Szép dolog a szerelem, persze csak, ha okosan történik.

Sziasztok!

Szép napsütéses hosszú hétvégénk van. Itt a pünkösd, a boltok két napig zárva vannak, az emberek apokaliptikusan mentek még tegnap vásárolni, az iskolák utolsó tanítási hete pedig egy nappal rövidebb lett, mind a diákok, mind a tanárok nagy-nagy örömére. Számomra már véget ért ez a tanév, nem lesz több tanórám, már csak szerdán egy osztályozó értekezlet, ami egyben az Én középsulim sorozat 30-ik, egyben lezáró cikkje lesz.

Most pedig egy olyan témát hoztam, ami igencsak meghatározó a középiskolások számára. Ez nem más, mint a szerelem, és annak minden veljárója. Igen, ez a cikk talán egy kicsi prédikációnak fog tűnni, de sokakkal ellentétben nem arról fogok most írni, hogy a fiatalok ne legyenek szerelmesek ebben az életszakaszban, mert ezt tiltani úgy sem lehet.

Én a következetesség és a felvilágosultság híve vagyok. Ebben a korban tombolnak a hormonok, és a fiatalok ezekben az években kezdik kiismerni egymást, ilyenkor kezdik el megtapasztalni azokat a dolgokat, amik életük során végig fogják őket kísérni, ilyen dolog a szerelem, és annak velejárói is. Ez az az életkor, amikor berobban az első nagy szerelem. A szülők, és a tanárok ezt pedig nagyon sokszor nem tudják jól kezelni. Nagyon sok esetben ezek az emberek elkövetik azt a hibát, hogy a fiatalokat elkezdik tiltani egymástól, és persze jön a tipikus intelem, hogy a szerelemre ráérsz, ha majd már leérettségiztél.

Ahogyan fentebb is írtam, ez olyan dolog, amit tiltani nem lehet, pláne azért sem, mert ugye a fiatalok úgy is azt fogják inkább csinálni, ami tilos. Ilyenkor érdemes ezekkel a fiatalokkal leülni, és elbeszélgetni mind a szerelemről, és természetesen a nemi életről is. Ebben a korban a kettő nagyon sokszor együtt jár.

Teen couple kissing at street

Sokszor tapasztalom, hogy ezek a fiatalok vagy egyáltalán nem, vagy csak minimálisan vannak tisztában azzal, hogy az egészséges szerelmi életükhöz mik azok a “szabályok” amiket be kell tartaniuk. Tudom kicsit hülyén hangzik most ez, de ha már szexuális életet élnek, akkor jó. ha tisztában vannak vele, hogy milyen következményekkel járhat az, hogyha nem védekeznek. Én úgy gondolom, hogy elsősorban a szülők fő feladata, hogy ezeket elmondják a gyerekeiknek, de számtalan esetben a szülők sincsenek tisztába sok dologgal, ezért ilyenkor az iskolára hárul ez a feladat.

Szokták mondani, hogy a szülő neveljen, az iskola pedig oktasson, viszont a diákok sokszor több időt töltenek az iskolában, mint otthon a családjaik körében. Emiatt az iskolának, és a tanároknak is kötelességük, hogy néha ilyen dolgokról beszéljenek.

Tanárként egyszer kerültem igencsak kellemetlen szituációba, amikor óraközi szünetről visszatértem a tanterembe tanítani. Konkrétan a diákjaim a tanteremben estek egymásnak, mert nem tudtak parancsolni a vágyaiknak. Őszintén szólva sok mindent láttam már, de ez a jelenet engem is sokkolt, pláne az, hogy egyáltalán nem védekeztek. Az aktust látva 2 percet adtam nekik, hogy befejezzék a dologok, és összeszedjék magukat, majd utána az angol óra egy rögtönzött szexuális felvilágosító órává vált. Ezután jött az a rész, amikor a szörnyülködésem a tetőfokára hágott.

admiration-HAPPY-COUPLE-facebook.jpg

Számomra teljesen hihetetlen volt, hogy 17-18 éves diákok egyáltalán nem hallottak a szexuális úton terjedő betegségekről. Nem tudják mi a HIV, az AIDS, a tripper, és konkrétan azzal sincsenek tisztában, hogy létezik a fiúknál előváladék, ami spermiumokat tartalmaz, és hogy akkor is teherbeeshet a lány, ha a fiú kiveszi mielőtt az elélvezne. Szóval tágra nyílt szemekkel tapasztaltam, hogy ezek a fiatalok mennyire nincsenek tisztába azzal, hogy milyen következményei lehetnek a szerelmüknek. Óvszert nem vesznek, mert drága, és kényelmetlen, fogamzásgátló tablettáról meg nem is hallottak.

Szóval ez egy komplex dolog, és tényleg mind a szülők, mind nekünk tanároknak is felelőssége, hogy fiataljaink boldogsága biztonságos legyen. Most inkább a szexuális dolgokra tértem ki, de mint tudjuk a szerelem nem csak szex. Az iskolában sokszor lehet látni azt is, hogy a folyosón, vagy az udvaron smárolnak, szerelmeskednek a fiatalok. Sok, javában idősebb kollégának nem szokott ez tetszeni, és ezt rendre szóvá is teszik. Én maximum akkor szólok, ha a szerelem már átmegy egy nagyon feltűnő mandulavizsgálatba. Vannak olyan dolgok, amiket lehet nyilvánosan is csinálni, és vannak olyanok, amik otthonra valók.

Nektek mi a véleményetek tapasztalatotok? Gondolataitokat hagyjáátok meg a komment szekcióban. 🙂

4 gondolat “Az én középsulim #28 – Szerelem a suliban” bejegyzéshez

 1. Szeptemberben 39 éves leszek. Én még nem kaptam meg a szerelem nevű betegséget és már csak alig több, mint 1 évem van rá, hogy megkapjam, de nem akarom. Ha 2020.09.26-ig nem kapom meg, akkor már megúsztam.

  Amikor én voltam középiskolás, akkor is volt már csókolózás a folyosón, de nem a tanteremben éltek nemi életet a diákok. Ez az eset engem is megdöbbentett. Amúgy már általános iskola 7. vagy 8. osztályban is tananyag biológiából az ember szaporodása, és a mi időnkben már ennek kapcsán voltak felvilágosító órák. Aztán persze középiskolában is. De ha középiskolások nem hallottak még ezekről a dolgokról, akkor hol voltak ezeken a 7-8. osztályos felvilágosító órákon?

  Amúgy a szerelem csak kívülről nézve szép, de az én családomban nem vált be. Akik szerelemből vagy terhesség miatt házasodtak, mind elváltak, ilyenkor egy kivétellel mindig új szerelem is volt a dologban. És azok maradtak együtt, akiket közös ismerősök hoztak össze, mert összeillőnek találták őket. Azért, mert a közös ismerős nem érzelmi alapon dönt, nem vakítja el a szerelem, ezért látja, hogy kihez ki illik, ki kivel lehet együtt hosszú távon. De mostanában érzelmi alapon szokás dönteni, az pedig nagy valószínűséggel hibás döntéshez vezet. Ezért van mostanában ennyi válás, és ezért tartom én betegségnek a szerelmet.

  Egyszer még verset is írtam a témáról, a sorok kezdőbetűiben is van üzenet.

  Szerelem

  A szerelem nem kell nekem.
  Sose jöjjön szembe velem!
  Zavaros és még oka sincs,
  Ez nem lesz nekem soha kincs!
  Rendezetlen elme műve,
  Embereket visz a tűzbe.
  Leáll az agy, nincs öntudat,
  Elnyom mindent a kábulat.
  Ma még tetszik, holnapra ex,
  Bánatodba beleremegsz.
  Eljön vagy megy a szerelem?
  Tudom, egyik sem kell nekem.
  Elkap valakit ez a láz,
  Garantáltan porig aláz.
  Semmit nem vesz észre az agy,
  Érzés van helyette, de nagy,
  Gondolkodás helyett kihagy…

  És egy saját cikkem a témában vendégposztként egy másik blogban: http://azigaziszivrohamgyar.blogspot.com/2016/12/meszaros-andras-legnepszerubb-betegseg.html (Érdemes hozzászólásokkal együtt olvasni, és követni a hozzászólásokban lévő linkeket.)

  Kedvelés

  1. Sajnos az általános iskolai szexuális felvilágosítás nagyon kevés iskolában van jelen. Ezen kívül úgy gondolom, hogy elsősorban ez a szülők feladata lenne, a biztonságos szexre való figyelemfelhívás pedig az iskoláé, hiszen lehet fiatal szakembereket hívni, akik nem őskorbeli módszerekkel magyarázzák el a fiataloknak, hogy az óvszer használata nem egyenéő azzal, mintha az ember zokniban zuhanyozna.

   Ha hiszed, ha nem én egyáltalán nem vagyok házasságpárti, szerintem az nem más, mint egy szerződés, egy papír. Pont azért nem vagyok a híve, mert azok akik szerelemből házasodnak sok esetben rövid időn belül el is vállnak, és az is csak egy csomó procedúra, acsarkodás, és gyűlölködés. Mennyivel könyebb lenne a szátválás, ha már össze sem házasodtak volna, csak együtt éltek volna.

   Kedvelik 1 személy

 2. A tantermi jelenetről még egy kérdés: HOL csinálják, ha már csinálják? Természetesen az iskola a legrosszabb hely erre, ezt értem. De sokaknak nincs hova menni. Nyilván egyikük sem lakik még egyedül, tehát egyikükhöz sem mehetnek. Hacsak nem tudja előre valamelyik, hogy pár órára egyedül lesz otthon, mert akkor lehet. Csak sietni kell, még mielőtt hazajön valaki…

  Kedvelés

 3. Én fordítva gondolnám: hiszen biológia órán nyugodtan lehetne tárgyalni a szexualitást is (hiszen elemi ösztönünk nekünk is, mint a többi élőlénynek), otthon pedig szó eshetnek a biztonságról mind fizikálisan, mind érzelmileg. Nekem szerencsém volt: szóltam otthon, hogy jönnének hozzám, mire a szüleim elmentek otthonról, hogy biztonságos, megszokott környezetben történjen meg.

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s