Csak a kitűnő bizonyítvány a jó bizonyítvány? 

Sziasztok!

Az utolsó tanítási hetet kezdték meg az általános, és középiskolák. A legtöbb helyen még mindig az utolsó számonkérésekre kerül sor, de több helyen már csak a pihenésé a főszerep. Én magam részéről május utolsó hetében megírattam az évzáró nagydolgozatokat, és az elmúlt másfél, két hét már csak arról szólt, hogy aki szeretett volna javítani, azok adtak számot a tudásukról.

A június eleje már alapból is egy necces időszak az iskolák életében. Mind a diákok, mind a tanárok fáradtak, ezen kívül a nyár beköszöntével a hőség is csak rá tesz egy lapáttal arra, hogy ne legyen kedvünk már semmit sem csinálni.

Június vége mindig különleges időszak leginkább a szülők, és a tanárok számára. Kimondottan az általános iskolákban a tanító nénik, és a tanárok mája egyre, csak dagad, hogyha minél több virágot, vagy ajándékot kapnak a szülőktől. A szülők pedig büszkén mutogatják a Facebookon, hogy csemetéik milyen okosak, és mennyi jó jegyet szereztek az év végére. Ahol meg kevésbé lett jó a bizi ott meg megy a nagy hallgatás, mert cikinek találják, ha esetleg becsúszott 1-2 elégséges, vagy közepes osztályzat.

Persze a szülők nem csak a közösségi platformokon áradoznak, ha a gyerekeik jól tanul, hanem ezt már az évzárókon is nagyban teszik. Mutogatják egymásnak a gyerekek bizonyítványait, versengve, hogy kinek a gyereke teljesített jobban. Nem véletlen nem írtam azt, hogy kinek a gyereke okosabb, mert nagyon sok olyan helyzet van, ahol a gyereknek azért jobb a bizonyítványa, mert vagy szorgalmasabb, vagy bemagol mindent, nem pedig azért, mert jó képességei lennének.

IMG_8862

Vajon miért is annyira fontos a szülőknek versengeni, hogy kinek a gyereke teljesített jobban? Erre igencsak egyszerű a válasz. A szülők többsége a gyerekein éli ki azt, amit a saját gyerekkorukban nem tudtak elérni. Ezért fordulhat elő, hogy a gyerek nem maga választja, hogy mit szeretne tanulni, vagy hogy érettségi után a szülő dönti el, hogy melyik egyetemre, vagy szakmai képzésre menjen. Na meg arról sem szabad megfeledkezni, hogy társadalmi presztizskérdést csinálnak az egészből, mert úgy gondolják, hogy csak az lesz a sikeres, akinek jó jegyei vannak, akinek meg nem az elkallódik, elzüllik, és alkoholista drogos lesz.

A valóság az közel sem ennyire drasztikus, hiszen mindenki tapasztalta már, hogy vannak olyan diákok, akik egyes tantárgyakból gyengébbek, másokból pedig erősek. Ilyenkor nem mindig célravezető, ha minden tantárgyra tolják nekik azt, hogy kitűnőnek kell lenni. Ilyenkor érdemes azokra a képességekre fókuszálni, amik a diák erősségei. Én is annak idején humán tárgyakból voltam erősebb, a reál tárgyak nagyon nem mentek. Nem is voltam jó tanuló, de ezt soha nem is tagadtam, és nem is szégyelltem. Van az a szituáció, amikor bizony a hármasért, sőt még a kettesért is meg kell kűzdeni. Matematikából, fizikából bizony sokszor megesett, hogy utolsó pillanatban menekültem meg a bukástól.

A szüleim eleinte nagyon nehezen élték meg azt, hogy bizony nem vagyok tökéletes, és nem a jó tanulók közé tartozom, de idővel belátták, hogy nem attól leszek értékesebb, hogyha halálra tanulom magam, csak azért, hogy mindenből jól teljesítsek. Nagymamámnak ez már nehezebb volt. Ő folyamatosan szégyennek érezte, hogy a bizonyítványomba nem csupa 4-es, 5-ös osztályzat volt. Ilyenkor jött a bezzeg mások jó tanulók, meg különórákra járnak, meg, hogy majd ők milyen sokra fogják vinni. Tény, hogy volt olyan osztálytársam, ami mindvégig jó tanuló volt, és már van három diplomája. Ezért tisztelem, és becsülöm őt is, de olyan is van, aki a tipikus sztárdiák volt, aztán mégsem tett le annyit az asztalra a későbbiekben, mint mások, akiket gyengébbnek tituláltak nála.

Szülőként, rokonként, barátként sosem szabad szégyenkezni, ha valakinek nem olyan a bizonyítványa, mint amit a társadalom elvár. Nagyon sok esetben a szülők annyira szégyellik azt, ha a gyerekük rossz jegyet szerzett, hogy egyáltalán nem beszélnek róluk mások előtt, vagy megjegyzéseket tesznek, hogy miért nem az ő gyerekük teljesít így. Emlékszem, még talán ötödikes, vagy hatodikas lehettem, amikor a barátaink lánya ecsetelte, hogy megyei matematika versenyen vett részt, és apukámnak a száján akkor, csak annyi jött ki, hogy: “Bezzeg az én gyerekem mikor fog eljutni megyei versenyre? Soha!” Ez volt az első, és utolsó olyan megnyilvánulása, amiből maximálisan azt éreztem, hogy szégyenkezik miattam. Ezt a későbbiekben ő is belátta, hogy kár volt, és inkább arra bátorított, hogy az erősebb képességeimet fejlesszem a maximumra. Na meg, hogy a gyengéimből ne bukjak meg.

Muszáj motiválni a diákokat arra, hogy tanuljanak, mert nem a tanárnak, és nem is a szülőnek, hanem önmaguknak tanulnak. Akármilyen is a teljesítményük azt szégyellni nem szabad, éreztetni velük ezt a szégyent meg egyértelműen tilos. Az éreztetett szégyenérzés pont, hogy csak az ellenkezőjét váltja ki a diákokból. Kevésbé lesznek motiváltak, feladják az életüket, mert azt fogják érezni, hogy már mindenki lemondott róluk, és nem lesz semmilyen ösztönzés. Minden apró sikernek örülni kell, és ami a legfontosabb: NEM CSAK A KITŰNŐ A JÓ DIÁK!

Nektek mi a véleményetek? Szülőként szégyenkeznétek, ha a gyereketek rossz jegyet kapna, vagy ti is azon az állásponton vagytok, hogy el kell fogadni, ha van gyengeségük? Tapasztalataitokat, véleményeiteket lent a komment részlegben hagyhatjátok meg.

Egy gondolat “Az én középsulim #29 – Bizonyítványláz” bejegyzéshez

  1. Nekem még nincs gyerekem, de természetesen van véleményem. 😀 A válasz pedig: attól függ. Ha a gyerek azért rossz egy tárgyból, mert nem érti, nem képes megtanulni, akkor a szülő foglalkozzon vele, segítsen neki, de ha a gyerek csak nem akarja azt a tárgyat tanulni, pedig értené és jó is lehetne belőle, akkor szigorúan oda kell figyelni rá, hogy megtanulja-e, nem lógja-e el, és elbeszélgetni vele arról, hogy mi a baja a tantárggyal vagy a tanárral, hogy nincs kedve tanulni.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s