztak, addig Ádámkánál a csinosabbnál csinosabb fiatal pipik. Ha éppen nem rosszban voltak, akkor éppen gyereket vállaltak, idővel így bővült négytagúra ez a család. Julikánál talán Julcsikának volt több lovagja az évek során.

380.jpg

A Julcsikát megformáló Ábel Anita a képernyőn, a nézők szeme láttára lett kislányból, komoly felnőtt. A színésznő, az elmondása szerint, erre a korszakára annyira nem szívesen tekint vissza. De számomra érthető is, hiszen senki sem nézi vissza szívesen a gyerekkori önmagát. A családhoz tartozik még a bölcs tyúkanyó, aki Etus névre hallgat. Ő a menő nagymama, aki autókat, és internetet vásárol a családnak. Sőt, még egyszer Julcsival és az aktuális lovagjával diszkózni is elment.

A Mágen családhoz kapcsolódik mág Gábor Gábor, aki egy hatalmas alakja volt a sorozatnak. Folyamatosan cigizett, falta a nőket, és élte az életet. Egy igazi életművész volt, aki hol sikeres volt az üzletben, hol belebukott a vállalkozásaiba.

Képtalálat a következőre: „koltai jános”

A Takács család talán az egyik legszerethetőbb, és legpozitívabb család volt az egész történetben. A frissen nyugdíjas házaspár, akikkel az unokájuk is együtt, él az M0-ás körgyűrű építése miatt kényszerültek elhagyni a kis kertesházukat. A Komlós Juci által megformált Lenke néni egy tipikus nagymama, aki mindenről tudni szeretne, és nem tud munka nélkül élni, így nyugdíjkiegészítésként a helyi közértben, majd egy maszek kisboltban dolgozik. Zenthe Ferenc Taki bácsit formálta meg, aki szintén nem bírt nyugdíjasként megülni, és pihenni, így belevágott a legális taxizásba.

16927492_021f8f212508ad3da0ac1e6c912308f7_wm.jpg

Az unokájukat Niski Almát, Fehér Anna játszotta. Alma sokáig kereste önmagát. Dolgozott idegenvezetőként, légiutaskísérőként, egy ideig újságíró is volt, majd a legvégén gyerekkori barátja presszójában kötött ki pincérnőként. A történet előrehaladtával felbukkant egy erdész is, Szelényi János, akit nem más alakított, mint Trokán Péter. Ősszeházasodtak, elváltak, majd megint összejöttek. Ők sem a hűségükről voltak híresek. János repertoárjában megtalálható volt az építész Erika, a vérestollú Stefi, na meg a műlovarnő Helgácska. Almának a Jánossal való különtöltött időre csak a teniszkirály SándORR jutott.

Képtalálat a következőre: „szomszédok”

Természetesen a főszereplőkön kívül rengeteg neves mellékszereplő is megjelent még. Említhetném itt Máriáss Józsefet, aki a sorozat első felében Bőhm volt, a közös képviselő, akitől a tisztséget Kutya úr vette át, azaz Raksányi Gellért. De nem szabad megfeletkezni a ház operaénekeséről Sümeghyről sem, akit a való életben is operaénekes Palócz László személyesített meg. Róla azt kell tudni, hogy a kezdetekben egy örökké rosszkedvű, akadékoskodó szomszéd volt, majd ahogyan haladt előre a sztori a karakter “megjavult” és kedves lett. Ezt Palócz László kérte Horváth Ádám rendezőtől. A sorozat utolsó két évadában jelent meg egy másik színfolt a Lantos utca életében. Ő volt Kerei, mindenki adótanácsadója, akinek soha nem volt jó semmi, és folyamatosan feljelentésekkel fenyegetőzött. Őt Édess Béla alakította.  Szeretném itt még megemlíteni személyes kedvencemet Botár Endre művész urat, akinek a sorozat alatt nem derült ki a neve, de a karakteréből adódóan az Index fórumon, csak Pattogiként emlegették. Ő volt a másik karakter, aki folyton mérgelődött, de rajta mindig csak nevetni lehetett.

Képtalálat a következőre: „szomszédok”

Szerintem annak idején azért lehetett ilyen népszerű ez a sorozat, mert igazi színészeket szerepeltettek benne, és nem rugaszkodott el a mindennapok történéseitől.

Egy pár éve, még én is elmentem a Gazdagréti lakótelepre egy fotós munka miatt, és ha már ott jártam készítettem egy sorozatot a forgatási helyszínekről is. Természetesen a lakásokba nem jutottam be, hiszen a sorozat befejezése után ezeket eladták, és magánszemélyek vették meg.

A sorozatnak máig nagy kultusza van hazánban. Szinte minden évben szerveznek vezetett túrákat a lakótelepen, ahol csoportosan be lehet járni az ikonikus helyszíneket.

Kezeket fel, aki még emlékszik a Szomszédokra, és nézte is. Emlékeiteket, véleményeiteket hagyjátok meg a cikk alatt egy komment formájában. 😉

Egy gondolat “Retro TV #2 – Szomszédok” bejegyzéshez

  1. Én 1980-ban születtem és néztem. Jó kis sorozat volt, még ma is lenne mit mondani vele. Mi lehet igaz abból, hogy azt a lakótelepet a sorozat kedvéért építették? Egyszer hallottam egy ilyen pletykát, még akkor, amikor ment a sorozat, de már nem tudom, mikor és kitől. (Ha esetleg nem igaz, miért mondhatott ilyet, aki mondta, vagy mit érthettem félre?)

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s