Egy bolondos família története. 

Sziasztok!

Itt a nyár, és mondhatjuk azt, hogy már látom a fényt az alagút végén. Mármint nem a metró alagútjában járok, és a következő szerelvény lámpája vakít el, hanem kezd helyreállni az életem, és az eddig feltorlódó munkáim kezdenek szerencsére elfogyni. Ma egy különleges nap van számomra, hiszen ma töltöm az utolsó napomat a köznevelésben. Ma elbúcsúzom az utolsó osztályomtól is.

Most viszont megint egy kicsit a múltidézés vizeire evezünk, és ismét egy mára már retronak számító sorozatot hoztam nektek, ami a ’90-es évek egyik legmeghatározóbb sorozata volt, ez pedig nem más, mint az első magyar gyártású sit-com, a Família kft.

Képtalálat a következőre: „família kft”

A sorozat Gát György és Szurdi Miklós nevéhez fűződik. Az első tesztrészeket 1991-ben sugározták, majd ez után jött a hivatalos kezdés. A műsor tipikusan az amerikai sit-com műfajra építkezett. Berendezett lakásbelső, rohangáló családtagok, barátok, kecske, kiskutya, stb. Bár nekem gyerekkoromba kimondottan kedvencem volt, felnőtt fejjel be kell vallanom, hogy igencsak egy gyenge másolatra sikerült. Ettől függetlenül nem szeretem kevésbé, a maga módján megvan a bája, és legalább elmondhatjuk, hogy létezik magyar gyátású sit-com.

A Szép család életét bemutató komédia széria nyolc éven keresztül futott, majd a kereskedelmi televíziócsatornák sorozatainak kínálatával már nem tudta felvenni a versenyt, így 1999-ben végleg levették az MTV képernyőjéről. A későbbiekben kedves nosztalgiaként tekintettünk rá amikor 2004-ben megvette a sorozat jogait a Viasat 3 és ott kezdték el ismételni. 2014 környékén az M3 retrocsatorna indulásával pedig ismét visszakerült a közmédia képernyőjére.

A sorozat egy család bolondos történeteit mutatta be, ők voltak a szép család. Az anyuka szerepében Esztergájos Cecília, a férjét, Szép apukát pedig Nagy Sándor Tamás alakította. A történet szerint négy eleven gyerekük van, az örökké orvostanhallgató Ádám (Kárász Zénó), az újságírók gyöngye, Kriszta (Xantus Barbara), és az örökkön-örökké csak a csínytevéseken tevékenykedő ikerpár, Ricsi és Misi (Spáh Károly és Spáh Dávid). A házban velük él még az apai nagymama (Bod Teréz), na és a nagy lovis, és szerencsejátékos nagypapa (Baranyi László). De rajtuk kívül még epizódszerepekben feltűnnek más családtagok is, mint például Szép nagypapa (Suka Sándor), és annak második felesége, az amerikai laza pótnagyi, Debbi (Deborah Kim Javor).

Képtalálat a következőre: „família kft”

Természetesen nem csak a Szép család van mindig a központban. Kisebb-nagyobb szerepek erejéig tőbb mellékszereplő is felbukkan. Talán a legtöbbször a Kövér család (Nagy Zoltán, Dzsupin Ibolya, Juhász Illés) bukkan még fel, de rajtuk kívül sokszor láthatjuk Pitzit, akit Csonka András alakított, és ezzel a szereppel ez a becenév is rajta ragadt. A sorozat fennállása alatt még olyan nevek is megfordultak a produkcióban, mint Lóránt Lenke, Reviczky Gábor, Bajor Imre, és még sokan mások. A lista szinte végtelen hosszú.

A történet egy Budapest külkerületében található villában játszódik, aminek az alagsorában található a Szép ABC. A valójában a képernyőn látott ház csak a vágóképek elkészítéséhez szolgált. A stáb valójában nem ott forgatott, hanem egy studióban.

Kapcsolódó kép

Érdekességképpe érdemes megjegyezni, hogy annak ellennére, hogy ez egy amerikai másolatnak tűnt, azért volt egy nagy sajátossága, amit a fórumokon csak sit-com hungarikumnak hívnak. A jellegzetessége pedig az volt, hogy az amerikai produkciókkal ellentétben, itt megjelent az evés, az ételek készítése a könyhában, majd azok elfogyasztása.

Ezen kívül pedig még egy érdekesség az, hogy a sorozatot leginkább támogatók pénzéből készítették, így rengeteg termékelhelyezés szerepelt benne. Rengetegszer volt olyan, hogy egy epizódon belül elhangzott a Parmalat, a Pick szalámi, de egy alkalommal a Szép ABC még Happy Box üzletté is átalakult, csak azért, mert akkor az volt a fő szponzor.

Összességében nekem kedves emlékek jutnak eszembe erről a kis sorozatról, ha a Youtube éppen egy ezzel kapcsolatos videót dob fel. Ti hogyan emlékeztek? Néztétek akkor, amikor eredetileg sugározták, vagy már csak az ismétlésekből ismeritek? Komment szekció a megszokott helyen található. Meséljetek ti is, ne csak én. 😉

3 gondolat “Retro TV #4 – Família kft.” bejegyzéshez

 1. Ez egy jó kis sorozat volt. Van érzéked a legjobb retro műsorok kiválasztásához! Én is sokszor, sok mindennel “eddig, eddig, eddig vagyok” (így írásban nem jön át, ahogy a sorozatban mondták és mutatták, pedig nagyon tetszett, talán a legjobb, legemlékezetesebb része volt az egésznek…).

  Nyomokban még emlékszem, hogyan ajánlották az első részt a már akkor is létező műsorújságban, a TVR-7-ben. A cikk címe: Szép kis Família, majd leírták, hogy “nem kicsi, de Szép”. 😀

  Azt hallottad-e, hogy az ikrek szerepét eredetileg 1 fiúra írták? Csak aztán megjelentek a Spáh ikrek a válogatáson, és átírták miattuk a forgatókönyvet.

  Kedvelés

  1. Ha-ha ismerem a sztorit. Az egyik a szereplőválogatón megemlítette, hogy ne csodálkozzon senki, ha még egszer be fog jönni, de ezalatt az ikertestvérre gondolt, és akkor lett átírva az eredeti forgatókönyv a Spáh ikrekre. 😀

   Kedvelik 1 személy

 2. Azon gondolkoztam, hogy ma még rendben van ez a cikksorozat, tudsz írni a 20-30 éves tévéműsorokról, mert akkor még nem volt olyan sok csatorna, nagyjából ugyanazt nézték az emberek. De ha 30 év múlva akarnál írni a mai műsorokról, akkor nehéz dolgod lenne, mert most már sok csatorna van, mindenki mást néz, egyre kevesebb a közös élmény. Szerinted a mai műsorok közül mire emlékszünk majd 30 év múlva?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s