Mert, mint tudjuk: Minden jóra fordul! 

Sziasztok!

A hullaüzemmód napok óta be van kapcsolva nálam. Már alig várom, hogy végetérjen a tanév, és csak a nyelvsuli maradjon, hogy egy kicsit végre tudjak pihenni is. Tegnap egy nagyon kedves ismerősöm meg is kérdezte, hogy dögrováson vagyok-e, hogy ennyire nincs új cikk. 😀

Viszont most van új cikk, mert elérkeztünk a Retro TV rovatom harmadik részéhez, ami egy korabeli ikonikus televiziós játékműsorról fog szólni. Ez pedig nem más, mint a Szerencsekerék. Eredeti címén a Wheel of Fortune 1975-ben indult el az Egyesült Áéllamokban, majd a felhasználási jogokat több ország is megvette.

A rendszerváltás előtt minimális esély volt rá, hogy bármilyen nyugatról érkező televiziós műsor jogait megvásárolja Magyarország, így lehetett, hogy a 80-as évek végén az MTV képernyőjén elindult a Kerékbár, Vágó István műsorvezetésével. Őszintén szólva, én ezt a prototípust már csak a Youtube rejtett bugyraiból ismerem, mert az én gyerekkoromban már javában a rendszerváltás utánra tehető. A műsorban csini koktélok mellett kellett feladványokat megfejteni úgy, hogy mellette a játékosok kipörgettk a nyereményüket. Olyan tipikus kicsit sárga, kicsit savanyú, de mégis a miénk.

1993-ban viszont megérkezett a “megváltás”, a Magyar Televiziónak sikerült megvenni a jogokat, és útjára indulhatott az igazi szerencsekerék. A műsornak két állandó műsorvezetője volt, akik heti rotációban váltották egymást. Ők Gajdos Tamás, és Klaussmann Viktor voltak.

Képtalálat a következőre: „gajdos tamás klausmann viktor”

Rajtuk kívül nem szabad megfeledkezni a táblánál mindig szépen, egyenestesttartással, arcára varrt mosollyal ácsorgó Prokopp Dóráról sem, aki szép karriert futott be a betűforgató “kislány” szerep után.

17645320_1066158_8abf0642cde5fded262b2afd7a00fe61_wm

Az idő előrehaladtával a magyarok egyik legkedveltebb televíziós játékává vált, és az emberek java alig várta az estét, hogy kezdődjön a Szerencsekerék. Ez volt az a műsor a kezdetekben, ahol készpénzt egyáltalán nem lehetett hazavinni, hanem a nyertes kör után egyből el is kellett költeniük. A műsor összesen három körből állt, amik után három különböző kirakatból lehetett választani különféle kacatokat.

Bocsánat, de nem tudok rá mást mondani, hiszen ezek mind olyan nyeremények, amiket vagy megehettek, megihattak, vaggy olyanok, amik már rég a szeméttelepen landoltak.

Mindig csak az a személy vásárolhatott, aki megfejtette az aktuális kör feladványát, a többieknek a megszerzett pénzösszeg elveszett.

A Szerencsekerék 1997-ig futott a megszokott formátummal az MTV képernyőjén, majd a kereskedelmi televíziózás megjelenésével átkerül a TV2-re, némi design és szabálymódosítással. 1999-ben Gajdos Tamás elhagyta a produkciót, őt Vízy András váltotta.

Talán a már fentebb említett kereskedelmi televíziózás okozta a Szerencsekerék 2001-es végét. Elavulttá vált, senki nem akart már tárgynyereményeket, magas pénznyereményeket kecsegtető kvízműsorok jelentkeztek, amik sikeresen kigolyózták a Szerencsekereket.

Talán egy kis nosztalgiaérzés miatt 2011-ben az ATV felélesztette a Szerencsekereket. Itt már nem voltak kirakatok, pénznyereményért játszott a stúdióban levő három játékos. A kerékforgató Rácz Zsuzsi lett, az eredeti műsorvezetők közül pedig csak Klaussmann Viktor tért vissza. Mellette az első évadban Árpa Attila, a másodikban pedig Szulák Andrea voltak aa műsorvezetők. A felélesztés nem volt hosszú időtartam. Mindössze két évad készült belőle, majd lekerült a képernyőről.

Mára már csak kedves nosztalgiával tekintünk vissza a Szerencsekerékre, vagy éppen a Youtube-on nézzük vissza a régi videókat, és még mai napig keressük a választ arra. hogy hol is szeret a cápa.

Nektek milyen emlékeitek vannak? Ha szeretnétek gondolataitokat megosztani velünk, akkor azt a cikk alatt a komment szekcióban megtehetitek. 😉

Egy gondolat “Retro TV #3 – Szerencsekerék” bejegyzéshez

 1. Én 1980-ban születtem, még a Kerékbárra is emlékszem, de inkább csak a címére, a tartalmából nem sok mindent tudok felidézni. De mintha utazást is lehetett volna nyerni, legalábbis a most is fülemben hangzó főcímdal szerint:
  “Kerékbár, bár, bár, zakatol a rulettkerék,
  Kerékbár, bár, bár, ha jól tippelsz, az út a tiéd.”
  De ha nem írtad volna ezt a cikket, magamtól soha nem jutott volna eszembe, hogy ilyen műsor is volt valaha…

  A Szerencsekerékből még emlékszem a keréken látható passz, csőd és újra feliratokra is. Passznál továbbadta a játékos a játékot (tippelés nélkül), a csőd hasonló, csak még a nyeremény is nullázódott, az újra meg természetesen egy új pörgetést jelentett (ilyenkor csak az új pörgetésnél lehetett betűt tippelni). Ezeket a feliratokat nem nagyon szerették a játékosok, de mindenki szerette a betűk tudóját, a táblák forgatóját, Dórát. Ha jól emlékszem, minden műsorban így konferálták be őt. Amúgy mentőorvos, azt csinálta a műsor előtt és után is.

  Emlékszem még egy speciális feladványtípusra is, ha már nem tudtak mást kitalálni, akkor összefűztek 2 összetett szót úgy, hogy az első szó utótagja megegyezett a következő előtagjával, pl. versláb és lábujj, és feladták szólánc néven. Az említett feladvány pl. így nézett ki a táblán:
  vers-
  láb-
  ujj

  A “Tudja hol szeret a cápa” annak idején nagy poén volt, most is eszembe jutott, de már erre sem emlékeztem volna magamtól. Annak idején jó volt ez a műsor, még most is szívesen nézném, és talán még játékosnak is kipróbálnám.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s