Idén is elérkeztünk a Pride hónaphoz.

Sziasztok!

Napok óta azon agyalok, hogy írjak-e erről, vagy sem. Ma reggel viszont, amikor a Facebook feldobta az egy évvel korábbi megosztásaimat rájöttem, hogy muszáj erről írni, mert ez is egy olyan dolog, ami szót érdemel. Akik ismernek tudják, hogy szeretek tabu témákat boncolgatni, és a határokat feszegetni, talán ezzel az írással is újra ezt fogom tenni. Biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan emberek, akik egyet fognak érteni velem, de azt is tudom, hogy többen ellenszenvüket fogják kifejezni, és azt is látom előre, hogy akár több ismerős is törölni fog a Facebookon, mint ahogyan ez tavaly is történt, vagy akkor, amikor politikáról írtam. ,

Szóval elérkeztünk újra az év hatodik hónapjához, júniushoz. Ez a Pride hónapja. A korábbi években ez a programsorozat mindössze egy hétig tartott csak, de tavaly ez egy hónapra lett kiterjesztve, aminek a megkoronázása a sokak által bírált Budapest Pride felvonulás. Tavaly óta jobban beleástam magam ezekbe a dolgokba, és minden oldalról megvizsgáltam ezt a témát, és ezalapján másképp látok sok mindent, de egy valami nem változott. Továbbra is úgy gondolom, hogy a kevesebb néha több, és emiatt nem értek egyet a felvonulással. Illetve azzal a felvonulással, ami Budapesten van.

Ugye maga a Pride rendezvénysorozat arról szól, hogy az emberek jobb összképet kapjanak arról, hogy az elfogadás milyen fontos. A Pride nem csak a melegekről, és a leszbikusokról szól, hanem minden olyan emberről, aki esetleg más, mint amit a társadalom elvár, beleértve a más vallásúakat, a testi, vagy szellemi fogyatékos embereket, stb. Az egész felvonulás jellege, és hangulata is teljesen más külföldön, mint Magyarországon. Pár száz kilométerrel arrébb az emberek kimennek az utcára, és buliznak egy jót attól függetlenül, hogy kinek milyen a nemi, politikai, vagy vallási hovatartozása.

D_MTZ20170708014.jpg

Ez sajnos a magyarokra nem jellemző, itt még sajnos mindig az egykori keleti blokkra jellemző konzervativizmus, és régi beidegződések a jellemzők. A mi társasalmunk nem áll még készen a Pride felvonulásra, annak ellenére, hogy az elmúlt 10-15 évben azért már javult a helyzet. Ennek ellenére a magyar emberek java, ha meghallja azt a szót, hogy Pride, akkor egyből a felvonulásra gondol, amit jó pár évvel ezelőtt elneveztek melegfelvonulásnak. Ez javarészt azért történhetett meg, mert a média még a mai napig így harangozza be. Amúgy a média sem tesz jót ennek az eseménynek, mert kimondottan a közmédia a legkirívóbb, és legprovokatívabb emberek szereplését mutatja az emberek felé. Ezért történhet meg az is, hogy a mai napig a meleg embereket ezekkel a diszpintyekkel azonosítják, és ezért lehetséges, hogy kisvárosokban, és faluhelyeken a mai napig a homoszexualitást együtt emlegetik a pedofíliával, vagy egyéb más abberráltsággal. Ha ezek az emberek kicsit nyitottabbb szemmel járnának a világban, akkor tudhatnák, hogy a legtöbb LMBTQ ember ugyanúgy éli az életét, mint mások, annyi különbséggel, hogy nem ellenkező nemű partnerrel él együtt. Ez viszont mindenkinek a magánügye, amit pedig illik tiszteletben tartani.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy nagyon sokan túl tolják ezt a felvonulósdit, és ezért sem értek egyet vele. Lehetne rá más megoldás is, hiszen annyira látszik, hogy a magyar emberek többsége nem nyitott erre a dologra, és méginkább csak provokációnak, és polgárpukkasztásnak gondolja az egészet. A legtöbb ember mai napig amiatt bosszankodik, hogy útlezárások vannak, és a menet miatt nem lehet közlekedni. Igaz, hogy ez mindössze, csak egy nap az év többije közül, de ennek ellenére meg lehetne oldani, hogy ez ne felvonulás legyen. Budapesten rengeteg olyan tér, és park van, ahol egy hasonló típusú rendezvényt meg lehet tartani.

pride17070808.jpg

Tavaly kaptam nagyon sok olyan megjegyzést, hogy nem vagyok elfogadó, amiért én nem engedném utcára menni ezt a felvonulást. Ez a véleményem továbbra sem változott, mint ahogyan az sem, hogy az emberek sokkal elfogadóbban viselkednek, ha ezt nem konkrétan ilyen direktbe kapják az arcukba. Budapest utcáin nap, mint nap fel lehet lelni azonos nemű párokat. Akik tudnak olvasni a testbeszédből, azok egy perc alatt észre tudják venni őket. Ezen kívül láttam már kézenvogva sétáló fiúkat a Margitszigeten, vagy szájrapuszival búcsúzó lányokat a Keleti pályaudvar peronján, de ez mindössze csak két eset a sok közül. Egyik alkalommal sem történt semmilyen atrocitás. Azt veszem észre, hogy az emberek java egyáltalán nem foglalkozik ilyenekkel, ha azt nem provokálják ki. Természetesen a tavalyi cikk alatt azt is megkaptam, hogy nem vagyok igazán elfogadó, amiért fennakadok, hogyha melegek közteren csókolóznak. Ezt továbbra is úgy gondolom, hogy nem mindegyik, hogy mi számít csókolózásnak, mert egy szájra adott puszi, az közel sem egyenlő egy mandulavizsgálattal felérő smárolással. Úgy gondolom, hogy mindennek megvan a saját maga helye, és ideje. Ezért is gondolom azt, hogy a smárolás egy intimebb dolog, ami nem tartozik másra csinálja azt akár hetero, akár homoszexuális pár.

Szóval én azt érzem, hogy az emberek java kezd elfogadó lenni, de ehhez is idő, és türelem kell. Jók a Pride hónap alatt megrendezett beszélgetések, előadások, sok mindent lehet belőlük tanulni, de a felvonulásra érdemesebb lenne egy alternatívát találni.  Ha már mi elfogadó emberek vagyunk, akkor azt is el kell fogadni, hogy másoknak több időre van szükség, hogy az ilyen dolgokat elfogadják. Nem szabad beragadni a két végletbe, néha muszáj a köztes állapotot is megvizsgálni. Országunk még így 30 év után is abban szenved, hogy a társadalom elvárásokat állít fel, és az emberek java ezeknek akar megfelelni, akár mindenáron. Rengeteg olyan fiatal van, akik nem merik, vagy nem tudják felvállalni magukat, amiért a család, vagy a körülöttük levő emberek nem hajlandóak elfogadni, hogy nem olyanok, mint a többi ember. Senki sem tehet arról, hogy milyennek születik. Ez pedig, mint tudjuk már a fogantatáskor eldől, ezen változtatni nem lehet, maximum az emberek hozzáállásán.

Pár hete az egyik ismerősöm egy képet osztott meg a közösségi oldalon, amin egy RailJet vonat reklámozta az Euro Pride bécsi rendezvényét, amit ő teljesen elfogadhatatlannak, és erkölcstelennek tartott, és megjegyezte, hogy sokkal jobbak a magyar hírességek képei a vonatokon. Erre én csak annyit tudok mondani, ha már az erkölcsösséget nézzük, akkor szinte egyik magyar hírességünknek sem lenne keresnivalója a vonatokon.

Emberek vagyunk, különbözőek vagyunk, ezt el kell fogadni. Bízom benne, hogy azért a 21. században létezik olyan média is, aki a valós jelentését közli ennek a rendezvénysorozatnak, de mint tudjuk az ingyenes TV csomagokba csak a TV2, az MTV, és a HírTV jut.

Ti mit gondoltok erről, mi a véleményetek akár a rendezvénysorozat programjairől, akár a felvonulásról? Gondolataitokat már tudjátok, hogy hol oszthatjátok meg. 😉

2 gondolat “Büszkeség és balítélet” bejegyzéshez

  1. “Tavaly kaptam nagyon sok olyan megjegyzést, hogy nem vagyok elfogadó, amiért én nem engedném utcára menni ezt a felvonulást. ” – Erről csak annyit: van olyan meleg ismerősöm, aki azt mondja, hogy ő soha nem vonulna fel, mert a felvonulók kiteszik magukra a céltáblát. Én úgy gondolom, neki van igaza. Meg neked, amikor ezt írod: “az emberek sokkal elfogadóbban viselkednek, ha ezt nem konkrétan ilyen direktbe kapják az arcukba”. Én egyébként a rendezvény nevében a büszkeség szót is provokációnak érzem.

    Kedvelés

  2. Faluhelyen, kisvárosban pontosan tudják az emberek ha valaki “buzi”. Oszt kész. De ez pont akkora szenzáció, mint a – Hallottátok! Pista meg a bögyös Marissal!” Mivel az a rész, hogy a hálószobában ki melyik lyukba, az szigorúan a hálószobában marad, mert azèrt van róla fogalmunk, így a másság valójában senkit nem érdekel, ha az nem válik devianciává.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s